И зелена пијаца на Царини поприма ново рухо

1 min read

ГРАД НАСТАВЉА СА УЛАГАЊИМА У СРЕЂИВАЊЕ ПИЈАЦА

Пијаца на Царини била је деценијама запуштена, а око ње владао је комунални неред. Одлучна у намери да ту ружну слику у потпуности измени, Градска управа донела је одлуку и издвојила потребна средства, како би реконструкцијом даривала ново лице, не само тој пијаци, него и том делу Царине, односно града Смедерева. Радови на реконструкцији приводе се крају, а у пуном јеку је и процес преузимања сеоских пијаца, о којима ће убудуће бригу водити РЈ Пијаце ЈКП Зеленило и гробља. Такође се размишља и о отварању нових тзв. „мини пијаца“, у складу са потребама грађана.

Када је градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић, са сарадницима, својевремено одлучила да покрене процес сређивања градских, али и сеоских пијаца, многима је то изгледало као немогућа мисија. У међувремену, средствима града, сасвим је обновљена централна градска Зелена пијаца, изграђена је и нова Робна пијаца, а ових дана сасвим ново рухо добија и Зелена пијаца на Царини.
-Поред свих итекако видљивих резултата на сређивању централне градске Зелене пијаце и Робне пијаце на Царини, приводи се крају и реконструкција Зелене пијаце на Царини. Реконструкција ће бити завршена за 10 дана, обављена је средствима града, а њен изглед биће приближан пијаци у централном градском језгру. Тенда је већ постављена, уместо старих имаће 50-ак нових тезги, а реконструкцијом су обезбеђени и много бољи услови за рад, како закупаца и радника РЈ Пијаце, али и услови боравка корисника пијачних услуга, наших суграђана – каже Марко Велебит, шеф РЈ Пијаце ЈКП „Зеленило и гробља“.
Реконструкција пијаце на Царини почела је, иначе, пред крај прошле године. Због временских неприлика и екстремно ниских температура у јануару су радови успорени, али чим је то време дозволило они су интензивирани и сада је и тај пројекат пред самим завршетком.
-Пијаца ће имати сасвим ново савремено рухо. Закупци ће радити, не само у много бољим условима, већ ће имати и потпуну метео заштиту. Потрудићемо се да је предамо грађанима на употребу у што краћем року. У сваком случају рок за завршетак свих радова је 10 дана и сигурни смо да ће ова пијаца, као и она у центру града, служити на понос, не само грађана Царине, већ и свих грађана Смедерева – додаје Велебит.
По речима Марка Велебита, поред завршетка реконструкције пијаце на Царини, приводе се крају и послови на преузимању пијаца у сеоским месним заједницама. За почетак РЈ Пијаце ЈКП Зеленило и гробља преузеће пет сеоских пијаца – у Малој Крсни, Скобаљу, Сараорцима Лугавчини и Осипаоници.
-Данас завршавамо процес преузимања тих пијаца, одржаваћемо их, вршити наплату пијачнине, а радиће по већ устаљеном режиму, пијачним данима у тим селима. У плану је и сређивање пијаце у Михајловцу, а временом преузећемо и све остале сеоске пијаце, како зелене, тако и робне и кванташке пијаце. Све ово што радимо, почев од Зелене пијаце у граду и Зелене пијаце на Царини, преко сеоских пијаца, па до Робне пијаце на Царини, која је сасвим нова са 136 кућица, све то не би могли да одрадимо да није било помоћи и подршке руководства града, на челу са градоначелницом др Јасном Аврамовић. Уложена су значајна средства, и, понављам, умногоме су побољшани услови, како продавацима и радницима наше радне јединице, тако и купцима – истиче Марко Велебит.
У међувремену, поново захваљујући помоћи града, завршени су и радови на постављању новог осветљења и посебних застора на централној градској пијаци, који су својеврсна заштита у свим временским условима, било да се ради о снегу, киши, ветру или јаком сунцу. Размишља се, такође, и о отварању тзв. „мини пијаца“ на периферним деловима града, односно тамо где грађани искажу потребу за њиховим отварањем. Пијачнине се, за сада, неће мењати, а вредан пажње је и податак да РЈ Пијаце обавља делатност са свега 24 запослена радника, и, како тврди Марко Велебит, све функционише беспрекорно.

Leave a Reply

Your email address will not be published.