Представници Министарства и центара из читаве Србије у Смедереву

1 min read

 У НАЈАВИ МНОШТВО НОВИХ ПРОПИСА И УНАПРЕЂЕЊЕ ОБРАЗОВАЊА:

Регионални Центар Смедерево био је домаћин директорима и стручним сарадницима осталих центара као и представницима Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Центра за промоцију науке (ЦПН).

Састанак се састојао из два дела. Први је обухватио сусрет са Богољубом Лазаревићем, помоћником министра за инспекцијски надзор, где су се сви присутни упознали са новим Законом о инспекцијском надзору и новим ЗОСОВ-ом (Законом о основама система образовања и васпитања). Друга етапа састанка била је у вези са договором са Центром за промоцију науке и наставком сарадње.
Зорица Николић, председница УО Мреже РЦ и ЦСУ Србије, навела је да та мрежа броји 12 регионалних центара, од Кањиже до Књажевца, као и да је њихов циљ да дају подршку стручном усавршавању и професионалном развоју запослених. Она је такође изразила наду да ће на састанку чути разне идеје како би “олакшали део професије наставника”.
Састанак је отворио мр Боривоје Јаношевић, директор Регионалног центра Смедерево, који је поздравио учеснике и пренео извињење Младена Шарчевића, министра просвете, науке и технолошког развоја због немогућности да присуствује састанку. Наиме, министар Шарчевић је отказао посету Смедереву због хитне седнице Владе.
“Поздрављам свих десет представника Центара, а посебно Миланчета Аћимовића, председника Скупштине општине Петровац и његову колегиницу Весну Шуберт, директорку ОШ “Јован Шербановић” из Рановца. Са Центром за промоцију науке смо договорили проширење активности нашег Научног клуба и планирамо да у Рановцу направимо Научни клуб, а у Петровцу ћемо кренути са формирањем Парка науке. То је један од путева ширења активности Научних клубова и Центра за промоцију науке. Ми смо већ на састанку у Врњачкој бањи већину ових ствари обрадили, а на овом ћемо их само финализовати” поручио је Боривоје Јаношевић.
Директори центара су кроз отворен разговор са Богољубом Лазаревићем, помоћником министра, били упознати са новим Законом о инспекцијском надзору, новим ЗОСОВ, као и о новим изменама Правилника о сталном стручном усавршавању запослених у образовању.
“Министарство просвете у новим законским решењима, посебно о новим системима о образовању и васпитању и просветној инспекцији, ће обратити пажњу у будућности на рад и подршку центрима који су веома важни у смислу побољшања професионалног развоја запослених читавој Србији. Убеђен сам да ће ових 12 центара за професионални развој допринети томе. То је сегмент образовања који нам највише недостаје, јер се на базичном образовању на факултетима будући просветни радници мало школују. У смислу просветне инспекције, односно рада просветне инспекције, она ће пратити рад свих центара, нарочито онај део који се односи на стручни рад” рекао је Богољуб Лазаревић.
Додао је да се контролне листе од септембра ове године мењају, али и најавио редовне контроле просветне инспекције у свим установама широм Србије. Директори тих установа добиће контролне листе и на њима ће, бити у обавези да за сваког запосленог прикажу колико има стручног усавршавања, ако се није усвршавао – због чега, ако јесте – у којим областима и да ли је структура тих сати и бодова онаква какву правилник предвиђа. Најавио је пет нових закона уз измене и допуне свих посредних закона који морају да прате доношење нових. А то су закони о основном, средњем, образовању одраслих, итд. Главно питање јесте када ће ти закони ступити на снагу јер је за њихово доношење потребно шест месеци. Провобитна идеја је била да се то уради до почетка ове школске године, међутим, због промена у Влади они су враћени као нови предлог закона у Скупштини.
Помоћник министра је упознат и са проблемима са којима се Центри суочавају у раду, са одређеном врстом отпора просветних радника према стручном усавршавању, те са стандардним потешкоћама у финансирању од стране локалних самоуправа.
Лазаревић је показао велико разумевање, те обећао да ће се у Министарству, приликом доношења Правилника, разговарати о изнесеним проблемима. И ту је одговор на питање зашто нам функционално знање код ученика није на довољно високом нивоу. У наставку састанка, разговарало се и о законској регулативи, као и о предстојећим активностима Министарства просвете на којима ће центри бити активно укључени.
Регионални Центар Смедерево је посебно похваљен од докторке Тање Аднадјевић зато што “по правилу, по јавном позиву који расписује Центар за промоцију науке сваке године добија најбоље програме и пројекте за реализацију и промоцију науке”. “Овде већ постоји та традиција промоције науке, људи знају шта и како раде, као и колико је то важно. Са друге стране јако је важно да сви то спознају, а то је оно што је читава мрежа центара за стручно усавршавање препознала, па одатле и та сарадња. Надам се да ћемо кроз неке нове активности успети то да поновимо и реализујемо до краја. До краја године нас очекује отварање 12 Паркова науке, а за наредну годину ћемо видети” рекла је Тања Аднадјевић, руководилац сектора за програмске активности Центра за промоцију науке.
Састанку је присуствовао и Јован Трифуновић, директор Центра за промоцију науке, који је покренуо тему о заједничком наступу Центра за промоцију науке и Центра за стручно усавршавање на будућем Сајму књига. Он је поручио да у будућности Научни клубови не треба да служе у привлачењу ентузијаста и деце која желе да виде шта то има ново у науци, већ да се преко Научних клубова успостави сарадња са научним организацијама и локалним самоуправама. Такодје, изразио је отвореност за овакав вид проширивања научних клубова (као у Рановцу), односно паркова науке и обећао помоћ у реализацији истих.
Представници Крушевца и Новог Пазара из оправданих разлога нису присустовали састанку.

Leave a Reply

Your email address will not be published.