Ми градимо пословну политику решавајући, а не стварајући проблеме

1 min read

НАШ ИНТЕРВЈУ » ДРАГОСЛАВ ЦВЕТКОВИЋ, КООРДИНАТОР ЗА ОПЕРАТИВНЕ ПОСЛОВЕ У ЈП ГРАДСКА СТАМБЕНА АГЕНЦИЈА

Градска стамбена агенција доказала се и у 2016. години на бројним задацима и пословима, а квалитет до сада обављених радова најбоља је препорука, па за раднике овог јавног предузећа готово да нема времена за предах и на почетку ове године. Градска стамбена агенција и даље ће радити на побољшању квалитета услуга, бољој комуникацији са корисницима услуга, али и на константном ширењу обима послова, поручују из овог предузећа.Од првог дана оно је и незаобилазни део мобилног тима Градске управе у оквиру акције „Јасно је – И село и град“, коју је осмислила градоначелница др Јасна Аврамовић, а судећи према стању у којем се налазе важни објекти за животну свакодневицу наших села, биће много посла и у наставку ове акције.
Градска стамбена агенција постаје једна озбиљна фирма, која квалитетно и добро обавља поверене послове. Ту оцену изрекла је градоначелница др Јасна Аврамовић током акције „Јасно је – И село и град“, а познато је да она није особа која даје комплименте без покрића. Овакве оцене, истичу надлежни у Градској стамбеној агенцији, пријају, али и обавезују…

