Смедерево, престоница културе и традиције

1 min read

ЧЕТВРТИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ „ТЕАТАР У ТВРЂАВИ“ ОД 8. ДО 12. ЈУЛА

Четврти позоришни фестивал „Театар у тврђави“, спој културе и традиције у Малом граду смедеревске тврђаве, одржаће од 8. до 12. јула.
На обали Дунава, где је био смештен двор деспота Ђурђа Бранковића, посетиоци фестивала биће и овог лета у прилици да уживају у аутентичном амбијенту и квалитетном позоришном репертоару.
Градску манифестацију отвара представа у копродукцији Српског народног позоришта и Новосадског позоришта „Виолиниста на крову“. Атила Береш, режисер мјузикла, на узбудљив и забаван начин представља судбину сиромашних Јевреја у царској Русији. Важан елемент дела је музика заснована на народном мелосу руских и пољских Јевреја тог доба.
Наредне вечери посетиоци фестивала биће у прилици да прате породични мјузикл за децу и одрасле „Вилинска заврзлама“. Модерна бајка, без сценографије у представи, подстиче малишане да и сами буду креативни и маштовити. Кроз интеракцију са глумцима мотивисани су да спознају себе, да уче о својим страховима и начинима за њихово превазилажење.
Трећег дана, Мали град угостиће чланове позоришта „Бора Станковић“ из Врања, са представом „Ружа увела“. Комад је написала Јелена Мијовић пратећи мотиве, ликове и радњу из прозе Боре Станковића ослањајући се на приповетку „Ружа увела“. Како сама ауторка истиче „ово је представа о некадашњим људима у данашњем свету“.
За љубитеље класичних комада следи извођење представе Итака арт центра и Шабачког позоришта „Перикле“. Ово љубавно-авантуристичко дело Вилијама Шекспира адаптирао је и режирао један од водећих позоришних редитеља и добитник свих релевантних признања за режију у нашој земљи, Никита Миливојевић. „Перикле“ се убраја у најређе игране Шекспирове комаде и ово ће бити прво извођење у српској позоришној продукцији.
„Театар у тврђави“ затвара Крушевачко позориште са представом „Буздован“, познатом и под називом „Комедија о јубави капетана Николе Ивулића“. Ово постренесансно дело настало је пре више од 200 година, а како напомиње главни глумац Дејан Тончић, комад сугерише да се вековима, неки елементи нису променили.
Овогодишњи програмски репертоар под отвореним небом ревијалног је карактера.
Улазнице за четврти позоришни фестивал у Смедереву продају се по цени од 200 динара за појединачне представе, осим за представу „Вилинска заврзлама“ где је улаз слободан.
Карте се продају на билет сервису Центра за културу Смедерево и на улазу у Мали град, два сата пред почетак представе.
Покровитељ фестивала је град Смедерево, а реализује га Центар за културу Смедерево.

Leave a Reply

Your email address will not be published.