Поставка о тврђави биће другачија, динамичнија и још примамљивија

МУЗЕЈ ПЛАНИРА НАСТАВАК ПРОЈЕКТА РЕКОНТРУКЦИЈЕ СТАЛНЕ ПОСТАВКЕ:

„Смедеревска тврђава од престонице до споменика културе“ – то је назив наредне етапе реконструкције сталних изложбених поставки у смедеревском Музеју. Пројекат се финансира средствима на основу конкурса Министарства културе које је определило два милиона динара.

Подсећамо, програм реконструкције и адаптације сталне поставке Музеја у Смедереву, обиман је пројекат који се реализује у етапама. Годинама уназад, Музеј конкурише, а затим и добија средства преко Министарства културе. Циљ је да ова установа постане кључна тачка у познавању Смедерева, лична карта града и једна од незаобилазних дестинација за туристе.
Пројектом за који је Музеј у Смедереву овога пута добио средства, трудимо се да понудимо потпуно нову, савременију, динамичнију, допадљивију сталну поставку која ће бити другачија и што је најважније, доступна свима. Када то кажем, мислим у смислу инклузије. То је иначе пројекат из више етапа. Ми смо практично комплетан пројекат урадили 2013. Та читава идеја се градила врло систематично и одговорно према заједници на тај начин што смо све институције и организације укључили приликом креирања пројекта. Отуда и похвале у музеолошком свету, сви се слажу да је тај пројекат комплексно урађен. Знате, стара поставка је урађена 1972, на један тада савремен и специфичан начин. Али ствари се мењају, као и потребе посетилаца и ми морамо томе да се прилагодимо. Ова фаза пројекта носи назив „Смедеревска тврђава од престонице до споменика културе“. То подразумева да ће уследити реконструкција и адаптација друге изложбене сале у којој се тренутно налази материјал из тврђаве и који се односи на средњевековни период. Детаље ћемо полако откривати, а сада могу да најавим да су у питању и архитектонско – грађевинске, а и тематске промене у поставци – каже директор Музеја, Татјана Гачпар.
Како и сам назив пројекта каже, идеја је да се на овом изложбеном простору, посетиоцу заправо понуди шетња кроз векове до данашњих дана.
Мислим да овај део пројекта, представља један од најзначајнијих када је реч о промени сталне изложбене поставке јер ће се представити једна од најважнијих ствари које чине идентитет нашег града, што тврђава свакако јесте. То је разлог више да се потрудимо. Добили смо подршку од државе и града, како моралну тако и финансијску и верујем да ћемо успети да урадимо нешто веома значајно – додаје Гачпар.
У ранијим фазама овог пројекта, адаптирана је прва изложбена сала након чега је Музеј добио савремену, мултифункционалну просторију, док је у трећој сали промењена столарија. На питање да ли су већ видљиви ефекти ове обнове, директорка каже да се то и те како осети на више начина. Најпре, колектив има боље услове за рад, што опет, утиче и на други, можда и најважнији резултат – посећеност је већа: Наша је намера да ту постоји амбијент у коме ће се гост осећати пријатно, у ком ће уживати, како због наше богате културне баштине тако и захваљујући увек љубазном особљу и пријатном дочеку. Јер, заиста сматрам да је Музеј једино место на коме се може сагледати комплетан идентитет једног града – поручује директорка.
Пошто је све спремно, чека се још да новац који је распоређен по конкурсу, односно два милиона динара од Републике буде доступан Музеју, па се очекује да ће радови бити готови до краја ове године и да ће наредне, све посетиоце ове установе, моћи да обрадују лепом новином. Наравно, циљ је да нову поставку најпре заволе Смедеревци, а затим да у тај простор, они с поносом позову и своје пријатеље, родбину и познанике из других крајева.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.