Узроци и Последице

НОВА ПОСТАВКА У ГАЛЕРИЈИ ДО 10. ЈУЛА:

У Градској галерији савремене уметности у Смедереву отворена је изложба под називом “Узроци и Последице” аутора Милије Нешића и Радета Марковића.

Радови на изложби су без обзира да ли се ради о скулптури, слици, цртежу или објекту, у ствари осврт ове двојице уметника на односе које успостављају они који имају моћ и силу и оне који трпе последице.
Блиска прошлост, на жалост је само једна од сцена у овој вечној историјској представи у којој се несрећа обичних људи представља као њихов највећи интерес употребом разноврсних метода, манипулацијом и пропагандом као и претњом односно употребом силе.
“Изложба се зове “Узроци и последице” и то је четврта у низу поставка овог типа. Ми то зовемо епизода четири. Оне се мењају у зависности од простора и од радова који су настали у међувремену и који могу да уђу у ту поставку. Милија се бави узроцима, неком врстом ангажоване уметности, још од 1982. године. Узроци као што су идеологије и религије су у корену друштвеног неспоразума у свету као и у Србији. Временом се испоставило да та врста неспоразума и узрока није само у делу социјалистичких друштава већ да се проширило на глобалном нивоу” каже Раде Марковић.
Занимљиво је да би он и његов колега Милија Нешић најрадије волели да ова изложба не постоји и како каже “волели да отворе свечани тренутак и све попале”. “Тридесетак година, колико Милија ове ствари излаже ништа се није променило, а интересантно да се последице свега тога, које излажем ја, умножавају. Последице, какве су биле осамдесетих су се прошириле. Ови изложени ментални пртљази говоре о несрећама које су се догодиле овде и универзалној причи о злу и несрећи” – закључује Марковић.
Изложба ће трајати до 10. јула.

Leave a Reply

Your email address will not be published.