Тврђаву морамо држати као мало воде на длану

1 min read

РАЗГОВОР С ПОВОДОМ >> ГОРАН ЈОВШИЋ ДИРЕКТОР ЈП ТВРЂАВА СМЕДЕРЕВО

Крајем новембра 2016, одлуком оснивача настављен је живот ЈП Смедеревска тврђава. На истој  Скупштини, за в. д. директора постављен је Горан Јовшић. Након папирологије, предузеће је практично тек у марту почело неке озбиљније активности. О посети „Хистори“ канала, снимању серије РТС-а, првим турстима ове године, новој сезони у вили Обреновића и плановима за обнову туризма у Смедереву разговарали смо са Гораном Јовшићем.

 

 

Након свих процедура, предузеће је форимирано, колико радника тренутно има и да ли је то довољно?
Имамо 14 радника, готово половина је туристички образована и кадра да одговори на све захтеве туристичког тржишта, задатак да пропагирамо туристичке потенцијале овог града, да активно и оперативно учествујемо у реализацији дочека група, продаје сувенира, организацији манифестација. Друга група радника су хигијеничари задужени за одржавање тврђаве. Мени је драго кад посетиоци, којих имамо сваког дана, кажу је увек чисто. Портири сада пролазе обуку по новом Закону о физичко техничком обезбеђењу и биће лиценцирано обезбеђење. Ту смо за послове развоја туризма, али шифра наше делатности је 9103, а то је заштита и одржавање непокретних културних добара, па је и логично да имамо и људство које чува и чисти простор смедеревске тврђаве.

 
Колико тога сте практично могли да остварите за ових пар месеци?
Задовољан сам предузетим. Туристичка организација је имала проблем да је била више маркетиншка агенција, али није довољно само пропагирање лепоте Смедерева, а да нисте у стању да радите оперативно, организујујете доласке група и слично. Ми смо одмах у марту одговорили на тај прави изазов, угостивши екипу оператера из Индонезије. То нису класични туристички радници, већ који креирају туристичке понуде и ван своје земље и сарађују са кинеским агенцијама. Од приватизације железаре имамо сталне кинеске посетиоце, радимо брошуре на њиховом језику, покушавамо да их лепо дочекамо. Касније током марта, имали смо изузетно занимљиву организацију тур-оператера које смо дочекали уз костимиране витезове, послужили их винима, поделили флајере. Ту је пројекат „Средњевековна вечера“ који је мало захтевнији, па је за почетак опција послуживање винима. Угостили смо и представнике „Хистори“ канала, ауторе, режисере, сценаристе. Мислим да би било непроцењиво да се након те посете одлуче да дођу и овде нешто сниме. Почетком априла смо учествовали на Витез фесту на Калемегдану где смо посебну пажњу добили и стога што смо имали најбољег и најиздржљивијег витеза. То је заправо Удружење парастреличара „Деспот Ђурађ“, који као витезови и даље учествују у борби. Историја последње српске средњевековне престонице је у свим школским програмима и све ђачке екскурзије долазе у Смедерево. Све је приметнији број излетника из Београда, Новог Сада, Крагујевца, Пожаревца, и других суседних градова, а задовољни смо и посетом странаца. Ма колико звучало као не баш велика ствар, по први пут у Малом граду имамо тоалет са санитаријом. То можда најбоље говори о томе каква је била ситуација ранијих година, јер неке основне ствари нису постојале. То је била прва обавеза, јер су нас доста критиковали туристи због тога. Причамо о великим стварима, а основно је да за почетак буде чисто и има неке елементарне услове.

 
Када почиње нова сезона обиласка виле Обреновића?
Недавно је потписан је уговор између Управе за заједничке послове Владе РС и ЈП Тврђава. Преко нашег предузећа, а на број телефона 615666 може се заказати посета. Летњиковац ће у новој сезони бити отворен од 23. маја до 15. октобра.
Како иначе тече поесећеност како летњиковцу тако и тврђави, јесте ли задовољни?
Прошле године било је око 6 000 људи, прве године око 4 000 и то су задовољавајуће цифре. Не у поређењу са тврђавом где само оних са плаћеним улазницама имамо 80 000 до 90 000 хиљада, не рачунајући „Смедеревску јесен“ када за три дана прође 150 000. Тврђава се полако ближи цифри од 100 000 и као таква превазишла је неке конкуренте на тржишту као што је Палић, Карловачка гимназија, кућа Боре Станковића у Врању. Умрежавањем и употпуњавањем туристичког призвода са посетом вили, некој винарији, ручком у ресторану, доћи ћемо до заокруживања понуде, да туристи што већи део дана проведу у Смедереву. Тренутно се базирамо на једнодневном боравку, имамо великих проблема са смештајним капацитетима. Град од 120 000 становника има 30 лежајева и то нису сви категорисани. И није проблем града у смислу локалне самоуправе, већ би у томе шансу могао да препозна приватни сектор. Наша је жеља да потенцијални инвеститори виде колико туриста посећује наш град. Ми, када су у питању манифестације, програм боравка можемо да продужимо, има шта да се види, али нема где да се одседне. Капацитет приватног смештаја код нас не може да понуди ни 50 лежајева за путнике једног аутобуса, а камоли више. У ресторанима знају како је лепо кад стигне група. Значи обично радите два, три, четири ручка дневно, а онда одједном дођу три аутобуса па имате 80 порција. Дакле туриста има. Да ли се они премало задржавају у нашем граду? Да ли треба употпунити туристички производ? Да ли за то треба времена и улагања? Одговор на свако питање је да, али динамика није само на нама. Сада је наш задатак да и онима који би уложили у подизање смештаја докажемо да овде има туриста.

