132. СМЕДЕРЕВСКА ЈЕСЕН

Од 5. до 8. септембра

Овогодишњи програм Смедеревске јесени држи се већ устаљене праксе. Овога пута, планирано је 12 концерата уз уобичајен низ осталих програма из сфере привреде, пољопривреде, историје, културе и забаве.

Да се овога пута, највећа градска манифестација реализује од 5. до 8. септембра, новинарима је на конференцији за медије потврдио Дејан Стошић, заменик градоначелника и председник Организационог одбора: “Конципирањем манифестације трудили смо се да направимо програм који ће задовољити све укусе и који ће на најбољи начин да представе наш град. Зато и ова, иначе 132. Смедеревска јесен обухвата бројне главне и пратеће програме”.

Марина Тирнанић, члан Градског већа за ресор културе и члан Организационог одбора најавила је дешавања у Малом граду:

У петак, 6. септембра од 20 часова, поводом отварања Смедеревске јесени наступиће Хор и оркестар РТС-а, под диригентском палицом Бојана Суђића. Програм који ће извести носи назив “Топ класик”. У суботу и недељу од 12 до 18 часова биће “Деспотов град – српска престоница”, програм који чине позоришне представе, пијаце заната и витешки турнири. У суботу од 20 сати наступа Биља Крстић и Бистрик бенд.

Традиционално, пре почетка главних програма, увод у најважнију смедеревску манифестацију увек је музичко вече у Винском граду, а овога пута биће то 4. септембра уз тамбурице “Банатских кицоша” од 21 сат.

У четвртак 5. септембра од 21 сат је наступ групе Валентино. Петак је дан свечаног отварања. Од 18 сати је свечани дефиле који ће као и прошле године ићи трасом Карађорђева – Саве Немањића – Вука Караџића до градског трга. Након тога је наступ карневалских група које су учествовале на дефилеу, а од 20 сати је наступ нашег реномираног ансамбла “Коло”. Од 22 сата је концерт Џенана Лончаревића, рекао је Драгољуб Мартић, директор Центра за културу.

У суботу, 7. септембра програми намењени најмлађима које организује ПУ “Наша радост”, на градском тргу почињу у подне, а потом и наступи КУД-ова. Певаће “Колибри”, а од 20 сати почиње вече рок звука, најпре Ђорђе Давид и Ивана Негатив, а затим од 22 сата Ван Гог.
Недеља је завршно вече, а протећи ће уз концерте групе “Амадеус” од 20 сати и Драгане Мирковић од 22 часа.

Када је реч о осталим, неизоставним програмима, како је истакла Јована Лукић, чланица Градског већа, привредна изложба се отвара у петак, 6. септембра од 17 сати, “Сеоска дворишта” у Великом граду тврђаве ће окупити 17 сеоских и четири градске месне заједнице као и 18 актива жена. Такође, ове године ће учествовати десет произвођача вина, а на градском тргу ће бити поставене тезге пољопривредних произвођача.

Драгана за 2,2 милиона динара

Ми већ много година уназад имамо између 350 000 и 500 000 посетилаца, то говори о масовности и заинтерсеованости, као и да је Смедеревска јесен постала препознатљива манифестација. Због тога је опредељење било и да понудимо квалитетан садржај. Ниво средства је нешто мањи него прошле године и износи око 21 милион. Одлуком о буџету предвиђена су средства од 20 милиона и програм који се односи на пољоприврдне излагаче. Са аспекта концертних програма, опредељна су средства од 7,2 милиона динара и то је 700 000 мање, уз чињеницу да има више дешавања него прошле године када је реч о концертима.
У оквиру комерцијалних програма наплаћује се закуп простора који се издаје. Прошле године, по основу издавања земљишта и објеката, остварен је приход од 8,5 милиона, мандатне казне наплаћене у износу од 400 000, а значајно је учеће у финансирању од стране предузетника и приватника и сви износи се крећу од 1,5 до 2 милиона динара. На такав начин се обезбеђују значајна средства за финансирање манифестације. За 12 концертних програма издвојено је 7,2 милиона – рекао је Славиша Стошић, члан Градског већа и Организационог одбора манифестације одговарајући на питања новинара о томе колико је средстава уложено у овогодишњу манифестацију. Како је саопштено, хонорар Драгане Мирковић у нето износу је 1,8 милиона односно 2,2 са ПДВ-ом.

 

Смедерево са свих страна

“Сваке године се трудимо да посетиоци током Смедеревске јесени наш град упознају и виде са свих страна, организујемо пешачке туре, разгледања панорамским аутобусом и бродом. Сваког дана почев од четвртка, Ластин аутобус ће бити на располагању за разгледање са туристичким водичем. Поласци аутобуса са отвореним кровом су на сваких сат времена, код дечијег парка на Дунаву. Од Француске капе, крећу аутобуси за Вилу Обреновића. Али, за овај обилазак је потребна пријава. Биће свакодневно седам тура, од 9 до 18 сати, и због великог интересовања неопходно је да се заинтересовани најаве. Све информације могу да добију на број 615 666 или у нашим просторијама на тргу. И ове године приуштићемо можда и најлепши начин упознавања Смедерева, туристичким бродом, али ће и ту, како претпостављамо, бити потребно претходно пријављивање с обзиром на то да брод у једној тури не може да повезе више од 40 или 50 путника.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *