Џејн Остин – 200 година касније

1 min read

ПРЕД ЧИТАОЦИМА НОВА ИЗЛОЖБА:

Најпознатија је по романима Разум и осећајност, Гордост и предрасуда, Менсфилд парк, Ема, Нортангерска опатија, који деценијама инспиришу разна филмска и тв остварења.

У Народној библиотеци Смедерево постављена је изложба Jane Austen: 200 Years After, посвећена двестогодишњици смрти ове значајне британске ауторке. Џејн Остин је енглеска књижевница чији се романи данас убрајају у класике светске књижевности. Њени погледи на живот жена и смисао за иронију учинили су је једном од најзначајнијих књижевница тога доба. Џејн Остин је рођена 16. децембра 1775. године у Стивентону у Енглеској. Умрла је веома млада, у 41. години, 18. јула 1817. године у Винчестеру. Није постала славна за живота. Њене романтичне комедије постале су познате тек после 1869. године, а њена популарност достигла је врхунац током 20. века. Џејнина литерарна снага лежи у осликавању ликова деликатним и нежним потезима, који произилазе из свакодневних догађаја у животу припадника средње и више класе, одакле углавном долазе њени ликови. У њеној ери опције су биле ограничене, а жене и мушкарци су се венчавали из финансијских разлога. Квалитет Џејниног приповедања је у томе што она успева да ову проблематику повеже са уверљивом љубавном причом. Велики део тензије у њеним романима произлази управо из балансирања финансијских потреба и других проблема: љубави, пријатељства, морала.
Најпознатија је по романима Разум и осећајност, Гордост и предрасуда, Менсфилд парк, Ема, Нортангерска опатија, Под туђим утицајем.
Данас се дела Џејн Остин сматрају важним делом целокупног корпуса енглеске књижевности и чест су предмет научне и критичке обраде, а може се рећи и да омогућавају увид у стање и услове који су владали у ондашњем друштву.
У популарној култури дела Џејн Остин често су екранизована као филмови и телевизијске серије, са различитим степеном верности оригиналном делу. Роман Гордост и предрасуда је са шест филмских адаптација постао њено најчешће екранизовано дело, а последња верзија је она из 2005. редитеља Џоа Рајта у којој су глумили Кира Најтли, Доналд Сатерленд, Метју Мекфадјен и Џуди Денч. Позната је и боливудска адаптација под називом Невеста и предрасуда из 2004. Снимљено је пет BBC-јевих телевизијских серија а најпознатија је била она са Колином Фиртом и Џенифер Или из 1995. године. Ликови у филму Дневник Бриџит Џонс из 2001. инспирисани су ликовима из овог романа. Ема је преточена у филм пет пута: 1932. са Мари Дреслер и Џин Херсхолт, 1972. снима се телевизијска верзија, 1995. тинејџерски Clueless, 1996. филм са Гвинет Палтроу и Џеремијем Нортамом а постоји и телевизијски филм из 1996. са Кејт Бекинсејл. Разум и осећајност је екранизован четири пута укљућујући и верзију Анга Лија из 1995. са Кејт Винслет и Емом Томпсон који је добио Оскара за најбоље адаптирани сценарио. Под туђим утицајем је адаптиран два пута за телевизију, али припрема се још један филм под истим насловом. Менсфилд парк и Нортангерска опатија су такође екранизовани.
На изложби у Народној библиотеци Смедерево приказана је грађа из фондова Одељења стране књиге и Позајмног одељења Библиотеке. Изложени експонати баве се животом ауторке, њеним књижевним опусом и утицајем на савремено књижевно и филмско стваралаштво и популарну културу. Циљ поставке је да упозна посетиоце и кориснике Библиотеке са стваралаштвом Џејн Остин и историјским и социјалним приликама у којима је живела и радила, и подстакне их да, први пут или поново, прочитају неке од њених романа. Аутори изложбе су Биљана Живановић и Горјана Вујановић. Изложба ће моћи да се погледа до краја августа.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.