Инвестициони приоритет града – боља и квалитетнија путна мрежа

1 min read

МИРКО ЂУРИЋ, ЧЛАН ГРАДСКОГ ВЕЋА ЗА МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ, ИНФРАСТРУКТУРУ И СПОРТ

За унапређење развоја путне мреже, како у градским, тако и сеоским месним заједницама ове године градским буџетом опредељено је близу 200 милиона динара. Са радовима на уређењу градских и сеоских саобраћајница кренуло се са првим пролећним данима. Многи послови у међувремену су завршени, или се приводе крају, у једном броју улица путари ових дана раде пуним интензитетом, а у неким се обављају последње припреме за почетак радова. О свему томе за Наше новине говори Мирко Ђурић, члан Градског већа задужен за месне заједнице, инфраструктуру и спорт.

Подсетимо, од почетка године уређена је улица Космајских партизана, а радови су коштали око 4,5 милиона динара. За уређење Пушкинове улице уложено је око милион динара, а за обнављање тротоара у улици 16. октобар око 4,7 милиона. Пресвлачење асфалтом дела Шумадијске и улице Револуције износило је близу 3,3 милиона, док је за изградњу потпорног зида и уређење коловоза у улици Димитрија Туцовића утрошено око 4,3 милиона динара.
-У улици Живорада Атанацковића Илије радови вредни око 5,8 милиона динара приводе се крају, а по њиховом завршетку машине се премештају у други део улице Револуције. Та инвестиција износиће око 4,7 милиона динара. Завршена је и улица Милана Кршљанина, са припадајућим улицама – Мачванском и улицом Бранислава Ђендића, а вредност радова износила је близу шест милиона динара. У дужини од 650 метара обновљени су тротоари у Петријевској улици, вредност радова била је око 5,9 милиона, док је за обнављање тротоара у Карађорђевој издвојено 3,5 милиона динара – прича за Наше новине Мирко Ђурић, члан Градског већа задужен за месне заједнице, инфраструктуру и спорт.
Током пролећа завршено је и насипање ризлом 10-ак улица. Реч је уговору из прошле године вредан близу 3,2 милиона. Највише средстава уложено је у насипање Змајеве, Љубичевске и Толстојеве улице – први део, затим у Зрењанинску, улицу Максима Горког и Невесињску на Плавинцу. Међутим, последње кише створиле су нове проблеме у тим улицама, па ће се поново радити на њиховој санацији.
– У овој години спровели смо јавну набавку у вредности од 46 милиона динара, без ПДВ-а. Тим средствима планирамо пресвлачење асфалтом улице Ослобођења, од Римског бунара до насеља Ковачићево, са проширењем дела улице у дужини од 150 метара.Чекамо само на измену пројекта да би радови могли да почну. У плану је и ојачање коловозне конструкције у Пролетерској улици, у вредности око 4,2 милиона динара, а завршили смо Излетничку и Похорску улицу, посао вредан око 14 милиона. У првом делу Горичке улице радиће се реконструкција, а у другом пресвлчење коловоза асфалтом. И са тим радовима требало да кренемо ових дана, одмах по завршетку пројектне документације. Планирамо и пресвлачење дела Коларске улице, у дужини од 650 метара, од бензинске пумпе према Коларској раскрсници, која је такође у лошем стању. Прошле године асфалтом је пресвучен један део, а када завршимо све што смо планирали Коларска улица биће у сасвим добром стању – додаје Мирко Ђурић.
Пет милиона динара планирано је ове године за уређење улица Доситеја Обрадовића, Сремске, Устаничке, Стеријине и улице Војводе Миленка. То су, подсећа наш саговорник, улице куда иде аутобуски градски превоз и под коцком су, а јавна набавка је поништена зато што ни један од извођача радова који су се пријавили није испуњавао услове конкурса. Због тога ће, највероватније до краја године, јавна набавка бити поновљена, а када поменуте улице буду реконструисане цео тај потес на којим саобраћају аутобуси биће у беспрекорном стању.
