Стигла вода у Липе, Радинац и Враново

1 min read

ОТВОРЕНО ПОСТРОЈЕЊЕ ЗА ПРЕРАДУ ВОДЕ:

Постројење за пречишћавање воде за пиће у Шалинцу, изграђено је уз помоћ Владе Републике Србије, Владе Савезне Републике Немачке и КФВ банке. Инвеститор је ЈП Водовод Смедерево, а извођач конзорцијум фирми Пор, Униха и Миленијум тим.

Ово постројење ће обезбедити пијаћу воду за око 25 000 житеља приградских и сеоских насеља Смедерева. У првој фази, ово се односи на 10 000 мештана села Липе, Радинац и Враново. Капацитет постројења је 200 литара у секунди.
Прошле године, на овом истом месту била је само ледина, сада отварамо фабрику на задовољство свих оних који ће користити здраву, пијаћу воду. Хвала свима који су имали разумевања за наш град – казала је градоначелница др Јасна Аврамовић.
Управо чињеница да је за свега годину дана, настало савремено постројење, оставила је утисак и на амбасадора Немачке, Аксела Дитмана који је био присутан и на церемонији полагања камена темељца 2015. године: Овде је тада била само једна јама, у међувремену су радови завршени и постројење је пуштено у рад. Свеукупно, ради се о инвестицији од преко 3 милиона евра, али смо предвидели и даље мере и пројекте водоснабдевања у шта улази и рехабилитација водоводне мреже у Смедереву укупне вредности 6,5 милиона евра. Мени је јако драго да на тај начин можемо обезбедити чисту пијаћу воду за преко 25 000 становника. На обезбеђивању снабдевања чистом водом је акценат програма немачке развојне агенције и ми смо за то од 2000. године обезбедили 1,6 милијарди евра, а само за те пројекте, пречишћавање и снабдевање водом, преко 230 милиона. Сматрам да је то узор и за нашу билатералну сарадњу и знак да исто трако снажно подржавамо Србију на њеном путу у Европску унију – поручио је Дитман.
Зорана Михајловић, потпредседница Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре сматра да, осим тога што ће 25 000 људи добити исправну воду, овакви пројекти показују још две важне ствари:
Једно је сарадња Владе Србије са Савезном Републиком Немачком и пре свега са КФВ банком, захваљујем се на стручности, упорности, професионалности и свему што смо могли да видимо, не само на овом, него и на осталим пројектима. Друго што може да се види јесте да стратешки циљ наше Владе је да свако у нашој земљи има приступ чистој, квалитетној води. И то је оно на чему радимо, није у питању само ова фабрика, и није у питању само 3,2 милиона евра који су уложено конкретно у ову фабрику, а у цело Смедерево 6,5 када говоримо о водоснабдевању. У питању је износ од 20 милиона евра које ћемо уложити у наредне три године за пет градова у Србији, у питању су пројекти које радимо са КФВ-ом тренутно, вредности око 200 милиона евра где је око 89 милиона само за водоснабдевање. Управо овакви пројекти помажу да имамо приступ квалитетној води, подизању неких других фабрика за прераду воде и свему ономе што у ствари треба да буде слика једне модерне развијене Србије која жели да ради и да прави резултате у складу са европским стандардима јер ми јесмо у заједници европских народа. Захвалност упућујем свима који су помогли да ово буде у року, ми смо почели ове радове у новембру 2015. Све је било готово у децембру 2016, пробни рад је био до априла 2017, нисмо хтели у кампањи да отварамо фабрику да не би било да то користимо у политичке сврхе. Ево, сада је отварамо и од данашњег дана грађани околине Смедерева ће имати приступ здравој и квалитетној води за пиће – истакла је Зорана Михајловић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.