Полиција привела и ловочувара

СПРЕЧЕН КРИВОЛОВ ПРЕПЕЛИЦА У ОСИПАОНИЦИ

Активисти Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, уз помоћ службеника Полицијске управе из Смедерева, спречили су у суботу рано ујутро још један случај незаконитог лова на препелице, уз коришћење законом забрањених електронских вабилица.

У саопштењу за јавност Друштва за заштиту и проучавање птица Србије наводи се да су том приликом на њивама у атару села Осипаоница пронађене три вабилице, а полицијска патрола и активисти Друштва направили су заседу у коју су упале четири особе. Међу особама које су полицајци легитимисали био је и ловочувар Ловачког удружења „Поморавље“ из Осипаонице. Полицајци су на информативни разговор привели и три локална ловца, а, како се истиче у саопштењу, посебно забрињава чињеница да је у нелегални лов пошао ловочувар, службено лице које би морало да пријављује и спречава овакве гнусне догађаје.
Сезона лова на препелице траје од 1. августа до 30. септембра, а широм Србије више од 800 електронских вабилица емитују оглашавање препелица и маме их у сигурну смрт.
Коришћење ових нелегалних уређаја криволовцима осигурава до десет пута више убијених
птица него у легалном лову, као и сигуран профит након што се те препелице прокријумчаре преко границе.
У Србији се сваке године криволови више од 60.000 препелица, подаци су Друштва за заштиту и проучавање птица Србије. Када се том броју придода и око 45.000 званично одстрељених јединки, јасно је да се популација ове мале коке селице масовно и безобзирно уништава у Србији. Ситуације није боља ни у другим балканским државама, нити на Блиском Истоку и северу Африке где током сеобе страдају милиони птица, наводи се, такође, у саопштењу за јавност Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Leave a Reply

Your email address will not be published.