Доставити информације о одлагању отпада из Железаре

И ШАБИЋ АПЕЛУЈЕ:

И Радинчани прошле недеље из протеста блокирали пут ка селу јер не желе да шљака из Вранова заврши у њиховом селу. У међувремену, повереник за информације од јавног значаја такође тражио од надлежних да мештанима пруже одговоре.

Одмах након што су новинске куће пренеле вест да је повереник за информације од јавног значаја, Родољуб Шабић оценио да је неопходно што пре мештанима Раље и Вранова доставити податке о томе шта тачно чини шљаку из смедеревске железаре која се лагерује у тим селима, назире се супротна кампања која, знајући како се осећају људи када су забринути за здравље своје деце, може да има само негативан одговор и још веће незадовољство мештана.
То што неки индустријски материјал није радиоактиван, не значи да није штетан на други начин. Управо тога се и боје Радинчани у чијој се близини нашла шљака након што је почело склањање исте из Вранова. Подсећамо, тамо су мештани протестовали због проблема који траје две деценије.
Када су ту шљаку почели да лагерују у Јелен Долу, страхујући за своја изворишта, воћњаке и пре свега здравље људи, мештани Радинца су блокирали прилаз селу. Наговештај да би случај, уз пратеће питање „што се баш сада протестује“ од стране надлежних могао да се окарактерише као политички одговор, уместо да се проблемом позабаве, у најмању руку је неозбиљан и нехуман, али то уједно може бити и аргумент само неупућених у локалне прилике. Смедеревци знају како се Радинац, недељама супротстављао Ју Ес Стилу пре неких 12 година. Знају и да Врановци годинама апелују, али да је то било узалуд.
Сасвим је логично узнемирење грађана, сматра повереник Шабић поручујући надлежнима да што пре те тензије смире тако што ће људима пружити релевантне информације.
Нико не би желео да живи окружен графитном прашином која лети свуда унаоколо, контаминира воду и земљу, трагове оставља свуда, а домаћице би то најсликовитије описале као „наслаге црне, масне прашине коју тешко скидају са прозора“. Шта ли се тек дешава у плућима, ко зна… Онима који тврде да није штетна и Врановци и Радинчани је радо уступају.

Leave a Reply

Your email address will not be published.