Колико грађани буду задовољни, толико ћемо ми бити успешни у свом послу

1 min read

НАШ ИНТЕРВЈУ >> СРЂАН СТОЈКОВИЋ, НОВОИЗАБРАНИ  В.Д. ДИРЕКТОРА ЈКП ВОДОВОД

На последњој седници Скупштине града разрешен је дужности дугогодишњи директор Владимир Крстин, а први човек ЈКП “Водовод” постао је Срђан Стојковић, дипломирани инжењер грађевинарства, мало познат широј смедеревској јавности. Због тога, на самом почетку, реч, две о томе – ко је Срђан Стојковић, новоизабрани в.д. директора ЈКП Водовод?
У његовој биографији записано је, између осталог, да је рођен у новембру 1976. године у Смедереву, да је ожењен и отац двоје деце. Средњу техничку школу завршио је у Смедереву – смер електротехничар рачунара, након чега уписује Грађевински факултет Универзитета у Београду. Дипломирао је 2003. године на тему „Одвођење атмосферских вода насеља Удовице“, а од 2004. запослен у ЈКП Водовод.
Тако, у најкраћем, изгледа биографија Срђана Стојковића, а у првом разговору са њим за Наше новине покушали смо да сагледамо, како садашњи тренутак, тако и плановe ЈКП Водовод.

 

