Смедеревци знају за кога су гласали

1 min read

НАШ ИНТЕРВЈУ >> ДР ЈАСНА АВРАМОВИЋ, ГРАДОНАЧЕЛНИК СМЕДЕРЕВА:

Ових дана би требало да се финализују бројни преговори и да све оно што је било на нивоу договора сада почне да се реализује. Измештање луке, изградња фабрике у Коларима, увођење канализације у ромско насеље у Смедереву само су неки од тих планова. О томе, али и о личној позицији и ситуацији у градском СНС, за Наше новине говори градоначелница, др Јасна Аврамовић.

 

За развој града, осим средстава из буџета, важна су, у случају Смедерева можда и подједнако и средства која се добијају из других фондова, путем конкурса и слично. Ових дана има доста вести на том плану, шта издвојити?

Да, у последње време смо толико средстава добијали да ја верујем да кад будемо све то ставили на папир, добићемо скоро читав један буџет. Примера ради за реновирање амбуланте у Коларима добили смо 16 милиона, за школу, амбуланту и вртић у Бадљевици 6 милиона, скоро милион евра за канализацију у Малом криваку.
То последње споменуто је баш велика инвестиција, како ће тачно бити утрошена и из којих фондова су та и остале донације?
Решићемо проблеме и њихових подземних вода и санитарне проблеме који су за једно такво насеље врло битни јер знамо на ком нивоу је и хигијена и какве су куће. Тамо још увек има уџерица. Та донација је из министарства, али и из Европских фондова кроз „Декаду Рома“ у декади Рома. За обнову школа, новац је из министарства. Како год да је набављен, то је новац мимо планираних средстава у буџету и заиста ће то, ове године када све саберемо бити добра цифра, с обзиром да смо већ прошли за енергетску ефикасност на фасаде, прозоре, грејање Гимназије и школе у Сараорцима. То је неких стотинак милиона. Добили смо и 5 милиона за спортски терен на Веслачком клубу.
Има ли још добрих вести, управо сте се вратили из престонице…?
Да, била сам у Министарству пољопривреде, желим да активирам уговор који смо потписали 2012. године, па гашењем Фонда за заштиту животне средине имамо још неких 60 милиона неискоришћених средстава. У разговору са државним секретарима то је била тема, договорили смо се да упутимо захтев за продужење тог уговора и постоји вероватноћа да добијемо још неких 60 милиона за санирање сметлишта у Годоминском пољу, што и није мало средстава. То је само једна ставка. Истина, била сам и до кабинета, носила сам иницијативу за братимљење нашег Смедерева са градом у Кини, с обзиром на то да премијер иде у Кину. Поред осталог, говориће се свакако и о Слободној зони на 400 хектара у Смедереву. Једна од тема ће бити и споразум о међусобној сарадњи Смедерева са облашћу Хбеј, одакле је и железара. Логично је да се са њима побратимимо јер очито да имамо доста заједничких ствари и интереса када говоримо и о привреди и о туризму.
У Министарству пољопривреде је било речи и о Удовичком платоу, има ли новости?
Спремамо документацију, морамо да донесемо још много одлука, врло брзо, до краја месеца да бисмо добили 100 милиона за прву фазу Удовичког платоа и такође морамо на Скупштини да донесемо одлуке за можда стотинак милиона за комасацију 800 хектара земље потез Шалинца, Смедерева и Липа. Ући ћемо као град у процес комасације, мислимо да на тај начин створимо нашим пољопривредним произвођачима боље услове за рад. Јер врло је битно да те парцеле, расцепане на по 20 ари или слично, за сваког пољопривредног произвођача буду на једном месту, да се уцртају њивски путеви и да омогућимо нашим пољопривредним произвођачима да ту своју земљу на један бољи начин и искористе.
Да се осврнемо мало и на почетак противградне сезоне, нажалост већ смо имали искуства са временским неприликама, како је то прошло у Смедереву?
Овога пута нас невреме није изненадило. Ми смо апсолутно пратили упутства хидрометеоролошке станице Букуља, знали смо да градоносни облаци и невреме иду ка нама, знали смо да смо у наранџастој зони. Наше противградне станице су биле опремљене са по девет противградних ракета. Све станице су деловале и пуцале са шест до девет ракета, испалили смо тог дана 42 ракете, можда и највише у Србији. Једино нису испаљене у Водњу, због прелета авиона Букуља није дала сагласност. Било је неких штета, али не великих. Мислим да смо то некако сада прегурали много боље него што је било прошлог пута. Преостале ракете смо прерасподелили на оне противградне станице које их нису имале. Ја ћу следеће недеље потписати уговор са стрелцима за надокнаду од 10 000 месечно, као и сваке године. Следеће недеље ћу бити у Румунији, да потпишем за пројекат који носи 400 хиљада евра за базен на потезу Марине, отворени- затворени базен.
Када би требало да почне изградња фабрике у Коларима?
Фабрика у Коларима иде својим током, страни инвеститор преговара са извођачем радова, ја очекујем врло брзо, за коју недељу. Мислим да је грађевинска дозвола већ издата, очекујем да инвеститор изабере извођача радова и да ми ударимо камен темељац.

