Продата хала!

Продата хала!

Овим сви добијају јер је продаја у интересу града, саме копаније и као и радника – сматра руководство града.  

Ни сат времена након што је Градско веће донело закључак којим одборницима предлаже да усвоје одлуку о отуђењу хале у власништву града, председник Скупштине Богољуб Спасојевић је по хитном поступку заказао заседање – „на нож“ јер се по Статуту, седнице могу заказати најмање 24 сата пре одржавања. Како је у образложењу навео председавајући, у оваквим случајевима мора се дати образложење у чему је хитност као и да се укаже на евентуалне последице уколико се поступи супротно. Неопходно је да се хитно донесе одлука како би се закључио уговор о купопродаји и како би нови власник могао да покрене остале процедуре по питању проширења капацитета, навео је Спасојевић.

Сам предлог одлуке детаљније је образложила градоначелница Смедерева. На јавни позив заинтересованим купцима производне хале од 19 000 квадрата у Слободној зони јавио се само један понуђач и то онај за кога је читава прича о продаји дела градске имовине у Шалиначкој улици и покренута  –  PKC Wiring Systems, некада финска, а сада индијска компанија за производњу каблова која је у том простору већ четири године. Аврамовићева је поновила да је у питању посао века јер ће локална каса значајно приходовати, а све на основу ове рачунице: град се, за подизање те, као и друге мање хале од 3000 метра квадратних (раније фабрика за прераду рибе, а сада издата „Исхрани“) и изградњу два километра пратеће инфраструктуре, својевремено задужио кредитом од 7,8 милиона евра. ПКЦ је током четири године на име закупа платио око 4 милиона евра, што уз цену коју су понудили за куповину објекта и која је прихваћена (6,2 милиона евра, односно 742 милиона и 456 хиљада динара) укупно чини око 10,3 милиона. Према најавама, ПКЦ планира да изгради постројење на још 10 000 квадрата и упосли додатних 1000 радника па ће уз садашњих 2700 то заиста бити један од највећих послодаваца у Смедереву. 

Било је притужби о томе како продајемо пет хектара странцима. Па не може хала да се купи без земље. И продаваћемо и даље, свакоме ко хоће да отвори радна места у овом граду. Па продали смо и „Штетеру“, ту се гради још једна фабрика, „Мајакави“ и они ових дана почињу, писмо о намерама упутила нам је домаћа фирма „Кондор“, а има и других домаћих фирми, ту је и Винарија Јеремић, Милија Баровић, „Ракић“ је већ изградио халу и ту ради немачка компанија под закуп, јавила се и још једна италијанска фирма, па затим столарска радња „Три М“ и једна брза пошта – казала је др Јасна Аврамовић.  

А шта с парама?

Оно што је пак у наставку речено, отвара више питања јер се из самог обраћања Аврамовићеве могло закључити да оно што се, бар до скоро, у овој причи око продаје подразумевало, сада доводи у питање, а то је идеја да се новцем добијеним од продаје исплати кредитно задужење града код банака.

Ја пре свега од грађана тражим подршку да се, новац који доббијемо употреби да се врати кредит и да се сви они ослободе терета јер ми и даље исплаћујемо тај дуг. Ви, које је бирао народ, имате обавезу да радите у интересу града Смедерева. Моја таква иницијатива ће већ ићи оног дана када новац легне, када се потпише уговор о продаји. Да више не будемо задужени, а уз то нам и даље остаје 2,5 милиона евра као суфицит у буџету од продаје. И то да се уложи у нешто паметно, инфраструктуру, водовод, канализацију, то су основне ствари. Подсећам вас и да је ова Скупштина усвојила акт јавно приватног партнетрства који такође подразумева велика улагања па би било добро да буџет растеретимо кредита – закључила је Аврамовићева.

Краћу дискусију на тему „Шта кад легну паре“ имао је Милован Костић из редова социјалиста који је изјавио да сматра како би сви одборници требало да својим предлозима учествују у будућем ребалансу који се очекује након продаје хале јер та средства би требало прерасподелити: Ако остаје око 3 милиона евра када се врати кредит, то јеновац за инвестиције. Али, ми овде имамо пројекте које најављујмо годинама. Или су тек започети или су остали мртво слово на папиру. Урађена је гасификација, али ми као град сад тражимо нове изворе који ће се користити за грејање? Мени то није јасно. Треба да мало сагледамо како ћемо завршити водоснабдевање моравских села, како ћемо у села увести канализацију. Донели смо и одлуку да се изгради нов вртић па и од тога ништа. Ево прилике да буде другачије, казао је Костић.

