Смедеревски Дом је лидер социјалне и здравствене заштите старих

МИНИСТАР АЛЕКСАНДАР ВУЛИН У ПОСЕТИ ДОМУ ЗА СТАРЕ:

Представници Министарства за рад, борачка и социјална питања и ПИО фонда Србије, уз градоначелницу др Јасну Аврамовић, обишли смедеревски Дом за старе.  Организовани прегледи лекара специјалиста за све кориснике услуга.

Министар Александар Вулин, са сардницима и представницима ПИО фонда Србије, искористио је боравак екипа лекара специјалиста у Смедереву, да обиђе наш Дом за смештај старих лица и увери се у лидерство ове институције у социјалној заштити старих и хронично оболелих особа.

Социјална заштита мора да буде доступна свим особама у Србији – рекао је на почетку обраћања министар Вулин и додао: Прошле године Министарство је за развој социјалне заштите у локалним самоуправама издвојило 400, ове године то ће бити 700 милиона, а пре три године то је било само 50 милиона. У Смедереву смо у 2016, за боравак у социјалној заједници, геронто домаћице и боравак деце ометене у развоју, издвојили 8, ове године то ће бити већ 14 милиона динара. Сваки наш дом за старе мора да буде вођен, изграђен и одржаван у складу са највишим стандардима здравствене заштите. Ни један државни дом за старе не може да се разликује од приватног, шта више, мора да буде и бољи! Овде у Смедереву, где видимо високе стандарде рада, одлучили смо да помогнемо тако што смо довели лекаре из фонда ПИО, који у своје слободно време , викендом, данас и у вашем граду, обављају специјалистичке прегледе старих лица.
До сада су, већ, лекари специјалсити ПИО фонда боравили у Шапцу, Апатину, Вршцу, Београду, Кикинди, Јагодини, Крушевцу и Обреновцу. У Смедереву су у недељу обављени специјалистички прегледи кардиолога, офталмолога, неуропсихијатара и ортопеда. Овом акцијом желимо да приближимо врхунску здравствену заштиту свим корисницма услуга домова за старе у Србији, да не морају стари и немоћни да иду у домове здравља или специјалистичке болнице и клинике на прегледе. Овим, ту врхунску, осетљиву, а преко потребну димензију здравствене заштите приближавамо свим корисницма услуга домова за стара лица. Наши државни домови за старе, као и овај у Смедереву, задовољавају све највише стандарде социјалне и здравствене заштите. Наша је порука вама, да не остављате своје родитеље у сумњивим приватним домовима, који немају лиценцу Министарства. Уколико сумњате у неки приватни дом, лако можете да проверите да ли је та установа на списку нашег Министарства. За последњих 12 година, колико постоји Инспекција социјалне заштите, пронађено је и затворено неких 115 нелегалних домова, а само за две године ове администрације у Министарсту, затворено је 75. У мају, пронађено је и затворено 5 нелегалних домова. Наставићемо тако да се понашамо, за нелегалне домове постоји нулта толеранција – напомиње Александар Вулин.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.