Тровачи уништили јато заштићених птица грабљивица

1 min read

 ТУЖНЕ СЛИКЕ ИЗ ОСИПАОНИЦЕ:

Сцене страве и ужаса дочекале су чланове Друштва за заштиту и проучавање птица Србије када су у суботу, 18. фебурара обишли плодна поља надомак Осипаонице – наводи се у саопштењу које нам је доставило ово удружење…

На мање од 500 метара од првих кућа лежали су лешеви 12 мишара (Buteo buteo), строго заштићених птица грабљивица, као и четири шакала (Canis aureus), два пса и једне чавке (Corvus monedula). Неколико дана раније, Славиша Шошић из тог места надлежном инспектору за заштиту животне средине пријавио је налаз два мртва мишара који су однети на анализу у ветеринарски институт.
Претрагом терена установили смо да је у питању масовно тровање, казао је Марко Шћибан из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, и додао: „Мртве птице и сисари лежали су на свега неколико метара од два леша оваца које је неко добро нафиловао отровом. То је био извор тровања и ове незапамћене еколошке катастрофе“.
Мишари и шакали током целе године претежно се хране глодарима као што су волухарице, мишеви и пацови који се убрајају у главне непријатеље пољопривреде. Осим тога, радо једу и остатке угинулих и мртвих животиња и тиме спречавају ширење зараза у природи.
Но, мишари и шакали неправедно су оптужени да изазивају штете на ловној дивљачи и редовно се налазе на нишану па их људи све чешће намерно трују.
„Случај тровања код Осипаонице сврставамо у најгоре забележене у Србији у последних 20 година. Укупно 14 мишара је страдало, а бројка би била много већа да нисмо брзо одреаговали. Потребно је хитно, нешкодљиво уклањање затрованих лешева оваца како би се спречила даља еколошка катастрофа. Уверени смо да је неко од мештана користио забрањени препарат Фурадан како би отровао шакале који су се настанили у близини села. Сумњамо на намерно тровање јер су са оваца скинуте ушне маркице како би се сакрили трагови о пореклу животиња.“ – каже Милан Ружић из Друштва за заштиту и проучавање птица.
Случај је пријављен надлежној инспекцији за заштиту животне средине која ће по службеној дужности обавестити полицију и тужилаштво.
Према Одштетном ценовнику за утврђивање висине накнаде штете проузроковане недозвољеном радњом у односу на строго заштићене и заштићене дивље врсте казна за убијање једног примерка мишара износи 160.000 динара. Укупна штета која је нанета Републици Србији у овом случају мери се на 2.240.000 динара.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.