 
Дешава се да комнетар посетилаца буде да је трвђава лепа, али да ту осим камена и траве нема ничег више, нема садржаја. Како да ово постане атрактивно место и да се овде врате и они који су већ долазили?
Већи број Смедереваца зна, али често заборавља – тврђава нема инфраструктуру. Зато сам у позицији да потенцирам да је ово први тоалет који имамо. Тврђава има довод воде, али се сећате како то изгледа кад је „Смедеревска јесен“, ту је чесма, али и бара, нема одвода. Ни једна активност људска без воде не може да спроводи, угоститељство, храна, нико, ништа не може да покрене јер неће добити дозволу без воде. Ово предузеће има вољу, има идеје, хоће да иницира решавање тог проблема, али немамо багере нити могућности да изведемо те инфраструктурне радове. Ја знам да је у плану измештање луке, претпостављам да ће довођење те механизације бити искоришћено и за увођење инфраструктуре у тврђаву попут струје, воде, интернета, гаса. На то се надовезује поштовање архелологије, јер све мора да се ради пажљиво. Не заборавимо ни екслпозију из 1941, а много те муниције стоји и даље свуда по тврђави. Знајући све то, ја не могу да замерим претходним генерацијама што све нису учиниле више, али ако свака наредна понешто уради у тврђави биће добро.

 
Па, шта би онда у тим околностима могао уопште да буде пратећи садржај?
Туристичка дестинација се сматра развијеном ако само петину њеног прихода чини продаја улазница. Значи, поред улазнице која је 150 динара, а за пензионере 60, ми морамо да пронађемо још четири извора прихода. Сувенирница ради, приватна лица могу да се баве продајом сокова, идеално би било да ту буде још неко са храном. Најбоље решење, у даљој будућности јесте један велики ресторан и неки смештајни капацитет. Ми смо за „Контики“ урадили једну промоцију „Средњевековне вечере“, кад је „Театар у тврђави“ исто то радимо и све су чешћи захтеви из туристичких агенција да управо тако дочекујемо богату клијентелу. Мислим да свеобухватном акцијом свих надлежних, ту једну слику, која је нама, свим Смедеревцима иста о томе шта бисмо волели да буде у тврђави и како она треба да изгледа, не можемо да остваримо сутра, ни за годину, две, али не можемо да дозволимо да прође још 20 година. Треба нам фокус у наредних пет година. И наравно, да све прође без препрека.

 
У скоријој будућности најважније је снимање РТС-ове серије о Немањићима, екипа би требало да дође ове недеље?
Да, 18. маја почиње снимање. И само то појављивање на телевизији је за нас значајно. Током лета нас очекује „Театар у тврђави“. За сво то време нећемо одступати од наше делатности, а то је заштита и одржавање културно – историјских споменика. Тврђава је најстарија кућа у овом граду и морамо је држати као мало воде на длану.

 
Какве су новости у вези са пристаном, имамо га дуже од годину дана, али још увек чекамо бродове…?
Пристан је постављен у техничком смислу и има све потребне папире. Агенција за луке расписала је јавни позив за избор оператера, неког ко ће руководити тим пристаном. Наше предузеће се јавило на конкурс, питање је хоћемо ли ми добити или неко ко има више искуства. Али ми ћемо у туристичком смислу да сервисирамо све те људе који дођу и радимо на томе да их буде што више. Мислим да ћемо већ ове године да видимо те прве бродове. То је „Лига шампиона“ у туризму, не постоји скупљи аранжман у европском туризму од седам дана Дунавом на броду што кошта 2990 евра. Питање свих Смедереваца, када ће нам стати такав један брод је исто као питање када ће код нас играти Барселона или Бајерн или Манчестер. Много посла треба и много сигурности, то су све платежни туристи и све мора да буде перфектно. Смедерево је ту у утакмици са Будимпештом, Бечом, Братиславом, Београдом, Новим Садом, па свим оним што је ниже низ Дунав. Борба је велика, велики је посао, али ће ти бродови једном стати и овде.

Leave a Reply

Your email address will not be published.