Машти никад краја

ИЗБОРОМ НАЈ ИГРАЧКЕ ВРТИЋИ У СМЕДЕРЕВУ ОБЕЛЕЖИЛИ МЕЂУНАРОДНИ ДАН ИГРЕ:

За васпитаче смедеревске ПУ „Наша радост“ нема предаха. Тек што је завршен „Цврчак“, а непосредно пре фестивала „ДЕДАР“ уз бројне радионице и различита тематска дружења током године, у међувремену – праве оригиналне играчке.

Ове године одржан је девети избор за нај играчку и то у сусрет 29. априлу, чиме је обележен Међународни дан игре. И овога пута у креирању најразличитијих игара учествовали су васпитачи, медицинске сестре, помоћни радници, родитељи… Девету годину заредом настављамо конкурс и права је срећа што увек изнова видимо све више ентузијазма и стваралаштва, лепих, занимљивих играчака. Овај конкурс је саставни део у оквиру активности усавршавања у нашој установи – објашњава Мирјана Ћосић, директорка ПУ „Наша радост“ поново окружена најзанимиљивијим креацијама за играње и поносна на колектив који води.
За овогодиње такмичење пријављено је осам играчака из исто толико објеката, у три категорије (играчка за узраст до 3 године, од 3 до 7 година и дидактичко средство). Жири су чиниле три чланице које раде у вртићу у Великој Плани (Сандра Велоић педагог, Мирјана Јовановић медицинска сестра васпитач и Јасмина Тодоривћ васпитач) и један представник родитеља (Весна Илић). Критеријуми су да играчка има више могућности, затим се процењује оригиналност идеје као и то која је играчка најдруштвенија или омогућава корелацију више образовних области, а награда за најбољу припада оној која обједињује најмање три од ових захтева. По њиховој одлуци, треће место припало је објекту „Лептирић“ који се представио „Веселом азбуком“. То је добра идеја која може да се разради и на другачији начин, сматрао је жири. Реч је о играчки намењеној деци старијег узраста али се може прилагодити и млађима. Идеја васпитача је била да представе сва слова азбуке. Отуда 30 кутија шибица, у свакој по неки појам, уз то чаробна врећица пуна разних дугмади и апликација па ово дидактичко средство омогућава да деца уче кроз игру. Могуће је формирати скупове животиња, превозних средстава, ту је игра упознавање околине, ликовно васпитање… Све у свему, играчка подстичне драгоцену дечију особину – радозналост.
Друго место, овога пута деле две играчке, „Музички лавиринт“ објекта Дизниленд и „Радознали пешчаник“ из „Бамбија“. Лавиринт је претежно намењен музичком васпитању, али се уз помоћ њега може бројати, или упознавати са неким мало другачијим инструментима. За израду ове играчке употребљен је материјал који се више није могао користити, фелна, стари тигањ, лонче, ренде, конзерве… Наравно, све је заобљено и без оштрих ивица како се деца не би повредила. Удараљке су пластичне, дрвене и металне па је деци занимљиво да откривају какав ће звук добити сваком од њих на различитом предмету. Начелом да ништа није тако забавно као стара, добра игра песком, руководио се тим вртића „Бамби“ који је осимислио „Пешчаник“. Песак је један од најбољих, уз то и природан материјл, који гарантује уживање у игри на безброј начина. Још ако се томе дода пластичан алат и разне играчке, могућности су бесконачне, па може да почне изазов ко ће пре напунити кантице, направити кулу, чија ће бити лепша, или игра декетива „пронађи меде у песку“, савладавање и уочавање разлика у мери и дужини. Игра подстиче различита тактилна и кинетичка искуства која се не могу стећи на други начин, а погодна је и за децу која су нешто повученија у односу на остале вршњаке.
Прво место, уз образложење да су направили најоригиналнију и вишеструко примењиву играчку, освојио је тим из објекта „Пчелица“. Они су за овогодиње такмичење припремили нешто налик некада често заступљеним играма у играоницама јер је у провидној кутији мноштво предмета које треба дохватити хватаљком која се механички покреће. Израђена је од дрвета, метала и пластике, намењена деци до седам година. Искоришћена су пластична јаја и играчке из киндер јајета, обојена потом у неколико јарких боја, а као постоље је картон за јаја. Када деца изваде једно и отворе, задатак је да погледају сличицу и опонашају оно што је на њој, па почиње игра пантомиме. То је само једна од варијанти, а ту су и игре настави низ, препознај боју… Играчка подстиче спретност, моторику, сарадњу међу децом, али их учи и стрпљењу.
Образлажући одлуке, председница жирија је у разговору за „Наше новине“ пре свега желела да исктакне чињеницу да је свако такмичење повећава изазов за наредну годину: Ово је врло интересантан скуп, већ пар година сам у жирију, раније сам и радила овде и знам да је из године у годину све боље. Види се труд васпитача, веома се ангажују, јесте мало незахвално када треба да се одреде најбољи, руководимо се критеријумима шта је најпримењивије, шта је деци најпривлачније, шта је то чиме могу да се играју и без упутстава старијих, које играчке нуде још неке друге могућности. Мислим да смо нашли средину и издвојили најбоље. Има играчака које су сличне па су се на сличан начин појављивале и раније, али када испилива нека која је најоригиналнија, онда то заслужује награду – казала нам је Сандра Велоић, председница жирија.
Када је о осталим учесницима реч, тим „Веселих цветова“ је креирао „Магичне таблице“, играчку најшире намене јер је подједнако примамљива за децу од јаслица до првака. Подстиче фину моторику, покрте, увежбавање задатака кроз забавне актвности и бригу о себи, попут чешљања, тога како правилно јести, откопчати се, везати плетеницу. Концентрација и развој опажаја буди најфиније емоције, а игре могу бити спонтане или испланиране. Да деци недостају вештине у свакодневном практичном раду, приметили су и васпитачи из „Бубамаре“. Отуда идеја да једна играчка споји основне активности. На првом делу табле су сат са казаљкама који је изазвао одушевљење, кључ и реза такође, телефон са бројчаником који се окреће. Задаци су степеновани од најлакшег до најтежег. На другом делу табле је гардероба, трегери, каишеви, дугмад. Закопчавање је деци тежак задатак, овако могу да вежбају све оно што им је потребно у свакодневном животу попут постављања и скидања одеће са офингера, закопчавања, пертлања… „Полетарац“ нам је приказао „Боди годи“. Назив потиче од комада одеће, па играчку заправо чини необични боди са много апликација и додатака. На појасу су колоне са картицама и задацима које деца извлаче или онај ко боди носи, може давати задатке шта други треба да ураде (откопчај жути ластиш, затвори плави расфелшлус и слично). Играчка је корисна јер, између осталог, омогућава савладавање релација горе – доле и лево – десно. „Хајди“ је припремио „Занимаоницу“.То је сто за разне активности, има 17 задатака који процењују логичко размишљање, осећај, препознавање и опипавање облика, уз шрафове, штапиће, низање куглица и још много тога.

 

Ништа мање значајну улогу у одлуци и жирирању имају они којима су играчке и намењене, па је овога пута дечији жири (Неда Дојчиновић, Наталија Радошевић и Павле Стокић) испробао сваку од понуђених игара. Многе су им се допале, али су одлучили да је најинтересантнији ипак „Музички лавиринт“ из Дизниленда.

Leave a Reply

Your email address will not be published.