 


Колико ће радника запошљавати та фабрика?
У првој фази 200 радника, јер је у плану најпре објекат на 4500 метара квадратних производног погона, а иначе, инвеститор планира објекат од 13 000 у следећим фазама.
Оно што је битно то је да је чиста технологија?
То су стерилни сетови за медицинску употребу и апсолутно је чиста технологија.
Имате ли неку вест да ли је кренула са радом фабрика рибе?
Почели су да пристижу контингенти смрзнуте рибе и ових дана, поред 30 радника који раде, упослиће се још 70. Мислим да су добили сталну дозволу, чекају извозни број из Брисела. Тендер ће се расписати за који дан и за изградњу индустријског колосека и луке и те одлуке су нам прошле на Влади. Званично, тендер се расписује и креће, у року од два месеца ми ћемо добити извођаче радова. Према томе, све што радимо, радимо у динамици онако како смо испланирали и ништа нас у томе не може зауставити. Ето толико колико градоначелница не сарађује са Владом, министарствима и премијером, али ја знам да је несрећа оних који то пласирају много велика. Све оно што нису урадили, што нико није урадио претходних 50 година, ја ћу, за мог мандата успети да урадим.
Кад смо већ код тога, шта се дешава у СНС у Смедереву, Градској управи кад вас прозивају и неки стари напредњаци, нови напредњаци, портали, новинари…?
У СНС је одлично, задовољни смо резултатом од 62%, радимо пуним капацитетима, имамо сада изборе за савете месних заједница, наравно ми желимо да ту имамо представнике с обзиром да су нам потребни озбиљни људи да раде озбиљне ствари у оквиру акције „Јасно је – и село и град“. Најбитнији су нам они који воде месне заједнице, да знају да нам кажу потребе. Што се тиче портала, не читам их, што се тиче свакаквих прича, не слушам их, знам ко ме је изабрао, знам ко ме је поставио и то је сасвим довољно. Морамо да градимо фабрике, већ имамо много тога да радимо за који месец. Треба да правимо болницу, али да не будем баш толико необавештена, много се понекад насмејем, а било ми је много смешно кад сам била заиста у Министарству здравља да причам о лекарима који немају идентификациони број, а које ми плаћамо, о томе да болница има недостајући кадар, а онда сам чула да сам ишла да преговарам за место помоћника министра здравља. Ја сам се определила за Смедерево и за овај град. Мене смењују сваки месец, после сваких избора. То исто раде и кад су парламентарни, ванредни и кад су председнички, што год да је, не знам шта им је. У градском одбору ситуација је одлична, сви смо јединственији него икада. Све те шпурије о расцепу СНС или одборничке групе не постоје. То што стално истурају нека имена да ће бити градоначелници уместо мене, они желе да направе свађу у одборничкој групи, да створе нејединство јер поједини имају ту идеју више фракција, „па кад је неслога онда лако ми владамо“. Међутим, има довољно искуства да не дозволимо никоме да цепа СНС.

Leave a Reply

Your email address will not be published.