Све веће интересовање за ДДД услуге

1 min read

 ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ У ПОЖАРЕВЦУ:

У пожаревачком Заводу за јавно здравље, протиче још једна динамична година. Одвијају се редовни задаци и бројне пратеће активности, а међу најзначајнијим новинама је набавка најсавременије опреме за сузбијање комараца и крпеља. Апарати реномираног произвођача служе како за теренски рад на отвореном, тако и за дејство у затвореном простору. 

Прошла је зимска сезона која по правилу, последњих година резултира повећаним обимом активности на превенцији грипа и сличних болести. У једном тренутку је на територији Браничевског округа проглашена и епидемија. Сада је затишје, али стручњаци из Завода знају да их већ колико крајем ове године такође чека наставак појачаног епидемиолошког надзора: Епидемиолошки надзор је стално, систематско прикупљање, анализирање и тумачење података о заразним болестима, као и упућивање повратних информација онима који учествују у прикупљању података или њиховом коришћењу, а у циљу спречавања појаве и сузбијања заразних болести. Неопходно је да мониторинг буде континуиран и да се, на основу препорука Светске здравствене организаације и Европског центра за контролу болести спроводи више врста надзора, коришћењем одређених показатеља како би се омогућило праћење епидемиолошких и клиничких карактеристика обољења и циркулације вируса као и процена тежине епидемије у популацији. Број оболелих на територији Браничевског и Подунавског округа од почетка сезоне (од 40. извештајне недеље) до данас, недељним праћењем и извештавањем, по дефиницији случаја, из надзорних јединица на територији наше надлежности је, када говоримо о обољењима сличним грипу и грипа, укупно 15287 лица. Активним епидемиолошким истраживањем и лабораторијским испитивањем брисева на територији Браничевског округа потврђено је присуство једног соја вируса грипа А (сезонски АХ3) код 12 особа, а на територији Подунавског округа потврђено је присуство вируса грипа А (сезонски АХ3) код 4 особе – каже Вера Јоковић Костић, специјалиста епидемиологије.
Обзиром на карактеристике грипа и броја оболелих, активним епидемиолошким истраживањем и лабораторијским испитивањем брисева на територији Браничевског округа, Центар за контролу и превенцију болести је пријавио епидемију грипа 28. децембра прошле године са укупно 1575 оболелих особа, од тога 8 хоспитализиваних и са једним смртним исходом. Епидемија је „одјављена“ почетком фебруара.
Случај је хтео да се недуго потом, Завод, уз остале кључне актере, сусретне са још једном заразном болести, овога пута крпељским енцефалитисом, забележеним у ергели „Љубичево“. Све је убрзо решено, али догађај свакако остаје важно искуство и потенцијална опомена, нарочито ако имамо на уму да болест преносе крпељи, који су управо с пролећа најактивнији: Крпељски енцефалитис је вирусна инфекција централног нервног система људи и животиња, која се преноси убодом зараженог крпеља. Резервоар заразе су углавном ситни глодари. Људи су случајни домаћини са којих се инфекција не преноси даље. Болест се на људе преноси убодом зараженог крпеља, али до заражавања може доћи и конзумирањем непастеризованог млека и млечних производа, пореклом од заражених животиња (краве, козе). Болест код две трећине заражених протиче асимптоматски, или са благом, неспецифичном симптоматологијом. У клинички испољеној болести доминирају симптоми захваћености централног нервног система (менингоенцефалитис, мијелитис или парализа). У оквиру сталног надзора над заразним болестима, који се у нашој установи спроводи у оквиру Центра за контролу и превенцију болести, вршен је и надзор над крпељским енцефалитисом, у смислу откривања случејева у хуманој популацији, на територији Браничевског и Подунавског округа. Након лабораторијске потврде узрочника код два коња у ЈП “Љубичево”, Центар за контролу и превенцију болести је дао предлог мера превенције, у смислу едукације становништва о начинима личне заштите и спречавања убода крпеља, кроз средства јавног информисања, као и предлог мера за смањење популације крпеља. До сада није регистрован ниједан случај оболевања код људи – објашњава др Надежда Станковић, специјалиста епидемиологије.
Међународни Дан здравља, Завод је обележио великом акцијом на тему депресије. Поруке том приликом изречене остају важне и након 7. априла. На питање шта је кључно када говоримо о најновијим трендовима те болести, ко је најподложнији депресији и како је спречити др Цвија Стојановић, специјалиста социјалне медицинe поручује да је најважније оно што је био и слоган кампање – „Депресија – хајде да разговарамо”, са циљем да се повећа број људи који ће потражити помоћ, а који имају симптоме депресије.
Депресија се убраја у најраније описане болести у медицини коју карактеришу туга, губитак интересовања за догађаје из непосредне околине, немогућност обављања свакодневних активности у трајању од најмање две недеље. На глобалном нивоу, 322 милиона људи пати од депресије (4,4% светске популације). Депресија је главни узрок 800.000 самоубистава годишње на светском нивоу и представља други водећи узрок смрти међу млађом популацијом (од 15 до 25 година). То је и један од водећих узрока оптерећења становника болестима у Србији, где од те болести пате 419.302 особе или 5% популације. Кључне поруке овогодишње кампање су да је депресија чест ментални поремећај који погађа људе свих узраста, из свих сфера живота у свим земљама. Ризик за настанак болести повећава сиромаштво, незапосленост, животни догађаји као што су смрт вољене особе или развод брака, физичка болест и проблем изазван употребом алкохола и дрога. Депресија узрокује душевну патњу и може да утиче на способност људи да обављају чак и најједноставније задатке, а може да доведе до разарајућих последица на односе са породицом и пријатељима, онемогући људе да раде и учествују у породичном животу заједнице. У најгорем случају, може довести до самоубиства. Али, депресија се може ефикасно спречити и лечити уз психотерапију или антидепресивне лекове. Превазилажење стигматизације која је често повезана са депресијом повећава број оних који ће потражити стручну помоћ. Разговор са особама од поверења може бити први корак ка опоравку. Завод за јавно здравље Пожаревац, као и претходних година, у сарадњи са домовима здравља на територији Браничевског и Подунавског округа подржава и организује поменуту кампању, у циљу боље информисаности целокупне јавности о узроцима и могућим последицама депресије – поручује др Стојановић.
Прича о најважнијим активностима планираним за наредни период, враћа нас на значај заштите од инсеката који преносе ризичне болести. Како би превентива била што успешнија, Завод за јавно здравље је за потребе ДДД одсека, набавио најсавременију опрему намењену пре свега сузбијању комараца и крпеља. Ради се о апаратима реномираног произвођача, који служе како за теренски рад на отвореном, тако и за дејство у затвореном простору. Повећан је и интерес физичких лица и правних субјеката (индивидуалних домаћинстава, угоститељских објеката, фирми…) за третманом комараца и крпеља и мува. Сада ћемо имати могућност да дезинсекцију вршимо на терену градских зелених површина (Љубичево, паркови, Чачалица), као и урбаних делова града по захтеву и потреби пред одржавање скупова, манифестација, кампова. Огроман је значај нове опреме у случају ванредних ситуација (поплаве) у смислу правовременог превентивног деловања. Тренутна квалификациона структура извршиоца ових послова обухвата лекаре специјалисте епидемиологије, дипломиране биологе, стуковне санитарно-еколошке инжењере и санитарне техничара. Квалитет наших услуга је резултат стручности кадра и професионалног односа према здрављу наших грађана – напомиње др Надежда Станковић, специјалиста епидемиологије.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.