Воде довољно, цистерне на терену, без рестрикција

РАЗГОВОР С ПОВОДОМ >> В.Д. ДИРЕКТОРА ЈКП ВОДОВОД, СРЂАН СТОЈКОВИЋ:

Рекордна производња вода забележена током је викенда ( у суботу, 387 литара у секунди). Уједно, цистерне Водовода дежурале су на кризним тачкама од 10 до 21 сат, сваког дана. Тропски талас био је озбиљна проба, али је смедеревски Водовод и ове године без већих последица по снабдевање корисника савлдао ту препреку…

Надлежни у смедеревском Водоводу имали су минулих седмица неколико кризних ситуација, које су у сарадњи са градском управом, групом за ванредне ситуације и градоначелницом успели да превазиђу. Врели климатски талас, са нестабилним временским приликама, којима је претходило олујно невреме пре две седмице, ставили сул на пробу техничке, организациоане и кадровске потенцијале овог јавног предузећа, којем, што многи заборављају, није једини цињ прозводња и дистрибуција воде, већ и комплетно одржавање водоводног и канализационог система у граду, прилазним путевима Смедереву и , однедавно, селима који имају аутохтоне система за снабдевање пијаћом водом.
Тропски талас, ставио нас је на озбиљну пробу, али смо успели да стабилизујемо систем и да нашу основну функцију обављамо и у овим тешким условима – каже за Наше новине, ВД директора ЈКП Водовод Смедерево, Срђан Стојковић и додаје:
Проверили смо најпре све јавне чесме у граду, на Веслачком клубу, код кеја, у улици Краља Милутина, на Тргу републике, у улици Ђуре Јакшића, код Карађорђевог дуда и на Зеленој пијаци, вода је исправна за пиће и може да се користи. Поставили смо и три резервоара са пијаћом водом, иза Идее, на раскрсници Карђорђеве и Кнез Михајлове улице, код Жишове (за викенд за потребе ТИД регате) и у селу Суводол. Такође, упутили смо и цистерне на локације где има највише проблема са притиском и дистрибуцијом воде, у периферним деловима града. Од 10 до 14 часова, цистерна се налазила код Зелене пијаце, од 14 до 17 сати била је испред Центра за културу, а затим на сваких сат времена паркирана на тим осетљивим местима, где долази до несташица воде – у Балканској од 17,15 до 18 часова, у улици Старца Вујадина, код броја 243, од 18 и 15 до 19 часова и последња два сата у улици Црвене Армије, најпре на раскрсници ове саобраћајнице са Илинденском од 19 и 15 до 20 часова и на раскрсници Црвене армије и Цара Душана, од 20 и 15 до 21 сат. То су све такозване „Високе прве зоне“ и у ситуацијама врелих тропских таласа и високих температура, ту најпре долази до несташица воде.
Директор Водовода, каже да није и неће бити рестрикција, али подсећа колико је важно да грађани схвате да воду морамо да користимо рационално.
Рестрикција нема и неће их ни бити, али морамо сви да схватимо да вода мора да се користи рационално, за пиће и основне животне потребе, а не за заливање и прање возила. Само тако можемо да заштитимо оне кориснике, који на крају испаштају због неодговорних потрошача, који се у систему налазе пре или ниже од њих, али ћемо да заштитимо и наш систем. Потрошња је ових дана енормна. У суботу је прозводено 387 литара воде у секунди у обе фабрике у Годоминском пољу и Шалинцу, што је апсолутни рекорд ове године. У недељу је била мања призводња, јер је дошло до захлађења у вечерњим сатима, тако да је произведено „само“ 358 литара у обе фабрике. Систем је стабилан, али морамо да водимо рачуна да воду трошимо наменски, без расипања. Зато смо појачали дежурне смене и организвали смо и пасивна дежурства у поподневним сатима и данима викенда – каже Стојковић.
Након пуштања у рад погона у Шалинцу, сада шестина дневне производње одлази на ту нову фабрику. Водоснабдевање у три моравска села је стабилно.
Мештани, за сада, три села, Вранова, Радинца и Липа, снабдевају се из нове фабрике воде у Шалинцу, а ја могу, ево, ексклузивно да саопштим и добре вести за житеље Раље – до краја августа требало би да добијемо грађевинску дозволу и да почнемо радове на повезивању и овог села на градски систем водоснабдевања. Али, погледајте овај занимљиви податак, да три морвска села троше више од петине воде из читавог градског система, што потврђује да је и даље велика злоупотреба и ненаменско трошење воде за заливање, чиме није само оштећен наш систем, већ и грађани, који су на крају система, а не могу да добију воду за пиће и основне животне потребе. Тај проблем морамо да решимо и казненом политиком, у сарадњи са инспекцијама, у оквиру надлежности и јачом казненом политиком.
Срђана Стојковића питали смо и за аутохтоне водоводне системе у шумадијским селима на територији града Смедерева. Водовод је недавно уградио хлоринаторе у те затареле водоводне системе и преузео бригу о водоснабдевању у овим селима. И тамо је, како каже слична ситуација:
Исти је проблем, као и на свим периферним деловима система, ненаменска потрошња и заливање њива, воћњака и башти, то је највећи је проблем и тамо. Најкритичнија ситуација је у Суводолу, где се у вечерњим сатима много залива. Тамо смо у договору са мештанима и Саветом месне заједнице одлучили да имамо искључења у ноћним сатима, од 23 сата до 7 сати ујутру, како би житељи Суводола имали воду када им је најпотребнија, увече када се врате са својих имања, њива и воћњака.

Leave a Reply

Your email address will not be published.