Превентивни прегледи за пацијенте са и без књижице

1 min read

ПРВА АКЦИЈА ОДРЖАНА И У СМЕДЕРЕВУ:

Болнице широм Србије су другог дана викенда, дочекивале суграђане како би радиле нешто што није уобичајена пракса на нивоу секундарне здравствене заштите – превентивне прегледе. Све то је било доступно и онима без здравствених књижица. Реч је о акцији Министарства која је реализована и у смедеревској Општој болници.

Прегледи су једноставни и кратки. Свим пацијентима је најпре рађен ЕКГ, затим мерење нивоа шећера у крви, потом је уследио упитник у вези са животним навикама и потенцијалним ризицима за обољевање од дијабетеса, провера висине, тежине, да би на крају, све то проверио лекар уз израчунавање „боди мас“ индекса и мерење крвног пристиска. Све у свему – 20 минута је, на овај начин потребно да стекнете увид у сопствено здравствено стање и можда се лишите неких страхова. Када бисмо имали више превентивних прегледа, смањио би се и број потенцијалних здравствених компликација, што је у интересу и лекара и пацијената. Акценат ове прве акције, био је пре свега на откривању шећерне болести. Ми данас нисмо забележили ни један такав нови случај, а оно што убедљиво предњачи, према овом искуству је хипертензија. Висок крвни притисак је најчешће проблем, понекад и поред примењене терапије – каже Димитрије Тасић, клинички лекар на Интерном одељењу.
Првој акцији Министарства здравља и, када говоримо о Смедереву, Опште болнице „Свети Лука“, одазвало се око осамдесетак суграђана. Добрим делом су то они који иначе контролишу здравље, мада је било и оних који су код лекара, тога дана дошли после више година, а неки су, налазе попут ЕКГ-а или мерења шећера, овом приликом урадили први пут у животу. Објашњавајући да је ово искорак ка промени досадашње праксе у нашем здравству, према којој се искључиво примарна медицина, односно домови здравља баве превентивом, док су болнице углавном ту за дијагностику и лечење, директор додаје да је за прво издање акције, која ће бити организована сваког месеца, заинтересованим суграђанима на располагању био читав тим лекара и сестара: Ми смо укључили шест лекара, начелнике Интерног и Хируршког одељења, кардилога, имали смо и ендокринолога у случају да неко има високе вредности шећера или поремећај у ЕКГ-у, затим шест медицинских сестара које су биле део ове акције, као и још неколико њих, надајући се да ће бити више пацијената него што је то био случај. Али, кампања је тек у зачетку, надамо се да ће следећег пута бити већи одзив, можда су наши суграђани оклевали, или су мислили да то неће бити тако озбљино организовано, а уз то, сви имамо обичај да недељом не идемо нигде и не радимо ништа, па ни прегледе. Значај превентиве је у томе што сваки такав преглед може да укаже да постоји ризик од неке болести. Данас смо на основу суптилних нијанси упитника, могли да проценимо ко то, у наредним годинама има фактор ризика за дијебетес типа два, али иначе, превентивни прегледи се најчешће раде за хроничне заразне болести, или скрининг тестови за малингне… Ми у болници, рецимо, радимо тест на окултно крварење из столице који би могао да укаже на фактор ризика за настанак карцинома дебелог црева, раде се и неки други тестови за туморе простате… Мој савет је да следећи пут, када буде акција, а верујем да ћемо једном месечно имати, наши суграђани дођу у што већем броју, ништа не боли нити је непријатно, прегледи се брзо одвијају, и то је прилика да поразговарају са доктором, поделе можда и неке своје недоумице – поручује др Ненад Ђорђевић, директор Опште болнице „Свети Лука“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.