Господине Стојковићу, практично сте од првог дана ваше професионалне каријере у Водоводу. Како је изгледао период вашег „одрастања“ до тренутка постављења на место в.д. директора?
-По доласку у Водовод радим као техничко лице, у складу са визијом тадашњег директора да морам да прођем кроз све секторе, што је и била добра ствар за мене. По неколико месеци боравио сам у сваком сектору, са радницима сам на терену обилазио мрежу, правио спискове хидраната, иновирао Географски информациони систем, упознавао систем и његове делове и остало у складу са својом струком. У Водоводу сам урадио и приправнички рад на тему „Математички модел изворишта Шалинац“, три године био сам инжењер техничке припреме, шест на позицији шефа Техничке службе и прикључака, три године радио сам као руководилац одржавања у Сектору мреже водовода и канализације, а последњих годину дана обављао посао главног инжењера за техничко-развојне послове. Учествовао сам у реализацији многих пројеката, међу којима је најзначајнији изградња три бунара на изворишту „Шалинац“, постројења за прераду воде и магистралног цевовода од изворишта до села Радинац. Ја често кажем, у разговору са колегама, да се неком инжењеру ретко пружа прилика да учествује и ради на тако великим пројектима. Постројење за прераду воде не гради се сваког дана, нити сваких 10 година, већ једном у 20 или 30 година. Имао сам, дакле, ту срећу да сам баш у том периоду био у Водоводу, обављао руковођење извођењем, надзор и друге послове на реализацији тог и других важних пројеката, што је за мене као инжењера од изузетног значаја.
На какво сте стање наишли и шта је оно што бисте издвојили као најбитније што је урађено у Водоводу у претходном периоду?
-Водовод је велика фирма и у току је примопредаја функције, тако да још увек нисам сасвим упознат са стањем у предузећу. Издао сам налог и очекујем извештаје свих руководиоца са приказом стања по секторима, као и извештај екстерне ревизорске комисије. Надам се добром, а све пропусте и недостатке покушаћу да коригујем и ускладим онако како мислим да ће бити најбоље за предузеће.
Доласком на место првог човека Водовода себи сте сигурно поставили одређене задатке и циљеве. Који су најважнији?
-Након што сагледам целокупну ситуацију система и стања у њему, задатке и циљеве поделићу на краткорочне и дугорочне, али генерално предузеће мора да иде у смеру постављене мисије, а то је снабдевање квалитетном пијаћом водом свих грађана Смедерева. Сматрам и научен сам у Водоводу да смо ми сервис грађана и другачије не могу да размишљам, а којом ћемо брзином ићи у том смеру зависиће од много фактора. Мислим да руководство предузећа може добро да ради и само ћу тражити да још мало појачамо рад. То је моје размишљање у очекивању извештаја, а у зависности од тежине проблема предузимаћу конкретне мере.
У Водоводу се много инвестира, ради и гради. На чему сте тренутно највише ангажовани?
-Интензивно радимо на уходавању новог система за прераду воде, односно спајању Липа, Радинца и Вранова на постојећи градски систем водоснабдевања. Покушавамо да ускладимо све параметре новог постројења и магистралног цевовода, који су урађени по свим стандардима и прописима ЕУ, онако како налажу правила струке, са постојећим системом који је изграђен пре 20 или 30 година и реконструисан у неким деловима. И, што је најбитније, на добром смо путу да отклонимо све проблеме, па и проблем водоснабдевања села Раља. Пројектна документација је одрађена, добили смо и локацијску дозволу, тако да ћемо ускоро кренути и то да радимо. Што се тиче Орешца, очекујемо сагласност ЈП Путеви Србије за наставак радова, а сем тог дела града тим пројектом се стварају, индиректно, и услови за спајање Сеона на градску водоводну мрежу. Ускоро планирамо и пуштање у рад постројања за прераду отпадних вода у Куличу и Шалинцу, које смо завршили пре неколико година. И, наравно, као дугорочан план остаје нам водоснабдевање осталих моравских села.
У протеклом периоду делом је зановљен и прилично застарео возни парк. Да ли у перспективи планирате набавку још неких возила или опреме?
-Не. Возни парк нећемо занављати. Оно што је купљено биће преусмерено на одржавање преузетих аутономних система у шумадијским селима, које нам тренутно представља велику обавезу у смислу ангажовања радника, механизације, возила… Чињеница је да имамо повећан обим посла, али кренули смо и у реализацију израде пројекта изведеног стања водоводне мреже у тим селима, тако да ће нам бити много лакше на терену након израде пројеката. Формираћемо и тзв. „летеће екипе“ које ће моћи брзо да реагују и отклањају кварове на прикључцима. Свестан сам да су нам возила прилично застарела, али немамо тренутно могућности да било шта радимо по том питању. Иако је дошло до повећања обима посла услед проширења водоводног система, морамо се ослонити на постојеће људске ресурсе. Мислим да Водовод има добре раднике, треба их само мало мотивисати, са њима радити на терену и кориговати можда неке неправилности у раду.
Много тога не би било урађено да није било сарадње са градом која је посебно интензивирана последњих неколико година. Увек, наравно, има простора за још бољу сарадњу!?
-Сарадња са локалном самоуправом по мени је најважнији фактор. Одувек тако мислим, и, колико је мени познато, до сада је та сарадња била на задовољавајућем нивоу. Уосталом све ове пројекте не бисмо могли да реализујемо без помоћи града. То је чињеница… Што се мене тиче, наставићу да сарађујем са локалном самоуправом и унапредићу ту сарадњу колико год је то могуће, јер знам да ће највећу корист из тога извући грађани. На крају крајева, ми смо њихов јавни сервис, а уз помоћ града и грађанима ће бити боље.
Колико сте, иначе, задовољни комуникацијом са грађанима, односно корисницима услуга? И, колико они успевају да, измирујући своје обавезе, прате реализацију планова предузећа?
-Комуникација са грађанима је на задовољавајућем нивоу и веома је битна за рад и ликвидност предузећа. Њихово задовољство уједно је и оцена нашег рада, показатељ да ли идемо у правом смеру или не. То је било моје размишљање и пре постављења на место в.д. директора, а сада ће само да се искристалише. Сарадњу са грађанима у сваком случају треба и даље јачати, првенствено радом на терену. Кориснике наших услуга треба и едуковати у смислу рационалније потрошње и смањења губитака воде на унутрашњим инсталацијама, што ће се одразити на висину њихових рачуна, а са мањим рачунима биће и задовољнији. Могу, иначе, да кажем да грађани измирују редовно своје обавезе. Наплата је на релативно високом нивоу, а оне неажурне подсећамо на њихове обавезе. У раду тог сектора биће можда потребна одређена реорганизација, у смислу кадровског јачања, а самим тим и интензивнијег рада са дужницима, којима, подсећам, већ помажемо да измире дуговања кроз репрограм на више рата у зависности од висине дуга. И нелегални прикључци представљају удар на систем, нарушавају га, а ствара се и лоша атмосфера код оних који су на легалан начин добили воду. У сваком случају настојаћемо да будемо сервис грађана у правом смислу те речи.
Да ли садашња цена воде задовољава потребе предузећа и да ли можда планирате одређене корекције до краја године?
-Према неким прелиминарним извештајима, које сам успео до сада да видим, мислим да неће бити промена цене воде, осим у сегменту праћења инфлаторне стопе, ако до тога дође.
Многи сматрају да је вода скупа. Да ли делите њихово мишљење?
– Једино из цене воде и високе наплате можемо одржати постојећи систем и планирати доградњу водоводне и канализационе мреже. Сматрам да ће само на овакав начин размишљања и пословања грађани бити задовољни.
Све у свему, стратешки циљ Водовода остаје – квалитетна вода за пиће у дому сваког грађанина Смедерева!?
-То је мисија предузећа. Ми због тога постојимо и увек ћемо радити на томе. То је непрекидан процес, јер са једне стране имамо потребу одржавања система, а са друге захтеве грађана за ширење мреже. Брзина којом ћемо се кретати ка том циљу зависиће од реалних могућности и потреба, планова, сарадње са грађанима, и, надасве, сарадње са локалном самоуправом.
И, на крају, ваша порука грађанима и запосленима у Водоводу.
-Грађанима желим да поручим да наставе да плаћају и рационалније троше пијаћу воду, јер вода је данас благо које се не расипа већ чува. Имамо добро извориште и добре системе које само треба домаћински и квалитетно одржавати. Порука радницима је да буду стрпљиви. Сваком раднику биће посвећена максимална пажња, и сви ћемо морати више да радимо на заједничком послу, а то је првенствено унапређење сарадње са грађанима. Према њима треба да будемо пре свега професионални, јер онолико колико они буду задовољни, толико ћемо ми бити успешни у свом послу.

Leave a Reply

Your email address will not be published.