Смедеревци у литији на Светли понедељак

ОБЕЛЕЖЕНА ГРАДСКА СЛАВА

Други дан Васкрса, Смедеревци обележавају као градску славу. И ове године, до записа је од храма Светог Ђорђа ишла градска литија.

Свечана поворка традиционално креће од храма Светог Георгија, а последњих неколико година иде нешто краћом трасом, уз застајања код записа код Карађорђевог дуда и углу улица Радослава Мирковића и Кнез Михајлове.
У литије, Смедеревци иду већ шест векова. Наравно, кроз историју су се мењали датуми и начини, али је суштина остала иста – мештани, предвођени свештенством тога дана моле за благородност усева, заштиту од неповољних временских прилика, здравље житеља и уопште, свако добро које ће помоћи да град расте… Све то, дешава се код такозваних записа, односно стабала дрвећа која су предодређена да буду она у која се сваке године, изнова симболично уписује крст.
Није познато о ком дану су раније ишле литије, али је извесно да је од 19. века, градска слава Смедерева други дан Васкрса. За Светли понедељак, Смедеревци су се одлучили из практичних разлога. Најпре, све значајније празнике и свеце, већ литијама светкују у другим местима. Пошто се највећи хришћански празник обележава три дана и већ је свечано, празнично расположење и већина се уздржава од свих других послова, понедељак након Васкрса се наметнуо као добро решење.
Како се литије иначе одређују од Васкрса до Петровдана, Светли понедељак је уједно и први могући дан за тако нешто.
Традиција опстаје, мада је прекидана два пута – у време Турака и комунизма. Свештенство је додуше увек, макар симболично одржавало обичај обилазећи око храма у центру у деценијама после Другог светског рата, да би деведесетих, ритуал био сасвим обновљен. У почетку су се услед тог наглог повратка цркви и верници масовније одазивали, али је временом број учесника опадао.
Последњих година, поворку чини око стотинак грађана, међу којима и представници руководства локалне самоуправе. И овога пута у литији су били градоначелница и њен заменик, председник Скупштине, чланови Градског већа, директори јавних предузећа и установа.
Након литије у храму Светог Ђорђа одржана је церемонија пресецања славског колача, након чега је служена Света литургија.

Leave a Reply

Your email address will not be published.