Да балкон процвета

1 min read

Ништа не улепшава балкон као што то ради цвеће, те због тога стална дилема код домаћица којим цвећем га украсити. Радо бисте свој балкон украсили цвећем, али не знате које врсте траже најмање неге? Како бисмо вам помогли код избора, доносимо вам пет врста балконског цвећа које увек успева.
Кадифа је једна од најпопуларнијих летних цветница, што због своје љупкости што због малих прохтева у узгоју. У какву год земљу посадили ов е захвалне цветнице, оне ће успети. Кадифица је балконско цвеће богате цватње лепог цвета која траје цело лето. Долази у нијансама жуте и наранџасте, а цветови могу бити једноставни или пуни.
Кадифица ће најлепше расти у сунчаном до полусеновитом станишту уз пропустан супстрат. Ако желите да вам кадифица цвета цело лето, обвезно јој уклањајте прецветале цветове и редовно их прихрањујте и заливајте.
Пеларгонија је такође позната по својој отпорности и не захтевности. Карактеришу је усправни меснати избоји са тамнозеленим листовима који на ивицама имају карактеристичан тамнозелени прстен. Пеларгонија цвета у белој, жутој, ружичастој, црвеној, љубичастој и наранџастој нијанси. За раст јој треба сунчано станиште, али заштићено од директног подневног сунца. Како би лепо расла обавезно јој уклањајте прецветале цветове и пожутеле листове како се не би развиле болести. Пеларгоније редовно заливајте, али је потребно оставити супстрат да се просуши између два заливања.
Петунија је једна од најпознатијих врста за уређење балкона. Ова препознатљива цветна лепотица долази у много облика и боја цвета, белој, жутој, ружичастој, љубичастој, плавој и црвеној, а може бити и двобојна.
Цвета од јуна до септембра, а потребно јој је полусеновито станиште те пропусни, хумусни супстрат. Због њених нежнијих цветова, пазите да није превише на ветру. Петуније негујте редовним заливањем те прихрањивањем ђубривима која садрже низак постотак азота и више фосфора како би биљке обилно цветале. У другом делу лета биљке можете орезати на 20 цм од нивоа земљишта, добро их прихранити и поновно ће цветати до јесени.
Дан-ноћ ће се успешно одржати на свакој врсти тла. Ово захвално цвеће је најчешћа врста коју видимо посађену на гредицама у парковима и вртовима. Врло је препознатљива по специфичној грађи цвета – петерочлани цвет с две латице у горњем делу, две са стране и једном у доњем делу цвета.
Бегонија је грмолика биљка крхких, воденастих избоја, меснатог лишћа и великог броја цветова. Долази у белој, ружичастој и црвеној боји, а цветови су пуни или једноставни; листови код неких сората могу бити бакрене боје. Потребно им је сунчано до полусеновито станиште.
Како би биљка оправдала свој латински назив симпер флоренс што значи сталноцватући, потребно ју је редовно прихрањивати. Између два заливања препоручује се да се пусти супстрат да се лагано просуши.
Саветодац Славица Стојкић

Leave a Reply

Your email address will not be published.