Отворена бројна градилишта

1 min read

НАСТАВАК ПРОЛЕЋНИХ РАДОВА У ГРАДУ И СЕЛИМА:

Почели радови у  улици Милана Кршљанина у МЗ Златно брдо. Завршено је асфалтирање Шумадијске и дела улице Револуције, а ускоро се очекује наставак радова у овој саобраћајници. Асфалтира се улица Космајских Партизана у МЗ 25. мај.  Након што је постављен тротоар у улици 16. октобра сада је на реду и постављање садница. Уједно, трају радови на Петријевском путу.

Повољни временски услови почетком ове седмице, омогућили су наставак радова на бројним градилиштима у Смедереву и околини. Мирка Ђурића, члана градског већа задуженог за месне заједнице и инфраструктуру, затекли смо на једном од тих градилишта, у улици Милана Кршљанина, која спаја Венчачку и Петријевски пут.
После неколико кишовитих дана, почетком ове седмице наставили смо интензивно радове у многим улицама у граду и околини. Завршили смо тротоаре у Карађорђевој и улици 16. октобра, а у понедељак смо почели и постављање садница у овој улици, која ће добити сасвим ново рухо. Видели сте приликом обиласка терена са нама да наставаљамо и радове на изградњи тротоара у дужини од 650 метара у горњем делу Петријевске улице. Циљ нам је да сви прилазни путеви Смедереву буду уређени и да гостима и туристима прикажемо град у пуном светлу. Завршли смо прошле недеље пресвлачење асфалтом Шумадијске и дела улице Револуције у дужини од 510 метара. Данас смо, овде, у улици Милана Кршљанина, где потпоуно реконструишемо улицу, од Венчачке до Петријевског пута. – каже Мирко Ђурић.
У улици Револуције, која је већ делом пресвучена новим асфалтом, биће настављени радови на обнављању коловоза и асфалта.
Због имовинско-правних проблема са једним од мештана мало смо каснили са наставком реконструкције коловоза у улици Револуције, али смо то на срећу решили прошлог петка, тако да ћемо наставити радове на асфалтирању ове саобраћајнице, од Ибарске до школе „Свети Сава“. Такође, завршили смо замену ивичњака у улици Димитрија Туцовића, а ових дана требало би да почнемо и радове у улици Живорада Атанацковића-Илије, где смо морали делимиочно да мењамо постојећи пројекат – напомиње Ђурић.
Како је најавила градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић, једно од стратешких опредељења града је и санација бројних клизишта у граду и заштита имовине свих грађана, угрожених клизањем земљишта.
До среде би радници Водовода требало да заврше измештање и замену старих азбестних водоводних цеви у Похорској уллици. Телеком и ЕПС већ су обавили измештање бандера, тако да ћемо до краја седмице увести извођаче радова, Неимар пут из Салаковца у Похорску и Излетничку улицу, чиме ћемо завршити велики посао санације клизишта и реконструкције Излетничке, Похорске и околних улица, које су биле изложене клизању терена. Као што је најављено радићемо до краја године на санацији свих клизишта у граду. Радимо пројектну документацију и кажем, до краја године ћемо решавати проблем свих клизишта. То је по мом мишљењу приоритет и ми решавамо једно по једно клизиште. Најактуелније је свакако ово клизиште на старом стрелишту, где је је у доњем делу, у Дунавској улици, већ решен тај проблем, а сада радимо и пројектну документацију за горњи део изнад градског стадиона – каже Ђурић.

Пресвлачење, а не крпљење улица

Овог пролећа , град Смедерево ће улагати и у такозвано периодично обнављање путева у селима. Већ је урађено обнављање пута од Суводола до Бадљевице, преко Друговца у дужини од 2,6 километара.
Сада започињемо радове на две деонице укупне дужине од једног километра у Биновцу, а очекује нас и обнављање још шест прилазних путева у селима током ове грађевинске сезоне. Видели сте да свуда радимо на пресвлачењу, а не на крпљењу улица. Један од приоритета је и улица Ослобођења, која је годинама у изузетно лошем стању. И ове године одлучили смо да након много сезона крпљења, урадимо потпуно пресвлачење асфалтом ове важне градске саобраћајнице, која спаја насеље Ковачићево са Царином и даље, градом и Коларским путем и која је важна јер њом пролази и јавни градски превоз. Уз улицу Ослобођења, радићемо и потпуно пресвлачење асфалтом и Пролетерске у овом потезу. Такође, пошто имамо добро искуство од прошле године када смо заменили коцку у Кајмакчаланској улици, након чега смо добили изузетно лепу и функционалну саобраћајницу, одлучили смо да у свим осталим улицама које су под коцком такође обавимо замену коцки и тако уредимо ове саобраћајнице у току ове године – напомиње наш саговорник.

Много је посла и у селима

Већ је најављено да ће се радити на реонструкцији амбуланте у Коларима, која је оштећена током поплава 2014. године, а у плану је и обнова зграде школе и вртића у Бадљевици.
Расписан је позив за јавне набавке за те послове и ових дана би требало да буду изабрани извођачи. Такође имамо расписан позив за јавне набавке за остале сеоске месне заједнице. У буџету је предвиђено 47 милиона динара за путну инфраструктуру у сеоским месним заједницама и након спровођења поступка јавних набавки очекујем да сукцесивно започињемо радове на изградњи путне инфраструктуре и у осталим селима – закључује Мирко Ђурић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.