Делегација Словачке посетила Смедерево

ЖЕЛЕ САРАДЊУ:

Представници  словачког града Лученец, прошле седмице су боравили у нашем граду. Била је то прилика да се истакну неке, широј јавности можда и сасвим непознате околности које повезују ова два града…

Делегацију Словачке, предвођену градоначелницом Александром Пивковом, примила је градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић. Том приликом, су представљени привредни и туристички потенцијали као и монографија о Јану Јискри, војводи који је на страни угарске војске учествовао у борбама за одбрану Смедерева од Турака 1437. године.

Велико ми је задовољство да се налазимо у Смедереву, граду, који заузима значајно место и у историји Лученеца, јер је поред битке за Лученец, наш национални јунак, Јан Јискра, предводио  словачке витезове и у борби за Смедерево. Такође, жеља нам је да наша два града почну да сарађују и на другим равнима, у  привредном и туристичком повезивању, јер за то постоје објективни потенцијали. Уживамо у гостопримству градоначелнице Смедерева и искористимо време да се ближе упознамо са историјом и културом овог значајног српског града – рекла је Пивкова.

Градоначелница Аврамовић истакла је задовољство због одлуке гостију да своју посету Србији делимично посвете и Смедереву:

Национални јунак Словачке, Јан Јискра, ратовао је на страни  европских краљева и царева, против Турака 1437.  године у одбрани Смедерева. Ми смо поносни на ову чињеницу, али и на податак да Смедерево није познато у далекој Словачкој само по  историји и култури, већ и по привредном развоју, виногорју и туризму, о чему су гости  желели да разговарамо. Делегација из Словачке је посетила  тврђаву, а биће и гости наших винарија, са којима ће разговарати о узгоју вина, јер су и сами почели  да се баве озбиљним виноградарством. Наравно, наша жеља је да што више гостију из Словачке и у будућности посећује Смедерево.

Са представницима Лученеца такође се састао и заменик градоначелника, Дејан Стошић који је са гостима обишао центар града и смедеревску тврђаву, а са словачким привредницима разговарао о будућој сарадњи два града како између локалних самоуправа и тако и међу самим привредницима.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *