Дашак Индије поново у Смедереву

1 min read

 „РАЗИГРАВАЊЕ ВАСИОНЕ“ ГИТЕ ЧАНДРАН:

Плесно-музичка група из Индије, предвођена реномираном плесачицом Гитом Чандран, познатом по врхунском извођењу индијског класичног плеса Баратнатјам, наступиће у четвртак, 24. августа у Великој дворани Центра за културу Смедерево. Програм почиње у 20 сати, а улаз је слободан.

Гита Чандран свој наступ гради на индијској митологији и иконографији хиндуистичких божанстава Кришне, Шиве и Деви, а представа Баратнатјама коју ће извести пред публиком у Смедереву инспирисана је древним индијским филозофским концептом који спаја Вечну Истину, Вечно Добро и Вечну Лепоту.
Истакнута уметница у својим наступима високих естетских квалитета вешто изражава и прожима појмове радости, лепоте, вредности, стремљења, мита и духовности.
У својој мисији да „разигра васиону“ Гита је непрестано тежила да креира нове просторе за плесаче класичног плеса, али и да помера границе класичне уметности приближавајући је млађим генерацијама. Промоција уметности у образовању је њена страст и нарочито место у целини њених ангажмана припада едуковању младих и упознавању са вредностима повезаних са концептом класичног плеса.
У оквиру свог гостовања у Србији трупа Гите Чандран наступиће 22. августа у Београду и 23. августа у Шапцу
Због живописности и посебне енергије којом зрачи јер је прожет религијом која је у свету готово хидуизма неодвојива од филозофије, индијски плес је све популарнији широм света.
У самој Индији, као великом пространству, у зависности од религије и локалних обичаја, плесови су се развијали стварајући бројне стилове и мешавине.
Сви би се могли поделити на класичне, фолкорне и модерне. У првој групи су управо Баратанатјам који ће извести Гита, Катак, Одиси (који је публика у Смедереву могла да види пре седам година), Катакали, Манипури, Кучипуди, Сатрија и Мохинијатам.
Улаз на концерт који ће свакако бити вредан пажње је бесплатан – ето одличне прилике да сви Смедревци који то желе уживају у дашку древне Индије и њених јединствених плесова које прати и посебан визуелни доживљај.

Leave a Reply

Your email address will not be published.