Свињарија у угледној школи

Какав је ваш утисак после свињарије која је потресла угледну смедеревску школу која, да иронија буде већа, носи име великог Димитрија Давидовића? Да ли само горак? Или сте само бесни?
Свеједно. Скандал је добрано протресао смедеревску и српску јавност и довео до упитаности да ли нам је ријалити стварност ушла и у основну школу? Да ли су нам школе постале небрањена зона у којој су могући овако брутални испади примитивизма?
Да подсетим: Ди Џеј Крмак, босански музичар (од целе Босне, целог региона и Србије), снимио је баш у Смедереву (!?) у ОШ „Димитрије Давидовић“ ласцивни спот за песму под називом „Професорице“. Директорка школе је бесплатно уступила учионицу, школа је снимана и споља, а у споту учествују глумци позоришта „Патос“. Спот који обилује сценама из лаких „филмова за одрасле“ има приде и део о корупцији. Дно дна садржи и ове „стихове“ „Професорице ,научи ме ђиђи –миђи, професорице, чекам те, у подрум сиђи“…
Наравно да су друштвене мреже експлодирале, а да је самим догађајем јавност у Смедереву згрожена. Ово се, ипак, нама (до сада) није дешавало.
И не бих сад да се позивам на „стара добра времена“, али у тим добрим старим временима школе су држале до свог имена, интегритета и оног што данас зовемо „дрес код“. Знало се како се, рецимо, долази обучен у гимназију, али и која музика се слуша. Откуд после таквих година да се баш у Смедереву појави неко са тако инспиративним „уметничким“ именом и засвињи све оно што су генерације неговале као посебност? Ако ланац пуца тамо где је карика најслабија, онда смо награбусили. Ако нам је школство бушно као швајцарски сир, бојим се да помоћи нема. Или да помоћ много касни. После чувене афере из Сремских Карловаца када је најстарија српска гимназија „угостила“ Јелену Карлешу, нико нормалан не би поверовао да је иста грешка могућа – поново. Али – догодило се.
У овом случају Министарство просвете је муњевито реаговало. Уследио је ванредни инспекцијски надзор и закључак да „неко ко обавља функцију директора школе не би смео да поступи на начин који је апсолутно неприхватљив за једног просветног радника.“ Уз то, директорка није имала ни дозволу Републичке дирекције за имовину за уступање простора.
Нечувену грешку, после дугих година директоровања, директорка је платила – оставком. Додуше , правдала се да ју је продукција преварила јер је о садржају спота навела само да „нема политике“. Нећу да коментаришем како је могуће да неко не провери „дело“ поменутог Крмка, та ствар је већ довољно експлоатисана, али морам да се запитам да ли је у овом случају крива само директорка? Није. Просто не верујем да је спот сниман, а да нико у школи није видео или чуо да се нешто дешава. Где је та продукција која је пљунула на школу? Има ли њене одговорности? Шта је са статистима који су „добили по 500 динара“ да глуме кретене у нискобуџетној продукцији? Позориште ПАТОС се званичним саопштењем оградило од догађаја јер како кажу, њихови чланови који су и ученици школе, „за снимање спота сазнали су у самој школи или преко другара“ и „нису знали какав се спот снима“. Па су онда, јелте, сазнали.
У сваком случају, брука је пукла, углед школе је укаљан, а кривац је (за сада) само један. Само је учесника у скандалу било много више. Могу ли они, после овакве свињарије, да буду поштеђени!?
Мислите о томе.

Leave a Reply

Your email address will not be published.