Век смрти војводе Радомира Путника

ИЗЛОЖБА „НЕГОВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ СРПСКОГ НАРОДА“

Историјски архив у Смедереву је, поводом годишњице смрти војводе Радомира Путника, 17. маја, угостио изложбу из Пожаревца под називом ,,Неговање традиције српског народа”.

Поставку је Архив реализовао у сарадњи са Удружењем ликовних стваралаца „Милена Павловић – Барили“ и Удружењем потомака ратника 1912. до 1920. из Пожаревца, а уз посредовање смедеревеског Удружења потомака ратника.
Тако се, у читаоници библиотеке Историјског архива пред посетиоцима нашло више од двадесет акрилика. “Свих ових 26 слика су рађене срцем и душом. Ова дела красе амбасаде широм Европе. Свуда куда смо путовали остављали смо нашим амбасадама слике. Ликовно стваралаштво ових сјајних људи, који су и ликовни педагози, је од неизмерног значаја за нашу историју. Тематска изложба везана је за Први светски рат, за 1914. и 1916. годину – опоравак и прелаз преко Албаније и опоравак на Крфу, као и остале године јубилеја, казао је Славољуб Стојадиновић, председник пожаревачког Удружења потомака ратника, позивајући на крају Смедеревце да дођу и погледају ову изложбу.
“Изабрали смо овај дан за отварање изложбе да бисмо се подсетили на великог српског војсковођу Радомира Путника, добитника свих највиших државних и војних одликовања и ордења. Остаће у сећању српског народа јер су под командом Радомира Путника ратовали наши преци” – истакао је Васо Бојчић председник Удружења потомака ратника од 1912. до 1918. у Смедереву. У музичком делу програма наступиле су Магдалена Младеновић и Дарија Урошевић, матуранткиње одсека за српско традиционално певање музичке школе „Коста Манојловић“ композицијама „Развио се јоргован по трави“ и „Под гором се шетало девојче“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.