ПАТОС у великом стилу завршио сезону

1 min read

ТРИ ПРЕМИЈЕРЕ ЗА МЕСЕЦ ДАНА:

Позориште ПАТОС обележило је крај сезоне 2016/2017. са три премијере за мање од месец дана у Центру за културу Смедерево. Успешну сезону изнеле су три генерације полазника драмских радионица.

Двадесет полазника прве године по први пут се представило публици јавним часом “Може бити само један” 28. маја. Недељу дана касније, 4. јуна, трећа година је извела своју прву представу “Ко је Ана Франк ?”, а 18. Јуна, полазници друге године играли су “Радио Пиплфокс”.
Представа “Ко је Ана Франк?” сценско је читање “Дневника Ане Франк” као дело које је истовремено уметничко дело, лична преписка и документарни текст. Деца данас читају под морањем и тешко, а тиме су најчистија читалачка публика. Искуство читања прозор је у свет, потпуно неочекиван и отворен ка свим правцима у простору и времену. Отварајући књигу, деца отварају неочекиван свет у ком их дочекује Ана. Основни циљ ове представе јесте развој саосећајности и комуникацијских способности код учесника у представи – глумаца, као и код публике“ каже Ивана Стевовић, драмски педагог позоришта ПАТОС.
Улоге у представи тумаче полазници ПАТОС-ових драмских радионица, који су од октобра прошле године истраживали, одабрали тему, градили ликове и писали са својим драмским педагозима Иваном Стевовић и Мишом Губеринић.
Нови млади глумци одговорили су сјајно на свој први позоришни испит. Јавни час “Може бити само један” резултат је рада полазника прве године. Ово сценско остварење проблематизује питање талента младих који се у великом броју таленат такмичења користи и обликује у сврху потребе тржишта. Идеја коју су кроз креативни драмски процес бранили, јесте да је таленат могућност коју деца и млади имају, али ком треба приступити веома брижљиво и чувати се саплитања у свету тржишта талената. “Може бити само један” позива на развој свести о томе да таленат без свести о себи и другима, без сарадње и критичког мишљења, не вреди много” каже Ивана.
Радио-драма Душка Радовића “Капетан Џон Пиплфокс” доживела је велики број премијера на сцени, а само једну на радију још давне 1954. године. На сцени позоришта ПАТОС овај комад је постављен два пута, а 18. јуна премијерно изведена и његова трећа адаптација. Ову верзију тумаче полазници драмских радионица у оквиру програма “Моја прва представа”. Режију и идеју потписује Анђелка Вулић, која је желела да оживи ликове Душка Радовића мешајући сценску форму са радио-драмом. Представа “Радио Пиплфокс” прати доживљај седморо ученика на њиховом заједничком летовању. Деца, због лоших временских прилика, приморана су да бораве у својој соби, лишена свих савремених средстава за међусобно отуђење. Врата аналогног времена им отвара чудни стари радио који емитује радио-драму “Капетан Џон Пиплфокс”. Сваким новим укључивањем радија, деца доживљавају ствари које су могуће само у машти. Машта и игра замењују мобилне телефоне, фејсбук и видео-игрице, а Капетан, гусари и страшно седмоглаво чудовиште оживљавају испред наших младих хероја…
“Ко је Ана Франк ?” и “Капетан Џон Пиплфокс” ће се наћи на редовном репертоару ПАТОС-а за децу и младе у сезони 2017/2018. која креће у септембру, када почиње и нови упис на драмске радионице овог позоришта.

Leave a Reply

Your email address will not be published.