Учи Јапанце да кувају сарму и играју коло

1 min read

ЈЕЛЕНА ЈЕРЕМИЋ, ЛИНГВИСТА, ФИЛОЛОГ, СТРУЧЊАК ЗА ГАСТРОНОМИЈУ, ФОЛКЛОРАШ…

За шест година боравка у Јапану, Јелена је српским гастрономским специјалитетима научила 1.700 Јапанаца. Највише воле кицели купус и сарму. Наш парадајз, сир и кајмак обожавају. Припрема „Балкански кувар“ са поднасловом – Јела из земаља лепих жена.

Јелена Јеремић је рођена у Београду, али је младост провела у Смедереву, где ју је мајка због безбедности предала у теткине руке. Њена тетка је Вања Јеремић, професор Енглеског језика у Економско-трговинској школи и од ње је „претрпела трансфер љубави“ према језицима и слобдан, необуздани позитинви дух. Девојка-Смедеревка, пореклом из Пожаревца, удала се за Грка, иначе дипломату у тамошњем минхистарству спољних послова.
-Пре осам година, само је дошао и рекао, пакуј се идемо за Јапан!- каже за Наше новине, Јелена Јеремић – Након предавања из Енлеској језика, које сам држала Јапанцима, схватила сам да они желе да сазнају нешто више о нашој култури, јер су нас старије генерације препознавале само по Титу, а млади по спортистима. Одлучила сам да им представим наша јела.
Како су Јапанци реаговали на балканску и српску кухињу?
Била им је помало егзотична и страна, али су се убрзо прилагодили. Нећете веровати, али њима је најлепши кисели купус. Одлучиле су Јапанке на тим курсевима да пробају саме да киселе купус и то су убрзо учиниле. Овладале су техником кишељења у пластичним вакуумским кесама за замрзивач. Купус би киселиле по српској рецептури у тим кесама и онда га држале у фрижидеру!
Претпостављамо да је било „интензивиних мириса“ када би отвориле те кесе да, на пример, спреме подварак?!
Да, посебно у њиховим малим становима, јер јапанска култура њима намеће штедљивост на свим пољима, а посебно на стамбеном простору. Тако да свака особа у Јапану има на располагању највише десет квадратних метара стамбеног простора… Па, можете да замислите како им „замирише“ кисели купус зими на толико простора. Али, брзо су се прилагодили, воле тај мирис и уживају у припремању сарме… Зову је сар-ма, са јанапнским акцентом. Неки је зову Roll cabagge, али је дефинитивно обожавају. Ове године сам водила једну гастрономску туру Јапанаца и Филипинаца у нашу земљу. Били смо на Голији. Рекли су ми да би могли седмицама тако да седе на чистом голијском ваздуху, у прелепој природи и да једу сир, кајмак и наш парадајз. Такође обожавају и наше воће, које је десет пута укусније него њихово из пластеника! Наредне године их доводим у Смедерево, да пробају најбоље и најукусније воће на свету – смедеревско.

Leave a Reply

Your email address will not be published.