Преко Денвера, Кине и Тајпеја до Златибора

1 min read

ПОСЛЕ ВИШЕ ОД 15 СЕЗОНА, ТРЕНЕР ЗОРАН ТОДОРОВИЋ НАПУШТА КОРМИЛО КК СМЕДЕРЕВО:

Зоран Тодоровић од наредне сезоне највероватније неће водити Кошаркашки клуб Смедерево. После 18 година током, којих је више од 15 сезона водио смедеревске кошаркаше до Кошаркашке лиге Србије, у којој су провели пуних седам сезона, изгледа да је дошло време растанка. Иако се увелико прича да се сели у редове новог члана КЛС Златибора из Чајетине, Тодоровић за Наше новине каже да још увек све није договорено.

У међувремену, стратег смедеревских кошаркаша одрађује са делегацијом Кошаркашког савеза Србије камп у Денверу на коме ће се наћи играчи са српским пасошем и коренима из НЦАА лиге. О свему томе, али и још понечему разговарали смо са Зораном Тодоровићем непосредно пред полазак у УСА:

 


Још није сигурно да одлазим из Смедерева, али сам на најбољем путу да потражим другу средину. Има понуда. Жеља ми је да, ако већ морам да мењам клуб, то буде добро организован клуб. Смедерево то није било иако смо уз много мука пуних седам година играли КЛС. Ми јесмо испали из лиге али сматрам да смо одрадили добар посао ове године. Чини ми се да је дошло време да се у потпуности посветим тренерском послу.
Шта је пресудило да нова средина буде Златибор из Чајетине?
Нисам ја још ништа потписао. Има ту још опција. Могућ је и Мeталац из Ваљева, и још неки клубови. Тренутно сам најближи Златибору који има амбиције и одлично је организован. Имају изванредне услове. Мало место које живи за кошарку. То су доказали у Другој лиги где су били први и стално се за њихове утакмице тражила карта више. С друге стране, предамном су репрезентативне обавезе које ме мало ометају када су моје приватне ствари у питању. И поред тога, у Златибору су спремни да ме сачекају до септембра када се завршава Универзијада на којој по први пут водим нашу селекцију као први тренер. Наравно, постоји опција да после разговора са Клеутом дође до неких промена, али како сада ствари стоје највероватније одлазим из Смедерева. Где год да одем КК Смедерево ће бити мој клуб. Овде сам уложио много труда, зноја, новца и спонзора, не само као тренер већ и као играч. Увек сам ту да помогнем клубу ако некоме буде требала моја помоћ.
Колико има истине о продаји ранга?
Има и тих опција. У овом тренутку не знам у ком правцу ће ствар даље да се развија. КК Смедерево са овим буџетом не може да се такмичи ни у Српској лиги. Уз то, до маја смо примили само два пута средства од града, а нама се првенство завршило средином априла. Тешко је наћи спонзора и због тога смо се оволико и све ово време мучили. Да нисмо са Мегом направили договор могло је да се догоди да oдемо два ранга ниже. Чињеница је да нема много клинаца на које можемо да рачунамо у наредном периоду. Мислим да постојање великог броја клубова не доприноси повећању квалитета. Ниједан од клубова не жели сарадњу са нама где би најбоља деца завршавала код нас. На све то, остали смо без неких термина за тренинге у појединим школама, а у појединим смо принуђени да плаћамо економску цену. Поново морам да поменем и близину Београда због чега смо остали без неколико одличних играча годишта 1995-1996. Услове који наши играчи имају у другим клубовима много су бољи него код нас и зато их је тешко задржати. Све ће бити јасније ако кажем да је наш буџет мањи од уговора који су ове сезоне имали Свилар и Шпаровић. Поред њих имамо Торбицу који је на проби у Ваљеву, Вукасовића и Костића који је био у Италији. Сви они би вероватно играли за Смедерево. Сигуран сам да они неће играти из љубави.
Зоран Тодоровић ове године биће по први пут селектор Универзитетске репрезентације Србије коју очекује наступ на Универзијади у Тајпеју. После рада као помоћни тренер на турниру у Кини 2012. године, рада на скаутирању екипа у Казању на Универзијади 2013, учешћа на Универзијади у Јужној Кореји као помоћни тренер, до вођења репрезентације која је прошле године била прва на турниру у Кини, челни људи савеза поверили су Б односно младу репрезентацију Србије Зорану Тодоровићу.
Очекује ме турнир у Кини и Универзијада у Тајпеју, али пре тога путујем у Денвер где ће се на једном месту окупити играчи које желимо да видимо, а који се школују у америчким школама и колеџима. Мислим да је то одлична идеја јер ћемо тако бити у прилици да видимо у каквој су форми и да ли неко од њих може да буде члан неке од селекција овог лета. На кампу ће, осим мене, радити потпредседник КСС за мушку кошарку Игор Ракочевић, директор мушких репрезентативних селекција Владимир Кузмановић, мој помоћник Иван Смиљанић, физиотерапеут сениорске репрезентације Душан Сајић и економ Јовица Аничић. Морам да нагласим да је ово одличан потез нашег селектора Саше Ђорђевића. Осим увида у кошаркашко знање ових момака, жеља је била да се оствари још боља и тешња сарадња са њима и да им се на неки начин укаже на чињеницу да Србија на њих рачуна. Врло сам задовољан што ми је поверена ова селекција, као и задатак да учествујем на Кампу.
Тодоровић ће и ове године бити учесник Кампа Милоша Теодосића, а након тога од 19. јула га очекују припреме са Универзитетском репрезентацијом у Зрењанину. У Краљеву 2. августа игра са А селекцијом која се припрема за Европско првенство. Након тога, 5. августа путује у Кину на турнир који се игра у Дајлену и Шенжену. По завршетку турнира следи пут у Тајпеј где Тодоровића и његове изабранике прва утакмица очекује 20. августа са Мађарском.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.