Персонални асистенти за 10 корисника до фебруара

У ЗНАКУ ИНТЕНЗИВНИХ АКТИВНОСТИ И КРУПНИХ ПЛАНОВА:

Ових дана, организације које окупљају особе са инвалидитетом имају бројне активности и обавезе. Уз традиционално учешће у најважнијој градској манифестацији, ту је још низ других, за ОСИ веома важних програма. Пре свега, овог месеца почиње услуга персоналне асистенције, а према најавама сервис „Помоћ у кући“ могао би да буде продужен до краја октобра. 

“Септембар је месец када велики број организација особа са инвалидитетом има најважније активности у току године”, рекла је на почетку разговора Ивана Гвозденовић, секретар Градског савеза социјално-хуманитарних организација Смедерево.

Поводом 132. туристичко-привредне манифестације “Смедеревска јесен”, организације учлањене у Градски савез реализују различите спортске и рекреативне активности, као и изложбе ручних радова продајног карактера.

Како је најављено, Град Смедерево ће услугу персоналних асистената од септембра финансирати за 10 корисника до краја фебруара наредне године. У међувремену би требало да се распише јавна набавка како би се обезбедио континуитет услуге за десеторо корисника којима је ова услуга најнеопходнија.

Постоје наговештаји да ће и услуга “Помоћ у кући” бити продужена до краја октобра, као и да ће у међувремену да буде расписана још једна јавна набавка како особе са инвалидитетом не би остајале без ове услуге која им је веома значајна за свакодневни живот и функционисање.

Центар за самостални живот особа са инвалидитетом Смедерево реализоваће у септембру или почетком октобра трибину везану за приступачност. Трибина ће бити реализована као последња активност у оквиру испитивања приступачности бирачких места за особе са инвалидитетом. Предвиђена је и едукација о стресу са циљем да особе са инвалидитетом превазиђу стресне ситуације, а треба да буде одржана до краја октобра у Соко Бањи или Смедереву у зависности од финансијских могућности.

Градски савез социјално-хуманитарних организација Смедерево је партнер у пројекту који је град Смедерево добио од Амбасаде Швајцарске и УНОПС-а. Циљ овог пројекта је да се особе са инвалидитетом обуче стариим занатима, као и писању бизнис планова и пројеката. Ове обуке треба да омогуће особама са инвалидитетом да лакше конкуришу за средства или да покрену свој бизнис.

Интенција овог пројекта је да се касније оснује социјално предузеће за старе занатске производе, који би могли да се пласирају на отвореном тржишту у сарадњи са привредницима и Туристичком организацијом Града Смедерева, сазнали смо од Иване Гвозденовић, секретара Градског савеза социјално-хуманитарних организација Смедерево.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *