У Смедереву два одељења дуалног образовања

1 min read

НОВ МОДЕЛ ОБРАЗОВАЊА ОД ОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ:

Овог јуна, осмогодишње школовање завршиће 1068 ученика на територији Града Смедерева, укључујући и оне који похађају програм функционалног образовања одраслих „Друга шанса“ и ученике са сметњама у развоју. Места ће бити за све, јер 38 образовних профила у смедеревским средњим школама може да обухвати 1170 ђака.

Ове године први пут је примењена нова методологија уписне политике у средње школе која је подразумевала блиску сарадњу Сталне конференције градова и општина, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Привредне коморе Србије, објашњава Миљана Кравић, члан Градског већа за образовање и додаје:
Новом методологијом уписне политике предвиђено је директно укључивање послодаваца у креирање, развој и праћење средњег стручног образовања. Такође, предвиђена је и значајна и садржајна улога локалних самоуправа које су у целом процесу добиле нове обавезе и одговорност, а све у циљу успостављања тешње везе између понуда образовних профила у средњим школама и тржишта рада, односно у циљу увођења дуалног образовања у средњим школама. У односу на досадашње смерове будући средњошколци у Смедереву имаће прилику да упишу два нова смера по дуалном образовању – модни кројач у Текстилно-технолошкој и пољопривредној школи „Деспот Ђурађ“ и оператер за обраду метала у Техничкој школи. Будући да је Министарство просвете ове године 19 образовних профила имплементирало у средњим стручним школама 68 локалних самоуправа, не можемо никако да будемо незадовољни. Овде морам да нагласим да за одређене образовне профиле за којима постоји потреба и у Смедереву и у другим градовима још увек нема наставног плана и програма, али се промене на том пољу очекују после усвајања Закона о дуалном образовању који је тренутно на јавној расправи – каже Миљана Кравић, члан Градског већа за просвету и образовање.
И док чланица Градског већа сматра да уз четири одељења у целом Подунавском округу, од чега два у Смедереву (колико имају и општине са по 10 000 становника) не треба да будемо незадовољни, упркос чињеници да већина осталих округа у Србији има знатно више, потенцијални одговор на питање где је зашкрипело и како то може бити боље убудуће, наслућујемо из изјаве директора Техничке школе:
У Техничкој школи, у групи профила који су у том, прописаном програму Министарства, јесте оператер за прераду метала који може да буде реализован захваљујући заинтересованости железаре. План постоји и могао је да буде остварен за још нека занимања кроз дуално образовање, као што су бравар, заваривач, оператер за машинску обраду, али је, била потребна и заинтересованост предузећа. Има оних која то јесу, али нису могла да испуне све услове како бисмо имали 30 ученика у одељењима дуалног образовања – објашњава Симо Ђорђијевски.
Иначе, како додаје, карактеристично за дуално образовање је то што је бесплатно и што омогућава запошљавање по завршетку школовања. У дуалном систему, поред других предности, повећава се број часова практичне наставе која се одвија у оквиру предузећа и школе и деца на тај начин учествују у процесу производње или рада.
Ако је реч о привреди, ученици тако одмах упознају своја будућа радна места, предузећа не губе време на њихову обуку по завршетку школовања јер свака фабрика има своје специфичности па је немогуће укључити се одмах у процес рада без додатне обуке – каже Ђорђијевски.
За разлику од праксе која је досад постојала у средњим стручним школама и често није била адекватно спровођена или није имала много везе са теоријским знањима, образовни профили по дуалном моделу имаће више излаза, напомиње чланица Градског већа: Конкретно, нови смер у Техничкој школи из области металургије, оператер за обраду метала, имаће три излаза – ваљаоничар, ливничар и извлачилац метала, што ће ученицима који се определе за упис овог образовног профила омогућити директно запослење у железари. Осим тога, и други смерови у Техничкој школи, али и смерови у Економско-трговинској школи и ТТПШ „Деспот Ђурађ“ такође омогућавају развој тешње сарадње компанија и школа, без обзира што не функционишу по дуалном моделу. Важно је да постоји обострана жеља за сарадњом између школа и послодаваца, а даље договоре је лако постићи. Када има воље, увек има и начина – сматра Миљана Кравић.
За она предузећа и компаније које се пак одлуче да овоме озбиљно приступе, тако што ће се обавезати, примена модела дуалног образовања подразумева да ће родитељи, потписивати уговор са предузећем у коме се обавља пракса, а ученици ће, осим сигурног запошљавања, добити и остале погодности као што је превоз, топли оброк, уџбенике, осигурање, па чак и плате што ће бити дефинисано као стипендија или на неки други начин.
Надам се да ће то бити боље дефинисано већ наредне године, када се види колико они стварно учествују у процесу рада. Очекивања су велика и ако буде ишло током како је и предвиђено, уз све наше недостатке које имамо у систему образовања и привреди, корист ће бити велика и за ученике и за привреду. Мислим да ће привредници брзо препознати предности дуалног образовања, када буду видели да деца која су у том систему, могу одмах по завршетку образовања да се укључе у процес рада.
Пошто је у дуалном систему повећан број часова практичне наставе, биће смањен број појединих часова општеобразовних и општестручних предмета. То значи мање часова математике, српског, хемије, биологије али када је пракса у питању, професори ће радити заједно са колегама из предузећа у коме се одржава практична настава и водити рачуна о ученицима за време боравка у предузећу. Према речима директора Техничке школе, код нас је још увек највеће интересовање за четворогодишње смерове. Отуда и намера школе да се трогодишња занимања, деци и родитељима представе као она која омогућавају бољу практичну наставу и брже укљчучење у процес рада што је и јесте циљ средњих стручних школа:
Ако неко већ зна да ће студирати, онда је за њега најбоља варијанта гимназија. Међутим, ми имамо апсурд, прошле и претпрошле године бољи ђаци су, осим мањих изузетака, отишли у стручне школе, а не у гимназије. Одлучивањем за трећи степен, ништа се не губи, напротив, има само више погодности. Прво, образовање се по жељи може наставити и након тога, и факултети су уз одређене испите, доступни. А у случају да се ипак одлуче да раде одмах након што матурирају и то често могу да остваре јер су потребни на тржишту рада. Времена се мењају и то родитељи морају да знају. Занимања, од којих су нека у нашој школи, попут оператера машинске обраде или оператера за прераду метала који је у дуалном истему, сјасет занимања у електро струци у трећем степену, саобраћајној струци, као што је возач дизалице, то су занимања која су добро плаћена и уопште више нису физички напорна. Морамо да схватимо да привреда, услед аутоматизације, као што је то случај у „Железари“ „Метеху“, „ПКЦ“-у или фабрици „Милан Благојевић“ више није иста, процес производње је напредовао. Сада, ако је неко оператер, он вишр не ради тешке послове. Они више нису физички радници, као што неко помисли када на пример причамо о ваљаоничару у железари, који сада има своју кабину и пулт где ради и управља процесом производње који је потпуно аутоматизван. Плате за та занимања се разликују у зависности од предузећа, али неретко су веће него плате наставника. Прича да у „ПКЦ“-у раде за 25 или 30 000 хиљада јесте тачна, али то нису стручна радна места, то могу да раде и они без школе. Треба гледати плате оних са школом трећег или четвртог степена који раде на одржавању или програмима тих система, они немају тако ниске зараде, мислим да су и два пута веће од овога о чему причамо, у железари је још боље, често се напредује, тамо су плате од 60 000 динара па навише – поручује Ђорђијевски.
Да нам је потребна промена у самом приступу и доживљавању образовања, сматра и наша саговорница, уз оцену да је у Србији, већ деценијама на снази погрешна филозофија дипломе, уместо филозофије рада: Омладина сматра да је довољно да стекне диплому како би обезбедила посао. Осим тога, образовни профили често нису били усклађени са потребама тржишта рада. Увођење дуалног образовања у образовно-васпитни систем Србије значи дубинске и суштинске промене наше земље, нашег начина размишљања и будућности. Нажалост, већ дуго стварамо генерације ученика које су, упркос одличним интелектуалним предиспозицијама, несамосталне, немотивисане и са мањком самопоуздања, које такорећи до својих тридесетих година седе у родитељским домовима, са завршеним високим школама, а без запослења. Образовни систем нам је застарео, заснива се на репродуктивном учењу и нема много додирних тачака са реалним потребама развоја и живота. Дуални модел образовања ће донети зато побољшање не само када је реч о функционалном образовању, смањењу трошкова школовања и запошљивости младих, него и када је реч о њиховом васпитању – за неколико година имаћемо генерације које имају развијен предузетнички дух, предузимљивост, критичко мишљење, иницијативу и самосталност. Имаћемо генерације пуне самопоуздања које знају шта желе од живота. Погрешно је дуално образовање везивати уско само за средње стручне школе – овај модел образовања се мора сагледавати много шире и комплексније. Дуално образовање може подразумевати и тешњу везу гимназијалаца са светом рада. И у основномобразовању већ од јесени очекују се крупне промене изменама наставног плана и програма, увођењем информатике као обавезног предмета и успостављањем међупредметних компетенција. На факултетима ће постојати нова категорија студирања уз рад, што ће студентима омогућити да се даље усавршавају упркос томе што можда већ имају посао – закључује Миљана Кравић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.