Ширимо радост и учимо једни од других

ОДРЖАНЕ 13. ДЕЧИЈЕ РАДОСТИ У СМЕДЕРЕВУ:

Од Суботице преко Звечана до Бара – тако бисмо у најкраћем описали овогодишњи круг маште који је уписао 13. ДЕДАР, окупивши децу и васпитаче из 16 градова који су извели 27 представа.

И даље ширимо радост, учимо једни од других, видећете колико смо напредовали током свих ових година, шта смо све научили и шта нам доноси нови ДЕДАР, пре свега много љубави и важних порука – казала је проглашавајући овогодишњу манифестацију отвореном, Мирјана Ћосић, директор смедеревске ПУ „Наша радост“ која ДЕДАР организује у сарадњи са Удружењем васпитача Чигра.
Недељу дана касније, представници учесника установа окупили су се у објекту „Хајди“ на још једној евалуацији фестивала. Виђене представе су, према мишљењу глумица Драгице Макисмовић и Анђелке Вулић и васпитача Браниславе Миљковић које су чиниле жири, биле квалитетне и свака је ужитак за себе. Овога пута, одлучиле су да мало иземене концепцију програма евалуације који представља коначно вредновање и процену изведених представа:
Обично прво саопштимо наша запажања и резултате и поделимо награде, овога пута смо евалуацију замислиле нешто другачије, на основу онога што смо ми уочили као неке евентуалне могућности да се оде корак даље у осмишљавању и постављању дечијих представа. Баш као што су домаћини отишли корак даље, установивши неке критеријуме као смернице за оне који желе да учествују, како би се постигао што бољи квалитет, тако смо и ми одлучили да васпитачима помогнемо уз краћу вежбу која ће им сигурно додатно подстаћи креативност и понудити нека нова сценска решења. Овога пута, даћемо им алат који је веома важан за то – казала је Бранислава Миљковић.
Тај алат заправо је била едукација о „сценској математици“ која практично приказује 10 основних корака уз помоћ којих се врло лако поставља представа на сцени и успешно одржава динамика. Ви већ знате како се прави представа, а ови кораци ће само помоћи да добијете још јачи ефекат, а самим тим и наступ – објаснила је Анђелка Вулић, глумица и редитељ.
Управо тих десет кључних тачака објединила је победничка представа 13. фестивала ДЕДАР, а то је „Летња ирвасијада“ Предшколске установе „Вукосава Ивановић Машановић“ из Бара у Црној Гори, којој је припала награда „Остварење фестивала“. Прво место у категорији деца и васпитачи глумци за представу „Бубамара и бумбар“ добила је ПУ „Наша радост“ Ковин, док су најбољи у категорији деца глумци били малишани из ПУ „Чика Јова Змај“ из Вождовца који су играли представу „Природно је да се мењаш“. Прво место у категорији лутка на сцени припало је „Приручнику за маштање“ из објекта „Бамби“ у Смедереву.
За освојено друго место у тим категоријама награде су отишле у ПУ „Лане“ Кучево за „Снежану и седам патуљака“, ПУ Галеб Петровац на Млави за „Шуму бајки“, „Бајку о бајкама“ ПУ „Рада Миљковић“ Деспотовац и „Причу о срећи“ ПУ „Милка Диманић“ из Власотинца за „Причу о срећи“. Трећепласирани су васпитачи глумци „Чаробне шуме лепог понашања“ ПУ „Галеб“ Петровац на Млави, деца глумци за „Пробуди у себи љубав“ ПУ „Лане“ из Звечана, као и „Маша и медвед“ из ПУ „Наша радост“ Ковин за категорију лутка на сцени. Такође, вртић „Весели цветови“ из Смедерева добио је награду за очување културног и породичног блага за представу „Деда и репа“, а ПУ „Наша радост“ и Удружење васпитача Чигра наградили су установу за дневни боравак деце, младих и одраслих особа са сметњама у развоју „Сунце“ за уметност даривања за представу „Алиса у земљи Сунца“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.