Понашамо се домаћински – настављамо тако

1 min read

НАШ ИНТЕРВЈУ >> НИКОЛА МАТЕЈИЋ, ДИРЕКТОР ЈКП ПАРКИНГ СЕРВИС

На истеку прошле године Наше новине су констатовале да се ЈКП Паркинг налази на путу потпуног оздрављења. И нису погрешиле. Позитиван тренд у пословању овог предузећа се наставља, а и планови су више него обећавајући. Присутни су, наравно, и проблеми у раду, али и одлучност менаџмента и запослених да се више никада не понови ситуација од пре неколико година када се овај колектив нашао на ивици бездана.

Прошлу годину Паркинг сервис завршио је са позитивним финансијским резултатом, и, што је, такође, важно, стабилизовао примарну делатност. Да ли је тај тренд настављен и ове године?
-Мислим да све иде у добром смеру и све функционише онако како смо замислили од самог почетка. Предузеће је стало на своје ноге, примарну делатност смо стабилизовали, а планирамо и неке нове пројекте који су већ заживели у неким градовима већим од Смедерева. Пре свега ту мислим на пројекат „старт – стоп“, где се користе нека нова информациона решења, којим ће грађанима бити понуђена могућност плаћања паркирања по минуту, а не по сату. Притом биће коришћен постпејд начин плаћања, уз претходно везивање грађана уговорима Ја се надам да ћемо у року од неких месец дана тај пројекат презентовати нашим суграђанима, а таква услуга до сада је заживела у Београду, Новом Саду и Нишу. Такође, у сарадњи са софтсверском кућом чији програм користимо, планирамо да развијемо андроид апликацију, и на тај начин престанемо са коришћењем ПДА уређаја, који је поприлично скуп.
Стара бољка свих градова, па и нашег је недовољан број паркинг места. Шта се планира у том погледу?
-У буџету града Смедерева предвиђено је за ову годину асфалтирање једне парцела која се налази иза „Амана“. Добили смо сагласност од Републичке дирекције за имовину да на том простору направимо ново паркиралиште. Што се тиче већ постојећих, у сарадњи са скупштинама станара желимо да евентуално проширимо нека од блоковских паркиралишта и тиме растеретимо градска. Тренутно, иначе, имамо укупно 1310 паркинг места и трудићемо са да тај број повећамо за неких 150 места, али углавном изградњом нових паркиралишта.
Да ли цене паркирања остају исте?
-Остају исте. Нисмо планирали корекцију цена паркирања ове, а верујем да се неће мењати ни наредне године.
Један од проблема који муче сва јавна комунална предузећа су дуговања и потраживања. Колико су ти проблеми изражени код вас?
-Ми смо наша дуговања, са неких почетних 30-ак милиона, углавном свели на текућа дуговања. Потраживања су доста велика и користимо све законске могућности да их наплатимо. То иде нешто спорије, али се трудимо да их смањимо. Највише дугују грађани и има доста нерешених судских спорова према грађанима и привреди који су сада у процесу решавања.
Да ли је већ познат годишњи биланс успеха Паркинг сервиса?
-Као што сам већ изјавио за Наше новине, прошлу годину окончали смо у плусу, а тачну цифру знаћемо за неколико дана. Мислим да ће се позитиван финансијски резултат кретати између седам и осам милиона динара.
Крајем прошле године, говорећи о плану рада предузећа за 2017., најавили сте и завршетак започетих послова. О којим је пословима реч?
-Реч је првенствено о коначној стабилизацији наше примарне делатности, а сем тога интензивно се бавимо и опремањем за делатности које су нам додељене гашењем Дирекције за изградњу града. Добили смо, пре свега, улогу управљача путева, у складу с тим изводићемо и неке радове на самим путевима, тако да нам је сада превасходно циљ набавка механизације и опреме сопственим средствима. Кренули смо са тим и набавили до сада један ваљак и један камион путар, а из Италије нам стиже машина за обележавање путева. Тренутно смо и у процесу испитивања тржишта у вези набавке неких ситнијих алата којим ћемо да комплетирамо и оспособимо наше екипе, како би могле да раде пуним темпом на одржавању путева и саобраћајне сигнализације. Иначе, већ смо кренули да радимо на санацији ударних рупа на местима за која смо добили решења саобраћајне инспекције. Што се тиче саобраћајне сигнализације, обележавање се ради крајем маја или почетком јуна, на вишим температурама, а сада радимо на постављању саобраћајних знакова, посебно у школским зонама, где су постављене и камере. Углавном завршавамо све што је хитно, а у наредном периоду, када временске прилике дозволе, почећемо и са радовима на редовном одржавању саобраћајница.
Набавка механизације и опреме није мала ставка. Колико средстава планирате да издвојите за ту намену?
-Па, ми гледамо да прођемо ту што јефтиније, а да притом ипак набавимо што квалитетнију механизацију и опрему. За ту намену у овој години планирана су улагања од неких 10-ак милиона динара властитих средстава, а углавном се трудимо да нађемо квалитетне половне машине. Рецимо, ваљак који смо набавили имао је само 480 радних сати.
Нова делатност подразумева нова улагања, али и нове приходе!?
-Да, бавићемо се и надзором извођача радова за тендере које је расписао град, затим одржавањем семафорске, хоризонталне и вертикалне саобраћајне сигнализације, аутобуских стајалишта, у складу са уговором који ћемо склопити са градом, тако да ту планирамо и нове приходе.
Како оцењујете досадашњу сарадњу предузећа са локалном самоуправом?
-Мислим да је сарадња одлична. Локална самоуправа нам је до сада помагала у сваком погледу, а надам се да ће тако бити и убудуће.
Докле се, по вашем мишљењу, стигло са увођењем реда у области паркирања у нашем граду?
-Моја највећа замерка возачима односи се на заузимање паркинг места резервисаних за особе са инвалидитетом или за доставна возила. И наш „паук“ углавном ради у тим ситуацијама. Посебно се трудимо да паркинг места за инвалиде ослободимо што пре, јер нам није циљ само да означимо та места, а онда дозволимо да их неко други заузме.
Веома је важна и сарадња Паркинг сервиса са Саобраћајном полицијом!?
-Свакако. Упућени смо једни на друге и за сада добро сарађујемо. Трудимо се да заједнички уочимо и једни другима укажемо на проблеме, нарочито у зонама школа, и да их, наравно, што пре решимо.
Пред нама су Првомајски празници. Дакле, поново гужве у граду, непрописна паркирања,… Да ли ћете наплаћивати паркирања за празник и шта би поручили возачима?
-Ми за државне празнике не наплаћујемо паркирање. „Паук“ ће имати активно дежурство и деловаће по потреби, односно по позиву саобраћајне полиције или комуналне инспекције. Мој савет возачима је да не раде нешто што не би волели да други раде њима.

Leave a Reply

Your email address will not be published.