Смедерево има најбољи челик у региону

1 min read

МИНИСТАР У КОМПАНИЈИ ХБИС:

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и амбасадор Народне Републике Кине Ли Манчанг посетили су железару „ХБИС груп Србија“ у Смедереву.

Руководство железаре упознало је министра са резултатима, успесима и плановима рада, након чега су обишли погон.
“Изразили су уверење да ће из године у годину пословање бити све боље. Ове године очекују приход у висини од 800 милиона долара, као и инвестиције у висини од 150 милиона долара, што је у односу на прошлу, када су износиле 120 милиона долара, повећање“, констатовао је Ђорђевић.
Министар Ђорђевић је указао да је компанија ове године запослила 300 нових радника (150 нових радних места, и 150 отворених одласком запослених у пензију) и употпунила свој састав новом, младом радном снагом.
„Они желе даље да инвестирају овде и очекују боље резултате. Кажу да је овде челик најбољи у региону, као и да очекују после даљих инвестиција још бољи квалитет“, нагласио је министар.
Током посете разговарано је и о проблемима у компанији, те је договорено да се решења нађу са Министарством здравља и Министарством просвете и да се кроз дуално образовање едукују млади, како би могли да заснивају радни однос у ХБИС-у.
Министар Ђорђевић додао је да ће идуће године у Националној служби за запошљавање бити покренута и преквалификација.
„Највећи проблем ХБИС-а јесте велики број боловања, па гледамо како да то решимо, као и недостатак радне снаге. Такође постоји и један број људи који по њиховом мишљењу могу да оду у пензију, јер нису радно способни. Предложили смо им да их можемо послати на ванредне прегледе, како то предвиђа закон, те да треба да користе оно што пружа наше законодавство“, објаснио је Ђорђевић.
Министар је негирао је да се планира измена и допуна Закона о раду због ХБИС-а, додајући да се ради о континуираном процесу, и да се закон мења због Србије, а не неке компаније.
Амбасадор Кине Ли Манчанг је захвалио Влади Србије и председнику Александру Вучићу што дају велики допринос заједничкој успешној сарадњи.
Градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић рекла је да су Смедеревци задовољни, а Кинези као послодавци веома брину о радницима.
„ХБИС је срце Смедерева и захваљујући њима, Смедерево живи. Буџет града се сваке године пуни све више и више“, изјавила је градоначелница.

Leave a Reply

Your email address will not be published.