ЈП Градска стамбена агенција основана је пре четири године како би преузела локалну стамбену политику и започела послове на изградњи станова за социјално становање. Минулих година, међутим, услед недостатка средстава, тежиште рада Агенције првенствено постаје одржавање зграда, стамбених простора и установа. Да ли је и данас тако? Од чега и како данас живи ово јавно предузеће – прво је што смо желели да сазнамо од Драгослава Цветковића, координатора за оперативне послове у Градској стамбеној агенцији.
-Градска стамбена агенција основона је са циљем преузимања области социјалног становања у граду Смедереву, али сведоци смо да се у томе није много одмакло. За њен развој кључни су били догађаји почетком 2013. године, када су прво хигијеничарке из Градске управе и установа прешле у Градску стамбену агенцију, а потом у другом делу те године и комплетан технички сервис заједно са хигијеном из тадашњег ЈП за стамбене услуге и топлификцију. Тиме је Градска стамбена агенција фактички добила право текућег одржавања комплетне Градске управе, установа и више од 100 стамбених објеката у граду. После тога ништа више није било исто. Добили смо одређени број радника, требало је обезбедити плате и одговорити захтевима скупштина станара, Градске управе и установа. Ми смо озбиљно схватили задатак који смо добили и почели да подижемо квалитет тих услуга на виши ниво. То, међутим, није било довољно за безбедно функционисање Градске стамбене агенције, па смо негде крајем 2014. и током 2015. године донели одлуку о ширењу делатности на неке од грађевинских послова, како бисмо постојећу оперативу што боље искористили.
За Градску стамбену агенцију посебно успешна била је 2016. година. Колико је томе допринела акција „Јасно је – И село и град“ у којој сте активни учесник од првог дана?
-Захваљујући акцији „Јасно је – и село и град“ стекли смо једно самопоуздање и задобили поверење у делатности инвестиционог одржавања. Схватили смо да у сфери грађевине можемо да одговоримо постављеним задацима на брз, одговоран и квалитетан начин, да можемо да изађемо на отворено тржиште, да се радом и квалитетом боримо са свим изазовима и обезбеђујемо сами себи лични доходак. Због тога данас Градска стамбена агенција није предузеће које ствара проблеме, већ предузеће које углавном другима решава неке од проблема.
На шта сте посебно поносни, када је реч о раду и пословањ у прошлој години и који су најважнији планови за 2017. годину?
-Поносни смо, пре свега, на учешће у сређивању Градске зелене пијаце. Велики посао обавили смо и у објекту Центра за социјални рад, где смо реконструисали санитарне чворове, уредили ходнике и још неколико просторија, а затим на све што је урађено у акцији „Јасно је – И село и град“. Готово у сваком селу било је потребе за нашим ангажовањем, а оно што мене посебно радује је чињеница да смо сами успели да одрадимо и предмере и предрачуне и на основу њих урадили доста послова. Извршени радови оцењени су највишим оценама, и, што је, такође, значајно, били смо увек јефтинији од конкуренције. Посебно бих издвојио сређивање школе у Суводолу, Луњевцу, Ландолу, Осипаоници, затим вртића у Суводолу и Биновцу, као п реконструкцију дома културе у Биновцу,… У Бадљевици смо одрадили комплетан предмер и предрачун који је после, уз мање дораде, послужио да аплицирамо и добијемо средства министарства. Ја сам, иначе, радио тај предмер и предрачун, био је то мој први сусрет са том врстом делатности, на шта сам јако поносан и надам се да ће послове на спровођењу тог пројекта добити Градска стамбена агенција. Радили смо и на уређењу простора у градским школама. Кабинет за кинески језик у Гимназији дело је Градске стамбене агенције. Реконструисали смо и три дупла санитарна чвора, а затим неколико кабинета, велики ходник и више учионица у Техничкој школи. У Цвијићевој смо радили под у једној од учионица,… Поред тога, као друштвено одговорно предузеће, имали смо доста акција која спадају у домен донација. Стечено искуство и знање до пуног изражаја дошло је и приликом извођења радова на сређивању цркве на Царини, али и на многим другим установама.
А када је реч о плановима за 2017. годину!?
Кроз послове из 2016. препознали смо шансу за даљи развој Градске стамбене агенције кроз инвестиционо одржавање. На бази тога сачинили смо план и програм пословања за 2017. годину, које је усвојила Скупштина града Смедерева, а у којим је још већи акценат дат управо том аспекту пословања. Намера нам је да не седимо скрштених руку, већ да се са пуно енергије боримо за нове послове. Мислим да имамо добре идеје које би Градској стамбеној агенцији требало да донесу један мирнији живот. А да ли ће тако и бити, видећемо…
То, међутим, не значи да ће бити запостављена делатност текућег одржавања, односно техничко и одржавање хигијене!?
-Свакако да неће. То је нешто по чему је Градска стамбена агенција препознатљива. Тај сектор функционише врло добро, имајући посебно у виду дугу зиму која је прилично правила проблеме у граду. Наш техниучки сервис, који одржава више од 100 зграда, свакодневно је имао због мраза на десетине интервенција због пуцања инсталација, што водоводних, што канализационих. И не само у зградама које одржавамо, већ и установама, па и на објектима, који, иначе, нису у нашем систему редовног одржавања. Трудили смо се да свима изађемо у сусрет и санирамо последице оштре зиме. И могу са поносом да кажем да ни један проблем није остао нерешен. Тиме смо потврдили да и у најтежим условима можемо да одговоримо сваком задатку. Што се тиче одржавања хигијене, такође смо више него задовољни. Само речи хвале имам за све наше колегинице које ни једног момента нису устукнуле пред екстремно ниским температурама. И није било ни мало лакше нашим колегиницама ангажованим на одржавању хигијене у Градској управи и установама, иако се чини да је то мало лакши посао. Све су подједнако одговориле свом задатку.
Да не заборавимо на димничаре, мада многи грађани заборављају на потребу редовног чишћења димњака, што доводи до разноразних невоља
-Тако је… Наши димничари врхунски обављају један тежак посао, а имали смо баш пре неки дан прилику да се видимо како је, због неодржавања димњака, изгорео један престижни угоститељски објекат у нашем граду. Зато користим ову прилику да сваког ко има димњак подсетим и на обавезу његовог редовног одржавања. Иначе, Градска стамбена агенција има екипу димничара са вишедеценијским искуством , а нисмо, што би се рекло, ни скупи. Наши димничари су, што је добра вест, почели да одржавају и димњаке по селима. Сваки, па и тај сегмент нашег предузећа у функцији је прављења предузећа које неће бити статично, већ динамично.