Предраг Димитријевић из Демократске странке Србије је пак скренуо пажњу на озбиљне проблеме у шумадијским селима пре свега због обилних падавина које су, како је казао однеле и 70% путева, а то у многоме отежава рад наших пољопривредника. Доследна у ставу да је ово лоша одлука и да се „иза хитрине и свега што се тако брзо ради обично крију преваре“ и овога пута била је његова страначка колегеница Милоратка Бојовић објашњавајући зашто уопште само та партија за разлику од осталих опозиционих у Смедереву, учествује у раду Скупштине:  Оде данас ПКЦ! Оно што је битно јесте да је све обављено у истом дану,  Комисија, закључак Комисије, предлог, Градско веће, закључак Градског већа, градоначелница и њен закључак, заказана седница наврат нанос. Зашто на овај начин? О кредитима које је дигао град, цени земљишта, разлици, даће суд времена оцену, а можда и онај правосудни једном. Отуђује се из јавне својине пет хектара. Разлог зашто ми присуствујемо је да, ако ништа друго, будемо обавештени. Да се ја, која долазим из МЗ „25. мај“ не пробудим у Азербејџану, или Индији. А онда да код мог колеге Миће Костића не морам да идем пасошем. А он ће, наравно, бити у Кини. Ера у Турској, Јовица Вујовић у Сирији и тако даље… Нисмо овде да Вам дајемо легитимитет већ да кажемо да постоје и људи који мисле другачије од Вас и који се са овим не слажу.

„Нема мувања никаквог, нама је у интересу то што компанија купује халу јер то значи да ће овде остати и циљ је да се што пре реализује та продаја, да паре што пре легну јер и тај странац може да се предомисли ако одуговлачимо“ –  одговорио је Спасојевић.

Ко је претио Јанету?

Иако важна одлука, продаја хале ипак је била у сенци пре свега због излагања одброника Дејана Стојковића који је желео да јавност и колеге упозна са тим да је, како тврди, претрпео напад и претње:

Дана 23. септембра, на моје опште запрепашћење, када сам тражио информацију о томе зашто је са дневног реда скинута тачка разрешење и именовање пројектног тима, на пројекту на којем ја радим, нисам успео да добијем никакве одговоре, него сам истеран из канцеларије госпође Јасмине Војиновић речима: „Изађи напоље“. Ја сам казао да нећу да изађем и да желим информације које су ми преко потребне за обављање функције одборника. Поновљено ми је да изађем напоље, одбио сам и рекао да позову обезбеђење. То је цео ток разговора, јер је госпођа Војиновић потом отишла из канцеларије. Начелник Градске управе је остао, поразговарали смо још две или три речи и изашао сам напоље где ме је чекала координаторка за ромска питања. И то све не би било толико страшно, не би било никаквих проблема, али ми се после два дана дешава једна велика непријатност какву не бих пожелео никоме. Два НН лица ме сусрећу на сред улице, хватају за раме и питају да ли сам ја Дејан Стојковић. Потврдио сам да јесам, рекли су ми, цитирам: „Господине Стојковићу, водите рачуна како се понашате према некима у Градској управи, јер сада разговарамо на овакав начин, а следећи пут нећемо овако разговарати“. Ја вас молим, Вас одборнике и све грађане Смедерева, реците, шта би ко урадио на мом месту? Јавио сам се полицији због заштите своје породице. Ако неко угрози мене то је најмањи проблем, али мораћу да предузмем неке мере заштите породице… – рекао је Стојковић и напустио салу.

Напад на Стојковића осудили су готово сви одборници, а прва је то учинила градоначелица поручујући нападачима, за које иначе како је рекла „сви знамо ко су“, да следећи пут, када пожеле да некога малтретирају, то ураде њој, јер су одборници са листе владајуће већине ипак изабрани на листи испод њеног имена. Јер, у смедереској Скупштини напад на одборника је до сада незабележена пракса, уколико се изузме то што су једном приликом Саши Радосављевићу избушене гуме и поливен ауто.

Сваку претњу и насиље ова Скупштина осуђује без обзира на то да ли је Стојковићу прећено као одборнику или лично, рекао је Богољуб Спасојевић, док је Милоратка Бојовић уз осуду виновника таквог дгађаја тражила од председника Скупштине и његовог заменика да реагују и заштите одборнике.

Одборнике бирају грађани.  А одборници бирају све остале, именована лица као што су Градско веће, чланови одбора у слично. И ми сада имамо да поједина именована лица имају храброст да одборницима причају небулозе и глупости. Нека изађу овде јавно и кажу шта имају. У овом мандату је достојанство одборника највише угрожено. А зашто се урушава институција одборника? Била је кампања четири године да је Мића Костић лопов, поднета кривична пријава, ја сам ишао сам по правду. Нема навода, каже суд. И ко ће сад мени као одборнику, мој партији то да надокнади? Ишло се, у јеку кампање на урушавање мог, Бранчетовог, Славишиног интегритета… Ми смо јавни радници и подложни смо критикама, али треба сачувати достојанство одборника и одлука које ми доносимо – рекао је Милован Костић.

 

Војиновић на сталном раду у Градској управи

Јасмина Војиновић, чланица Градског већа задужена за рурални развој и месне заједнице поднела је захтев да буде на сталном раду у Градској управи због, како је рекао председавајући, многих обавеза које налажу свакодневан рад и ангажовање. Закључком је тај захтев прихваћен па је Скупштина констатовала да је Јасмина Војновић, почевши од дана заседања, на сталном раду у Градској управи.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *