Нема разлога за незадовољство, али ни за претерано задовољство

1 min read

СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ – СЛАВА СМЕДЕРЕВСКИХ ПРЕДУЗЕТНИКА

Опште удружење предузетника Смедерева традиционално, сваке године обележава успомену на свог заштитника и патрона светог Василија Острошког, који је сматран светитељем још током живота, а чије се мошти као велика светиња чувају у манастиру Острог и место су ходочашћа за вернике свих религија.Kолачарство за наредну годину Бранислав Добрић, предузетник – Грађевинска фирма„Хидромонт“, предао је Виолети Стојкић, предузетница – Књиговодствена агенција „Профит“. Поред смедеревских предузетника, активних и пензионисаних, обреду освећења и резања славског колача, који је обавио парох Жељко Ђурић, присуствовали су сарадници и пријатељи удружења, као и закупци пословног простора у Занатском дому.

Честитајући светог Василија Острошког смедеревским предузетницима, и свима другима који славе овог светитеља, Виолета Стојкић, председница Скупштине Општег удружења предузетника Смедерева и нови колачар, истакла је у изјави за Наше новине потребу да руководство удружења настави са радом на анимирању и повезивању чланства, како би заједничким снагама решавали бројне проблеме. Међу приоритетима означила је и сталне едукације предузетника из сфере фискалне и парафискалне економије, јер ће, како је рекла, на тај начин предузетници моћи још боље да функционишу.
-Мислим да је удружење достигло задовољавајући ниво организованости, а имамо и стручан кадар који добро обавља свој посао. Понашамо се домаћински, средства од закупнине простора у Занатском дому троше се наменски, све је транспарентно, састајемо се редовно и решавамо проблеме. Оно што смо наследили гледамо на сваки начин да унапредимо, сређујемо Занатски дом, спрат по спрат, уредили смо такси теретну станицу, нашли закупца за плац који имамо у Индустријској зони. Верујем у перспективу удружења и предузетништва у нашем граду, као што верујем и у људе – нагласила је Виолета Стојкић.
Домаћин овогодишње славе Бранислав Добрић сматра да се удружење бори и ради онолико колико може у садашњим условима. Додао је, такође, да се увек може још боље, мада је, како каже, и до сада доста тога урађено на унапређењу функционисања удружења.. Бранислав Добрић подсећа и на срећну околност да су преци, смедеревским занатлијама оставили у наследство прелепи Занатски дом, што умногоме олакшава постојање удружења у овим временима. Указао је, такође, на потребу укључивања још већег броја предузетника.
-Тешко се ангажују људи, свако је оптерећен неким својим проблемима, па се предузетници мање одазивају и укључују у рад удружења, а ми би волели да овде буде што више наших колега. Сваке године по нешто корисно урадимо, видљиво је то на сваком кораку, редовно се састајемо и дружимо, а на прсте једне руке могу се данас набројати удружења предузетника у Србији која овако добро раде. Мислим да у будућности морамо да се удружујемо, да би били што јачи, јер „велики једу мале“, а појединачно удружења предузетника тешко дамогу опстати- рекао је Бранислав Добрић.
Аутопревозник и дугогодишњи члан Извршног одбора Општег удружења предузетника Смедерева Драган Пејић задовољан је резултатима рада удружења између две славе. Доста је, каже, урађено на сређивању Занатског дома, али и на другим пољима живота и рада.
-Стално се улаже, имамо доста закупаца који редовно плаћају закуп простора у Дому, радимо на томе да привучемо што више нових чланова и популаризацији удружења као места где смедеревски предузетници могу да у сваком тренутку добију неки савет или помоћ. Волео бих да град Смедерево има више слуха за нас предузетнике. Ми немамо свог представника у Градском већу, а било би добро да будемо на извору догађања и информација, да добијемо неки посао, итд. Радимо добро и боримо се да удружење беспрекорно функционише, а имамо и доста планова. Активни смо, сваког месеца се одржавају седнице Извршног одбора удружења. Верујем у будућност занатлија и овог удружења, мада има много проблема. Забрињава и то што све више људи раде на црно, тако да смо сви, па и ми аутопревозници, суочени са нелојалном конкуренцијом, а дажбине су високе и треба их платити. Ове године очекујем да се нешто реши и по том питању – истакао је Пејић.
Секретар удружења Иван Савић напомиње да су у подсвести сваког предузетника присутни бројни проблеми, који нису много мањи него су били пре годину дана. Сматра да удружење нема разлога за незадовољство, посебно на унутрашњем плану, али ни за претерано задовољство.Веома је жива активност удружења, објективно смо веома стабилни и успешни, доста смо и сложни, што је врло битно, али немамо разлога ни за претерано задовољство, јер се оно мери побољшањем живота и рада предузетника, а знамо да је претходна година, која је проглашена за Годину предузетништва, прошла као и свака друга. Сами предузетници, а њих треба питати, кажу да нису осетили неко побољшање, нарочито у делу толико прокламоване финансијске подршке од стране државе. Некако ми се чини да се велики тендери и послови, велике инвестиције, дешавају неком другом, а не тзв. „малим привредницима“. Волео бих, наравно, да се варам, али по ономе што чујем, што људи говоре, имам утисак да сам у праву. Са друге стране задовољни смо, јер смо се, уз много мука, изборили за самосталнији положај удружења, и у самом закону и пракси добили одговарајуће место у коморском систему. Томе још недостају јавна овлашћења и конкретнија улога удружења на основу које занатлије не би морале, већ би имале потребу да долазе код нас за стручни савет, помоћ или неку другу услугу- каже Иван Савић.
Он, такође, подсећа да су у оквиру Заједнице предузетника Привредне коморе Србије покренуте многе иницијативе, али се, како каже Савић, веома споро долази до крајњег епилога у виду законских олакшица за предузетнике. Основно и суштинско питање по коме се предузетници разликују од осталих привредних субјеката, али у оном негативном смислу, односи се на обим и врсту одговорности. Опште је познато да они у свом пословању одговарају свом својом имовином, а наша је иницијатива да се одговарајуће одредбе Закона о привредним друштвима измене и приближе одговорности и карактеру одговорности друштва са ограниченом одговорношћу, односно, да предузетник одговара средствима за рад и имовином радње, односно делатношћу којом се бави. Овако, како сада стоје ствари, нормативно и у пракси, тешко да могу да се изборе са толиком одговорношћу. Сва регистрована удружења у Србији требало би крајем маја да се састану под окриљем Заједнице предузетника Привредне коморе Србије, а планира се и скупштина Заједнице предузетника, када ће, надам се, уследити позитиван епилог наших настојања. Ми смо у удружењу заиста много урадили, водимо рачуна о свему, али на овом плану, где све зависи од државе, где се сверешава централизовано, заиста је мало тога урађено да би могли да кажемо какоје учињен помак у односу на претходно стање. Бићемо у потпуности задовољни када заиста и у целини, а за то су потребни многи услови, будемо функционисали као јавно правна асоцијација, пословно – стручна, струковна и интересна организација свих предузетника регистрованих на подручју Града Смедерева, делујући самостално и у оквиру асоцијација. Све то у циљу развоја предузетништва и делатности својих чланова, у функцији повећања њихове добити, побољшања услова рада и пословања, обезбеђивања правне, економске и социјалне сигурности јачим утицајем на мере и одлуке надлежних државних органа- нагласио је Иван Савић у изјави за Наше новине.

Leave a Reply

Your email address will not be published.