Како је почела 2017. година у делу инвестиционог одржавања?
-Од почетка Нове године, односно Божића, ми смо нон-стоп на терену и у неким активностима. У току јануара и фебруара већ смо реконструисали један санитарни чвор, односно дупли санитарни чвор у Гимназији, у Биновцу у дому културе уградили смо један нов санитарни чвор, у насељу Ковачићево реконструисали смо у згради где су настањена избегла и интерно расељена лица једну подрумску просторију за потребе Дома здравља, и ту ће, верујем, врло брзо бити отворена амбуланта и апотека. Данас смо ушли у посао сређивања две учионице у Техничкој школи. Поред раније уговорених активности радило се и на новим пословима. Доласком колегинице из Дирекције, која је грађевински инжењер, почели смо да радимо и озбиљније предмере и предрачуне за неке будуће послове, а на основу броја позива, пре свега из сеоских и градских школа, евидентно је да смо и у том делу направили један искорак. Колико ћемо послова добити у овој години?! Ја верујем доста, јер ћемо квалитетом, брзином, стручношћу, али и ценом успети да се изборимо са конкуренцијом.
Па и са оном нелојалном у приватном сектору…!?
-Напоменуо сам већ да је Градска стамбена агенција једино јавно предузеће које се налази на отвореном тржишту и у сваком сегменту свог пословања има конкуренцију, а оно што представља проблем јесте нелојална конкуренција у приватном сектору. Она се огледа у непоштовању прописа који важе за правне субјекте у јавном сектору, а односе се на „рад на црно“, неплаћање пореза и доприноса, као и неких других обавеза. Тим избегавањима плаћања обавеза приватни сектор је често јефтинији од нас, али после извесног времена, пре или касније, грађани који су ангажовали те фирме ипак схвате да су направили грешку, јер нису добили оно што им је обећано. Код нас тога нема. Наши радници су пријављени, осигурани, сви су прошли обуку о заштити на раду, имају комплетну ХТЗ опрему, технички смо опремљени, одговорни и дајемо гаранцију за извршене послове. Дакле, постоји проблем нелојалне конкуренције, али нам не прави много проблема, с обзиром да још нисмо изгубили ни једног пословног партнера.
Каква је тренутна кадровска слика предузећа, има ли довољно запослених или вишка радника?
-Ми имамо потребу за новим радницима, у делу који доноси неку нову вредност. Лимитирани смо мало због забране новог запошљавања, међутим, уколико се појаве неки нови послови аплицираћемо код надлежног министарства за нове раднике, али искључиво на нивоу производних или занатских послова. Наша администрација најмања је од свих јавних предузећа, и процентуално и по броју, али, за сада, функционишемо без неких проблема и свакако немамо намеру да ширимо администрацију.
Једна од прича које већ дуже траје је уређење фасада. Крајем прошле године, на позив градоначелнице, организован је састанак између председника скупштина станара, регионалног менаџера за Бекамент, ваших представника и саме градоначелнице… Има ли искорака у том правцу?
-Том приликом направљен је план о томе како најбезболније и најлакше санирати фасаде у граду, које су, као и свим осталим градовима, у јако лошем стању. Бекамент се понудио као носилац тог посла, понудио је и повољне услове кредитирања, а Градска стамбена агенција биће спона између скупштина станара и Бекамента. Оно што ми желимо, а за што смо добили подршку градоначелнице, јесте да паралелно са Бекаментом кренемо у посао на уређењу фасада. За почетак биле би то фасаде на приватним кућама или нижим зградама, рецимо не више од три, четири спрата, пошто у овом тренутку имамо такве техничке могућности, а и људе да то одрадимо. У току је и јавна набавка за куповину једне савремене скеле која би нам додатно омогућила да се бавимо тим послом. Иначе, интересовање грађана за сређивање фасада преко Бекамента, а и уз нашу помоћ је велико и већ са првим лепим данима очекујем да се крене у реализацију.Тренутно се воде разговори између Градске стамбене агенције и председника скупштина станара за фасаде на зградама „Плави воз“, „Беко“ и згради у Улици Милоша Великог 2. Ми смо им проследили понуду Бекамента и чекамо одговор. Истовремено ми смо већ добили озбиљне понуде да урадимо фасаде на пет, шест домаћинстава, али и понуде за три зграде. Са лепим временом биће направљен комплетан предмер и предрачун тако да ћемо ући у договоре и склапање уговора за ту врсту посла. Све у свему, у 2017. очекујемо један заиста велики искорак у домену инвестиционог одржавања, који би нас трајно сврстао у ред озбиљних фирми, а кад је у питању текуће и одржавање хигијене, желимо да квалитет услуга подигнемо на још виши ниво.
Кажете, добили сте подршку градоначелнице и за уређење фасада. Очигледно сте задовољни подршком локалне самоуправе и руководства града. Има ли места за још бољу сарадњу?
-Увек има места за још бољу сарадњу, али и постојећа је на завидном нивоу, а заснива се првенствено на поверењу које постоји између представника Градске управе, пре свега градоначелнице, и руководства Градске стамбене агенције. Увек смо имали ту могућност да у разговору и договору са градоначелницом обезбедимо додатне послове. Ми смо то поверење оправдали и верујемо, с правом, да ћемо то поверење и даље градити, те да ћемо и у 2017. бити предузеће које неће бити проблем ни граду ни грађанима, већ предузеће које ће решавати проблеме и грађана и града. У сваком случају пред нама је тешка година, јер има доста посла да се уради, али то је и прилика да, сумирајући поново резултате, поново кажемо како је ова година била успешнија од претходне.
Градска стамбена агенција постаје једна озбиљна фирма, која квалитетно и добро обавља поверене послове. Ту оцену изрекла је градоначелница др Јасна Аврамовић током акције „Јасно је – И село и град“, а познато је да она није особа која даје комплименте без покрића.
-Понављам, свега овога не би било да не постоји поверење између руководства нашег предузећа и града Смедерева. То је врло важно у функционисању, посебно у јавном сектору. Ми нисмо оптерећени односом са градоначелницом, нити је она оптерећена односом са нама. Принципи су јасно дефинисани. Зна се ко води град и ко је одговоран за његово функционисање, а Градска стамбена агенција има обавезу да не ствара, већ да решава проблеме на опште задовољство. Евентуално незадовољство локалне самоуправе нашим радом било би поражавајуће за Градску стамбену агенцију.

Leave a Reply

Your email address will not be published.