Наредни корак промовисање доброг управљања

ОКРУГЛИ СТО ОКУПИО ВИШЕ УЧЕСНИКА:

Одржан састанак Институционалне радне групе града Смедерева ROMACTED програма.

У Градској кући у Смедереву је одржан округли сто „Успостављање Институционалне радне групе ROMACTED програма – промовисање доброг управљања и оснаживања ромске заједнице на локалном нивоу“. Тај програм Смедерево спроводи као једна од локалних самоуправа потписница Меморандума о сарадњи између Савета Европе, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Заменик градоначелника Дејан Стошић, учеснике је упознао са активностима и иницијативама које су у претходном периоду покренуте и реализоване.

Методологију, циљеве и активности ROMACTED програма је представио Драган Грачанин, који је национална контакт особа на програму. Представницима институција је указано и на могућност ангажовања експерата из различитих области који су кроз овај програм на располагању, како би пружили додатну помоћ и подршку институцијама у свим областима у којима оне искажу потребе.

О раду Локалне акционе групе, састављеној од представника ромске заједнице, као и  значају међусекторске сарадње на локалном нивоу, и укључивању представника ромске заједнице у процесе планирања, говорио је Бајрам Морина, фацилитатор ROMACTED програма. У наредном периоду се очекује припрема предлога пројекта за грант Савета Европе, који ће обухватити приоритете дефинисане од стране представника ромске заједнице, као и анализа и процена капацитета институција и испитивање њихових потреба, како би се искористили расположиви ресурси у оквиру овог програма.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *