Смедеревци иду на Нишвил

1 min read

ЏЕЗ ВЕЧЕ ЛОКАЛНОГ БЕНДА – ГЕНЕРАЛНА ПРОБА ЗА ФЕСТИВАЛ

У пуној сали Центра за културу Смедерево публици се представио бенд ТИМ Груп. У свирци која је трајала нешто више од сат времена, публика је уживала у ауторским стварима локалних џезера.

Џез бенду сачињеном од врхунских музичара ово је била генерална проба пред фестивал Нишвил.
“По први пут, колико је мени познато, једна смедеревска група учествује на Нишвилу. Ми смо конкурисали у марту месецу ове године и одмах су нас прихватили, поготово зато што је ауторски материјал. Композиције су дело мог пријатеља Томка Живановића и моје. Пошто смо примљени на фестивал, оформили смо групу и кренули још интензивнијим радом. Овим путем желимо да се представимо смедеревској публици и да нам ово буде на неки начин генерална проба за фестивал. Надамо се да ћемо на најбољи начин репрезентовати нашу музику и град Смедерево” каже Миша Надашкић, клавијатуриста бенда.
Име ТИМ Груп значи Томко и Миша. Иако и њима чудно звучи ТИМ па Гроуп, кажу да им се тако свидело па су оставили. Групу чине клавијатуриста Миша Надашкић, гитариста Тонко Живановић, саксофониста Иван Теофиловић, бас гитариста Милон Јовановић и бубњар Предраг Чоловић. Материјал је сниман неколико година, лаганим темпом, а последњих месец дана су навежбали репертоар којим ће се представити нишкој публици и свима онима који долазе да гледају фестивал.
“То је фестивал европских размера на којем ће учестовати преко 700 имена. Нама је велика част што смо део целог пројекта, наравно да постоји и трема, али убеђен сам да ћемо успети. Сви чланови бенда су из Смедерева, осим Ивана Теофиловића саксофонисте који је из Београда. Свираћемо композицију из 1986. године, која је свирана у једној другој екипи, песма се зове ‘Матади’. Свираћемо је на један потпуно нови начин. Иначе се бавимо стилом џеза који није уобичајен за наше просторе. Џез фјужн је мешавина џеза и рока, међутим, ми настојимо да направимо комерцијалну линију, да то не буде баш класични џез са импровизацијама од по 15, 20 минута” закључио је Надашкић.
Смедеревци ће наступати 10. августа на Опен стејџу у Нишу када и „Gravy Tune“, бугарски састав „Lily of the west“ и канадски квартет Арија Рота. Нишвил је међународни џез фестивал који се одржава током августа на платоу Нишке тврђаве. То је најпосећенији џез фестивал југоисточне Европе, већ годинама доследно брани европске вредности мултикултуралности и стрпљиво негује музички укус појединаца. Одлуком Министарства културе Републике Србије то је и манифестација од националног значаја.

Leave a Reply

Your email address will not be published.