Оставка директорке школе „Димитрије Давидовић“

 

Тек што је утихнула прича о бруталној тучи ученица смедеревских основних школа, вест о новом скандалу у нашој образовној установи проширила се Србијом и изазвала бројне реакције јавности.

„Стихови“ Ди Џеј Крмка „професорице покажи ми ђиђи миђи, чекам те у подрум сиђи…“ за некога можда јесу и уметност али нема ни трунке спора око тога да ли је нормално да их пропагира и промовише било која, а камоли најстарија школа у Смедереву.

Читаву сцену додатно погоршава контекст којим се недвосмислено, афирмише сексуално узнемиравање „професорице“ обучене, најблаже речено непримерено, и подмићивање „директора“, а о деградацији струке да не говоримо.
Почело је као и све у последње време – на интернету, када су родитељи у споту препознали најпре спољашњост, а затим и унутрашњост школе Димитрије Давидовић… Као лавина, сручили су се коментари и стизала је осуда за осудом. Најпре је реаговала Школска управа Пожаревац, а затим и највиша инстанца Министарство и сам министар Шарчевић, огорчен поручујући да смо „дозволили нову будалаштину после Карлеуше“ (ова певачица је 2008. снимала спот у Карловачкој гимназији). Снимање овог спота у школи је према мишљењу Министарства непримерено и неприхватљиво јер садржај омаловажава углед просветних радника и улогу школе – наводи се у саопштењу за јавност уз информације да ће инспекција извршити ванредни надзор у овој установи и утврдити да ли су испоштоване процедуре приликом издавања простора за снимање спота.
Испоставило се да то ипак није био случај и да нису поштована правила која налажу да се у оваквим ситуацијама, претходно из школе мора тражити сагласност Министарства, коју, како је додато, за овако нешто не би ни дали, све и да су добили молбу за одобрење.
Већ наредног дана, састао се и Школски одбор коме је Снежана Ђурић, после 15 година руковођења најстаријом школом у Смедереву, понудила оставку која је прихваћена. За вршиоца дужности изабран је Драган Петковић, наставник музичког.
Истовремено, огласило се и позориште ПАТОС које је такође најоштрије осудило скандалозни овај музички спот, објашњавајући да је ово позориште посебно позвано да реагује јер су реализацији, учествовали некадашњи чланови, али и садашњи, ученици основних и средњих школа, а да ПАТОС са тим није био упознат. Како се наводи у саопштењу, ученици кажу да су за снимање сазнали у школи или преко другова, као и то да им је био обезбеђен хонорар од 500 динара.
Иначе, на питање откуд Ди Џеј Крмак баш у Смедереву, одговор се намеће већ током самог спота где се види да је ово „остварење“ Н продукције, у власништву Небојше Небе Војнића, Смедеревца чији је рад деценијама препознатљив по сличним „подухватима“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.