Радијатори остају топли, цене грејања остају исте

1 min read

НАШ ИНТЕРВЈУ >> ВЛАДИМИР КУЛАГИЋ, ДИРЕКТОР ЈП ГРЕЈАЊЕ СМЕДЕРЕВО

Грејна сезона званично је завршена у суботу, 15. априла, али ће због најављених веома ниских температура за ово доба године радијатори остати топли и наредних дана. Због дуге и хладне зиме ову грејну сезону ЈП „Грејање Смедерево“ приводи крају са максималном потрошњом мазута, али и минималним бројем рекламација, што је свакако показатељ свеукупног задовољства пруженом услугом грејања. Ових дана ради се на допуни планова ремонтних активности, а годишњи биланс успеха предузећа, први пут после пет или шест година, биће позитиван.

Званично грејна сезона завршена је 15. априла, међутим, топлане имају законску обавезу да греју до 3. маја. Хоће ли радијатори бити топли и након истека те законске обавезе, с обзиром да временске прогнозе не иду на руку топланама?
Ова грејна сезона је отпочела никада раније – 6. октобра 2016. године, а по свему судећи неће бити окончана ни недељу дана након званичног завршетка. За то је заслужна спољна температура, која је испод просека за ово доба године и која, према најавама, до краја недеље неће бити у границама које гарантују стабилно и лепо време.
Због дуге и хладне зиме, у грејној сезони на измаку, све топлане бележе рекордну потрошњу енергената. Кoлика је била потрошња мазута у Смедереву и какво је тренутно стање у резервоарима?
Грејна сезона практично још није завршена, али процењујемо да ће потрошња бити за 20 – 25 процената већа у односу на прошлу грејну сезону. Ми смо прошлогодишњу потрошњу мазута достигли још 28. фебруара, што је довољан показатељ колико је ова зима хладнија од претходне. Процењујемо да ће потрошња премашити цифру од 4500 тона мазута, и да ће у резервоарима остати између 120 и 150 тона, што ће свакако зависити од тога до када ће бити потребно укључивати постројења.
Шта је још обележило ову грејну сезону?
Рекао бих један миран и стабилан рад котларница, без много кварова и уз минималан број рекламација наших корисника, што је, верујемо, показатељ свеукупног задовољства пруженом услугом.
Грађани све редовније плаћају рачуне за грејање, али неке топлане и даље „гуше“ стара потраживања. Да ли су и наши суграђани из месеца у месец све боље платише и колико пословање смедеревске топлане оптерећују стара потраживања?
Још од претходне грејне сезоне присутан је тренд благог пораста процента наплате. Званично за 2016. годину износи 82 одсто, што је знатно бољи резултат него раније, али се ми тиме не задовољавамо, већ хоћемо даље повећање. Како време одмиче, и како буду реализоване тужбе, проценат наплате за прошлу годину ће бити већи, али ми тежимо позитивним трендовима, уз минимална утужења, јер не желимо наше кориснике да доводимо у позицију да им трошкове додатно оптерећују судске таксе. Управо из тих разлога и даље шаљемо опомене, иако то више није законска обавеза.
Наравно да постоје стара потраживања, нека и старија од годину дана, али и овом приликом желимо да информишемо наше кориснике да Предузеће без одлуке надлежних органа, осим апсолутне застаре, не отписује остала потраживања, јер је то свакако неизмирена обавеза за већ пружене услуге, за које је уредно плаћен ПДВ. Зато апелујемо на све наше кориснике који дугују да дођу у Предузеће и потпишу репрограме које нудимо у више варијанти, у зависности од висине дуга. Тиме заједнички избегавамо све непријатности и свакако додатне трошкове које изискује ангажовање извршитеља.
У више наврата поручили сте да тренутна цена грејања покрива све трошкове и дозвољава планирана инвестициона улагања предузећа. Да ли и даље остајете при том ставу и да ли нешто треба мењати у ценовној политици топлана?
