Интернет предатори вребају из виртуелног мрака

1 min read

ДЕЦА СУ НАЈУГРОЖЕНИЈА ТАМО ГДЕ НЕ ОЧЕКУЈЕМО:

Полицијска управа у Смедереву, град Смедерево и Удружење за едукацију и превенцију социјалне патологије „Доротеј“ организовали предавање на тему интернет насиља над  младима. У препуној сали Градске управе тинејџерима и адолесцентима, о опасностима неопрезног боравка на друштвеним мрежама говорио новинар и публициста, Влада Арсић, аутор  популарног романа „Армагедон“.

Интернет одавно није безбедно место – то знају и српски врапци. Интернет је истовремено и најпожељније место за све младе – то знају и наречени врапци, али и сви српски основци – јер оно што није објављено на друштвеним мрежама, није се ни догодило! Управо, у тој исконској потреби младих људи да виде и буду виђени на том модерном корзоу што се шири виртуелним, уместо централним градским улицама, као у нашој младости, леже и највеће опасности за све младе људе, данас.
Већина родитеља данас је много срећнија, када му је дете у кући, за рачунаром, рачунајући, ваљда тако, да су склоњени са небезбедних улица и да су сигурни у својим собама – каже у изјави за Наше новине, Влада Арсић, новинар и публициста, предавач на овој трибини и додаје:
Управо у тој чињеници лежи замка, јер је пракса у последњих неколико година показала обрнуто – најнебезбедније место за децу и адолесценте су баш те њихове ушушкане собе у којима једино светле монитори десктоп рачунара или лаптопова! Педофили, трговци белим робљем, убице и силоватељи, преселили су се са мрачних улица у мрачне собе тинејџера.
Мој задатак, данас није био да им кажем шта их све чека у том мрачном дубоком свемиру интернета, већ како да препознају опасност и како да спрече последице. Оно што је највећи проблем код интернет предатора је да они вребају и „успавају“ децу, представљајући се као њихови пријатељи, као особе од поверења, као неко ко им мисли добро и ко их разуме, као најбољи пријатељ који јој даје слободу за разлику од „строгих“ родитеља. Тако, временом, ти предатори на интеренту почињу да стварају уцењивачки потенцијал, знају тајне, имају неке тајне, имају слике, које нико или неко не би требало да види. Тада, предатори, када створе потребан уцењивачки потенцијал, скидају маске и ступају на сцену у пуном, разорном, облику.
Искуства Одељења за борбу против високотехнолошког криминала при МУП-у Србије, на жалост су поразна. Све је више оваквих случајева и на жалост, прогнозе су да ће их бити све више из године у годину. Порука тирибне у градској управи је да сви морају да буду максимално пажљиви и да на време препознају интернет предаторе. Зато је посебно важно да се у овај „мониторинг“ укључе сви, од наставника, преко родитеља до шире интернет заједнице и да свако сумњиво понашање на мрежи, сваки потенцијални говор мржње или емотивно и социолошко насиље на време пријаве полицији или Центру за социјални рад.
Град Смедерево максимално подржава овакве акције, као и све активности које имају за циљ повећање безбедности свих грађана, а посебно деце и младих, као најосетљивијих категорија становништва – рекао је обраћајући се окупљеним ученицима на отварању трибине, Бранислав Дробњаковић, члан Градског већа задужен за саобраћај и безбедност. Ми смо покровитељи овог предавања, јер желимо да повећамо информисаност младих у вези са овим проблемом, који је, на жалост, све присутнији. Нове технологије, доносе и нове видове криминала, али ми смо одлучни да их предупредимо и обезбедимо безбедност наших најмлађих нараштаја – рекао је Дробњаковић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.