-Планирана је да се ради и улица Душка Радовића, у дужини око 200 метара, затим улица Маршала Толбухина, у дужини од 180 метара, и улица Станка Љубостиње, у дужини од 100 метара. За уређење те три улице биће утрошено више од шест милиона динара. Што се тиче улице Адама Богосављевића, у месној заједници 25. мај, тешко да ћемо моћи да је завршимо у овој години, пошто у тој улици још није спроведена гасификациона мрежа. То су углавном улице где су спроведене јавне набавке, изабран извођач и сада сукцесивно сређујемо улицу по улицу. Сем тога тендером који смо спровели за градске саобраћајнице урадили смо и три улице у ромском насељу у Осипаоници. То су улица Драгутина Обрадовића, у дужини од 728 метара, затим улица Микице Урошевића, у дужини од 557 метара, као и Подунавска, у дужини од 347 метара. Вредност радова је око 6,5 милиона динара, са ПДВ-ом- истиче Мирко Ђурић.
По његовим речима, до краја године требало би да буде спроведена и јавна набавка за други део Кајмакчаланске улице, где је вредност радова процењена на око 13 милиона динара, као и за Вучачку улицу, у дужини око 500 метара, где процењена вредност радова износи око осам милиона динара. Прошле године, подсећа Ђурић, урађен је први део Вучачке улице, од табле на улазу до самог села, а преостали радови требало би да буду завршени до краја ове године. Други део Кајмакчаланске улице биће реконструисан до улице Ослобођења, а у склопу реконструкције биће пресложена и коцка у том делу улице.
Кроз редовно одржавање локалних путева радило се ове године и на сређивању прилазних путева у пет сеоских месних заједница. У дужини од око једног километра уређени су путеви према Шалинцу и Биновцу, у Ландолу је урађено 400 метара, Вучаку 1,4 километра, а у Суводолу, Друговацу и Бадљевици прилазни путеви уређени су у дужини од 2,6 километара. Укупна вредност тих радова износи око 30 милиона динара.
-Осим тога за села су спроведена још два огласа и изабрани извођачи радова, а почетком августа кренућемо у реализацију тог пројекта. Вредност радова по првој јавној набавци је 21,8 милиона динара, а њоме су обухваћена села Бадљевица, Биновац, Водањ, Враново, Вучак, Друговац, Ландол, Липе, Мало Орашје, Осипаоница, Петријево, Радинац, Суводол, Скобаљ, Удовице и Шалинац. Друга јавна набавка је у току, процењена вредност радова износи близу 17,2 милиона, а отварање понуда биће обављено око 20. августа. Том јавном набавком обухваћена су села Врабовац, Добри До, Михајловац, Раља, Колари, Сеоне, Кулич, Лугавчина, Мала Крсна и Сараорци. Практично све сеоске месне заједнице обухваћене су једном или другом јавном набавком, а средства су подељена по принципу који смо примењивали и претходних година, у зависности од величине села, док су приоритетне саобраћајнице одредиле саме месне заједнице – нагласио је Мирко Ђурић.
Град Смедерево конкурисао је ове године и за средства код Министарства пољопривреде за уређење атарских путева. Министарство још није донело одлуку о томе колико ће који град или општина добити пара за ту намену, а наш град аплицирао је за 17 милиона динара, односно за уређење 15-ак километара њивских путева. Прошле године, иначе, уређено је око 40-ак километара атарских путева на територији нашег града.
Поред уређења путне мреже, поједине сеоске месне заједнице исказале су потребу и за уређењем појединих објеката, а Град Смедерево изашао им је у сусрет у границама могућности.
– Месна заједница Врбовац изразила је жељу да заврши изградњу сале дома културе. За ту намену опредељено је 2,7 милиона динара. Враново је добило око 2,7 милиона за реконструкцију дома месне заједнице, у којем ће бити уређена и модерна здравствена амбуланта са апотеком. За реконструкцију степеништа и уређење канцеларијског простора у месној заједници у Липама опредељено је око 600 хиљада динара, а за радове на фасади и измени столарије на згради месне заједнице и месне канцеларије у Лугавчини такође око 600 хиљада. Петријево ће за покривање надстрешнице на улазу у Дом културе добити око 230 хиљада, док ће Луњевцу за реконструкцију крова на дому културе припасти око 690 хиљада динара. За уређење надстрешнице испред дома културе и поште у Удовицама биће издвојено око 600 хиљада динара. Надамо се да ће сви поменути радови бити реализовани до краја године – рекао је Мирко Ђурић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.