Тачно је да сам о томе већ говорио, а подсетићу да сам стално указиво и на нестабилно тржиште нафте и цене које последњих месеци имају тренд озбиљнијег раста. То се одразило и на цену мазута која је са септембарских 42 дин/кг у овом тренутку достигла ниво од 52 дин/кг, а плашим се да се ту неће зауставити. Докле год буде могуће одржавати производњу и редовно инвестиционо одржавање постројења ценовна политика се неће битније мењати. У овом тренутку ми завршавамо један циклус, једну грејну сезону, радимо детаљне планове ремонтних активности, а нове анализе остављамо за јесен када можемо ближе говорити о овој теми.
ЈП Грејање одавно је припремљено на прелазак плаћања грејања по утрошку уместо по метру квадратном, али становништво евидентно још увек није…Како превазићи тај проблем?
Предузеће је још септембра 2015. године имало припремљене елементе тарифног система који су од 1. јануара 2016. године на снази. Чињеница је да је становништво прилично резервисано када је нови начин наплате у питању, али ми морамо овде нагласити да се ради о реалнијој и праведнијој расподели трошкова. Како већ другу грејну сезону пратимо потрошњу топлоте по топлотним подстаницама, знамо где су слабе тачке и где је потребно реаговати. Веома је битно подићи свест код корисника о важности енергетске ефикасности и улагању у замену дотрајале столарије и термичку изолацију зграде. То се посебно односи на власнике стамбених објеката зиданих пре 40 и више година, чија је потрошња топлоте скоро дупло већа од потрошње топлоте у објектима зиданим у претходних неколико година.
Одмах по завршетку грејне сезоне прелазите у фазу ремонта постројења, а у склопу припрема система грејања за наредну сезону. Да ли је већ познат програм ремонтних активности?
Ми сваке године у периоду по завршетку грејне сезоне припремамо детаљан план ремонтних активности који је у приличној мери у функцији показатеља који говоре о тренутном стању постројења. Наравно, имамо смернице у Програму пословања за 2017. годину, где смо се определили за наставак уградње опреме за регулацију и праћење рада топлотних подстаница (SCADA), где планирамо замену појединих деоница примарног топловода и ремонтовање неколико котлова који су се већ показали као слабе тачке. Свакако очекујемо да план допунимо до краја априла и тада ће он бити у потпуности оперативан.
И у наредном периоду локалне самоуправе, заједно са топланама, технички морају да унапређују даљинске системе како би грејање било још квалитетније. Шта се планира у том погледу, имајући у виду да је наша локална самоуправа увек имала довољно разумевања за проблеме грејања?
Већ смо говорили о томе да смо као локална самоуправа, у сарадњи са републичком
Канцеларијом за управљање јавним улагањем, кандидовали пројекат постројења на биомасу (дрвну сечку) на локацији Спортског центра, инсталисане снаге око 5 МW, за кредитни аранжман преко програма KfW Немачке развојне банке. У овом периоду радимо на изради Студије оправданости, што је и обавеза према Канцеларији за управљање јавним улагањима, а такође утврђујемо могући ланац снабдевања биомасом, јер је то свакако од пресудног значаја за покретање и имплементацију оваквог пројекта.
Ово је период када се усвајају и годишњи биланси успеха предузећа. Да ли је готов завршни рачун и јесте ли задовољни постигнутим резултатима?
У току је провера финансијског извештаја од стране екстерног ревизора, али према незваничним подацима имамо солидно позитиван финансијски резултат који ће нам помоћи да поправимо сопствени кредитни рејтинг. Биланс стања ће први пут после пет или шест година бити позитиван. Свакако сам задовољан овим резултатом.
Да ли, на крају, желите још нешто да поручите корисницима ваших услуга, осим да наставе редовно да измирују своје рачуне и по истеку грејне сезоне!?
То свакако, али би посебно указао на обавезу да сви заједно радимо на подизању свести о неопходности улагања у енергетску ефикасност. Нови Закон о становању у приличној мери оснажује улогу управника зграде и скупштину станара, а то је од великог значаја приликом доношења одлука о улагању у термичку изолацију и о новом начину обрачуна и наплате услуге грејања.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.