Сунцокрет при крају, кукуруз изнад 50 одсто од плана

1 min read

ПРОЛЕЋНА СЕТВА У ПОДУНАВСКОМ ОКРУГУ  У ПУНОМ ЈЕКУ

На ораницама Подунавског округа у току је сетва најзаступљеније ратарске културе – кукуруза, а ових дана актуелна је и сетва сунцокрета и соје. Према сетвеном плану, кукурузом би у округу требало да се засеје око 45 хиљада, а у смедеревском атару између 16 и 18 хиљада хектара, што је на нивоу вишегодишњих просека. На половини оптималног сетвеног рока проценат извршења сетве кукуруза је нешто изнад 50 одсто.

Сетвени радови почели су раније него претходних година, захваљујући повољним временским приликама. Сетва сунцокрета је поодмакла, а тренутно је најактуелнија сетва кукуруза. По речима стручњака, температуре земљишта у сетвеном слоју достигле су оптималне вредности, а мањак резерве зимске влаге не би требало знатније да утиче на род кукуруза. Већа је бојазан да после изузетно хладне зиме имамо топло и сушно лето, што би могло да се одрази на приносе.
Стручњаци се, такође, надају да ће пољопривредне произвођаче током наредних десетак сетвених дана време послужити, те да ће за правилан развој биљака бити довољно и сунца и кише. Оптималан рок за сетву кукуруза је 25. април, мада поједини хибриди могу да се сеју и у мају.
-Уколико временски услови дозволе, сетва кукуруза треба да се обави на време, што је добро, јер истраживања показују да на висину приноса важан утицај има управо сетвени рок. Температура земљишта тренутно се креће око оптималних вредности ( 12 и више степени ), а ратарима препоручујемо да сеју на дубини од око седам центиметара. Веома је важно да произвођачи пре сетве одреде на којој се дубини налази земљишна влага, да мисле о очувању влаге која се тренутно налази у земљишту и да се семе уложи у тај влажни слој, где ће са овом температуром брзо и несматено клијати и ницати – прича Горан Павловић, саветодавац у Пољопривредној саветодавној и стручној служби Смедерево.
С обзиром на скромне резерве зимске влаге у земљишту, ратари би требало да поведу рачуна и о густини сетве. Потребно је да она буде примерена потенцијалу године, нивоу примењене агротехнике, потенцијалу њиве и хибрида који се сеје.
-Најраније хибриде требало би сејати са размаком биљака од 22 центиметра у реду, а хибриде из групе 600 и 700 у још већем размаку, негде између 25 и 26 центиметара. Пожељна густина сетве одређује се и према томе где се њива налази, колико је плодна, каква је била припрема земљишта, колико су ђубрива унели произвођачи. Уколико нису сигурни у одређивању размака биљака, најбоље би било да нам се обрате за савет како би заједно дошли до најповољнијег производног склопа биљака – саветује Горан Павловић.
Што се тиче сетве других култура, сетва сунцокрета у Подунавском округу је при крају. Посејан је неких 80-ак процената од планираних сетвених површина, а очекује се да би у наредних неколико дана сетва те уљарице требало да буде завршена. У моравском подручју у току је и сетва соје, која, по мишљењу стручњака, може да се обавља све до краја априла, а неке сорте и током маја.
Након што се сетва заврши ратарима предстоји нови изазов, борба са коровима у усевима, пре него што семе проклија. Стручњаци и искусни пољопривредници истичу, такође, да због сигурности производње треба гајити више хибрида разних група зрења, због различитих климатских услова у појединим годинама, лакше организације посла и обезбеђења оптималних агро-техничких рокова за сетву култура.
-Остале културе, које су, такође, врло битне за наше подручје, свакако су стрна жита, пре свих пшеница која се налази у интензивном расту и можемо да кажемо да је сада прави тренутак за заштиту од корова, јер је примећено на терену да су почеле да се појављују одређене болести. Зато је врло битно да пољопривредни произвођачи обиђу своје парцеле, и, уколико примете било какве промене, дођу до нас како би наше колегинице које се баве заштитом биља препоручиле средство, време и дозу третирања, што ће омогућити да биљка у здравственом погледу буде исправна – додаје Горан Павловић.
Поред сетвених радова ових дана међу пољопривредницима су веома актуелне и субвенције Министарства пољопривреде и заштите животне средине, а посебно интересовање влада за недавно расписани јавни позив за одобравање подстицаја за набавку нових трактора.
-Новим правилницима Министарства пољопривреде и заштите животне средине, који су објављени 28. марта, третира се подршка пољопривредним произвођачима за куповину нових трактора, финансирање биљне и сточарске производње, подизање објеката и набавку опреме за објекте. Ми већ више недеља организујемо на терену предавања на тему субвенција министарства и могу да кажем да је у свим срединама Подунавског округа заинтересованост произвођача изузетна, нарочито за недавно расписани јавни позив за одобравање подстицаја за набавку нових трактора. Захтеви се подносе до 19. маја, а ову прилику искористићу да још једном позовем пољопривредне произвођаче заинтересоване за инвестиције у овој години да нам се обрате, како би их упознали са условима које треба да испуне и начином аплицирања за средства код Министарства пољопривреде и заштите животне средине, односно Управе за аграрна плаћања – рекао је Горан Павловић.
Поменимо, на крају, и то да је 15. априла у Србији званично почела сезона противградне одбране и трајаће наредних шест месеци.

Leave a Reply

Your email address will not be published.