Почела реализација пројеката вредних више од 1,1 милион евра

1 min read

ОБ СВЕТИ ЛУКА СМЕДЕРЕВО – МЕЂУГРАНИЧНА САРАДЊА СРБИЈЕ И РУМУНИЈЕ

Осим са здравственим установама у Србији, менаџмент ОБ Свети Лука труди се и успева да развија добру сарадњу и са установама ван наше земље. Захваљујући томе, у оквиру међуграничне сарадње Србије и Румуније, у смедеревској болници је почела реализација два значајна пројекта који се финансирају средствима ЕУ – пројекат развоја лапароскопске хирургије и пројекат реконструкције зграде Психијатрије и набавке опреме за Неурологију и Психијатрију.

Почетком маја у Општој болници Свети Лука започела је реализација пројеката у оквиру међуграничне сарадње између Србије и Румуније. Одобрена су средства Европске уније за два пројекта, а први се односи на побољшање пружања услуга лапароскопске хирургије пацијентима у пограничном региону Србије и Румуније.
Носилац пројекта је Универзитет за медицину и фармацију у Темишвару, ОБ Свети Лука у њему учествује као други партнер, а поред промоције лапароскопије, као значајно боље методе за пацијенте у односу на традиционалне хируршке процедуре, пројектом је дефинисана и набавка дела најмодерније опреме за лапароскопску хирургију.


-Идеја је да смедеревска болница добије модерно опремљену операциону салу, која ће поред хируршког стола и неопходне пратеће опреме имати и лапароскопски ступ у најновијој 3Д технологији. Модерна хирургија се не може замислити без једног оваквог апарата и све је више оперативних захвата који се заснивају на том најновијем оптичком систему намењеном лапароскопској хирургији. Румунија је водећа земља у Европи у искуствима са 3Д лапароскопијом, а лапароскопска опрема која подржава 3Д лапароскопију је у експанзији у Европи. Њоме се операције безбедније изводе, јер тим који оперише добија тродимензионалну слику, што значајно олакшава спровођење хируршких интервенција – прича др Ненад Ђорђевић, директор ОБ Свети Лука.
Треба, такође, рећи, да се у смедеревској болници у међувревену већ урађени неки од хируршких захвата који припадају групи лапароскопских интервенција. Лапароскопија жучне кесице ради се готово рутински, обављају се и лапароскопске операције дебелог црева, као и лапароскопске експлоративне операције.
-Надамо се да ћемо у току пројекта, који траје две године, овладати и техникама лапароскопских операција кила и слепог црева. Иначе, набавка комплетне опреме очекује се почетком следеће године, а сви тендери расписују према критеријумима и законима Европске уније – додаје др Ненад Ђорђевић.
Други одобрени пројекат односи се на побољшање и продужење живота пацијентима који болују од психијатријских и неуролошких болести. Циљ је, како каже др Ненад Ђорђевић, да се укаже на значај превенције, поготово код неуролошких болести, које су најчешће последица нелечених интернистичких обољења, пре свега повишеног крвног притиска, шећерне болести, и других.
– Средства за тај пројекат су одобрена, а уговори са Европском унијом потписани крајем маја. Основни део другог пројекта везаног за Смедерево односи се на реконструкцију зграде Психијатрије, која је саграђена 1929. године и налази се под заштитом државе. Њеном реконструкцијом биће створени услови за функционисање Психијатријског одељења у пуном обиму, а део средстава биће искоришћен за набавку опреме за Неурологију, односно за дијагностику неуролошких обољења, као што су ЕЕГ и ЕМНГ апарати, и ултразвучни апарат за колор доплер дијагностику крвних судова који је неопходан за дијагностиковање цереброваскуларних болести. Водећи партнер у том пројекту је Специјална неуропсхијатријска болница из Вршца, други партнер Медицински факултет Универзитета у Темишвару, а трећи ОБ Свети Лука – истиче др Ненад Ђорђевић.
Укупна вредност пројекта развоја лапароскопске хирургије је око милион 100 хиљада евра, док вредност опреме за смедеревску болницу износи око 400 хиљада евра. Улагања у ОБ Свети Лука кроз пројекат реконструкције зграде Психијатрије и набавке опреме за Неурологију износиће око 740 хиљада евра.
У нашем граду, у петак, 14. јула, биће одржана радна конференција стручних тимова партнера учесника у пројекту Побољшања услуга лапароскопске хирургије у међуграничној области.

Leave a Reply

Your email address will not be published.