Убудуће ће зубар доћи до свакога

МЕЂУ ПРВИМА У СРБИЈИ – ДОМ ЗДРАВЉА НАБАВИО ПОКРЕТНУ СТОМАТОЛОШКУ СТОЛИЦУ:

Реч је о покретној опреми која је наваљена средствима из градског буџета, а која је првенствено намењена Смедеревцима свих генерација који имају тешкоћа са кретањем па због тога нису у могућности да помоћ потраже у стоматолошким амбулантама.

 

 

У смедеревском Дому здравља последњих година се доста улаже у набавку опреме за најразличитије гране медицине, а најновија ће унапредити стоматолошку заштиту и то оних најрањивијих пацијената.
Наиме, набављен је покретни стоматолошки апарат који ће служити за лечење оних који до лекара и зубне амбуланте долазе веома тешко или ћешће – не могу никако, а то су непокретне и особе са посебним потребама, стари, млади или деца са инвалидитетом.
Ово је један изузетно хуман пројекат у исто време и скуп, али најважније је да је та идеја Дома здравља апсолутно наишла на разумевање од нашег оснивача. Локална самоуправа омогућила је куповину апарата који вреди 1,4 милиона динара. Ми, са тим кофером тешким мање од 20 килограма, практично имамо комплетну стоматолошку столицу, којом можемо да пружамо бројне услуге од поправки, скидања каменца, протетике, вађења зуба… Наравно, сама интервенција на крају ће зависити и од општег стања пацијента – објашњава директорка Дома здравља, Светлана Михић Јовановић.
Ова покретна „ординација у малом“, последња је реч технологије, и иако је на први поглед у питању невелики апарат, обједињује опрему за све потребне функције. Најзначајнија предност је што се може пренети до свакога коме је то потребно. Како би све суграђане обавестили о тој, значајној новини, колектив Стоматолошке службе Дома здравља, организовао је презентацију апарата на градском тргу, информишући Смедеревце и о самој процедури и телефонској пријави потребе за прегледом, док су четкице, пасте за зубе и неизоставне јабуке, подељене најмлађима.
Овакав рад у стоматолошкој пракси у нашој земљи бележи пионирске кораке, па је опрема коју сада поседује Дом здравља међу заиста ретким у Србији. Сличних уређаја има свега пар (Стоматолошки факултет Београд, Општа болница Ужице).
У последње време се у Србији често оглашава струка упозоравајући на јако лоше стање одржавања здравља зуба и десни међу нашом популацијом и непрекидно се апелује на одговорнији однос према сопственом здрављу и пре свега превентиви. И сама по струци стоматолог, директорка потврђује да је унапређење ове врсте медицине у Смедереву било међу приоритетима:
С поносом могу да кажем да је много тога учињено. У Смедреву, годинама уназад, врло је мало улагано стоматологију, да не кажем – ништа. Одлучили смо да то променимо, па смо у последње две године обновили преко 30% стоматолошких столица и то оним које су последња реч технике. Купили смо нову пећницу за керамику, Аутоклав апарат, нов рендген апарат, опремили оралну салу, никада боље није изгледала и била тако опремљена од кад постоји орална хирургија у Смедереву. И уопште, мало које место може да се похвали таквом операционом салом. И овај моблни апарат, колико је мени познато, није нешто што је уобичајена пракса у другим градовима, напротив. Оно што стално понављамо, али остаје чињеница, јесте потреба за већим бројем лекара, ако се од нас очекује да будемо у сваком кутку територије града. Стоматологија тренутно има 26 лекара ангажованих преко РФЗО, а град из буџета издваја средства за још пет лекара, од тога су тренутно две колегенице на породиљском – додаје Михић Јовановић напомињући да се до краја године може очекивати још по нека новост када је у питању куповина нове медицинске опреме и апарата.

Leave a Reply

Your email address will not be published.