Остајете овде, срећно вам било!

КАРАВАН „ДУХ МЛАДОСТИ“ ЗАСТАО У СМЕДЕРЕВУ:

Смедерево је четрнаести град у којем је застао караван „Дух младости“. Реч је о пројекту који реализују Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Привредна комора Србије, организација „Спирит оф јут“ и локалних самоуправа.

Караван „Дух младости“ има за циљ промоцију дуалног образовања као и едукације о значају истог за Србију. Овим пројектом биће појачана сарадња са приватним сектором, чијим ће се потребама, држава руководити у креирању нових наставних планова и програма у оквиру образовног система. Методологија нашег националног модела дуалног образовања, требало би да смањи стопу незапослености код младих, као и да им пружи могућност покретања сопственог бизниса или наставка универзитетског школовања. Сарадња факулетета са компанијама, омогућила би студентима реализацију пројектних идеја као и њихово касније запошљавање, али и отварање сопствених фирми по стеченом образовању.
Верујем да знате да Влада Србије посебну пажњу поклања образовању које је дефинисала као стратешки приоритет и све оно што радимо сваког викенда овим караваном, јесте због и за младе, којима желимо да поручимо да треба да остану у Србији и да ту граде будућност својих породица. Један од наших наредних корака, заједно са промоцијом дуалног образовања које повезује и привреду и локалну самоуправу, јесте да образовне институције подижемо на ниво високошколских установа. То значи да ћемо већ од почетка октобра имати један велики пројекат под називом „Мој град, мој избор, моја каријера“, који ће одлучити да на један другачији начин конципирамо пројекат студенстких пракси и да омогућимо младима да прво радно искуство стекну у току студија – казао је Владимир Џамић, државни секретар у Министарству просвете.
Габријела Грујић, помоћница министра просвете за стратешко планирање поручила је да су на срећном путу сви они који су одабрали дуално образовање, а тако је и са ђацима у Смедереву.
Зашто? Зато што не морате да бринете о свом запошљавању. Ове године оператер за прераду метала, профил који је у Смедереву у моделу дуалног образовања, са три излаза, три вештине, ваљаоничар – ливац – извлачилац, ваша компанија, значи да ће железара у Смедереву, имати младе људе снажне компетенције који ће чинити одрживи развој овог града. Сигурна сам да ће сви млади који се определе за овај профил стећи функционално знање, али оно што је овде посебно, ви имате шансу да се запослите одмах након формалног образовања, зато што у вашем граду постоји једна јака компанија која ће, надам се, уз вашу помоћ дуго година у Србији бити лидер. То значи: Остајете овде, срећно вам било!
Равноправни партнер Министарства у овом пројекту и уопште, увођењу нових концепата у наше образовање, јесте и Привредна комора Србије, највеће удружење привредника у нашој земљи.
Дуално образовање је заправо образовање на два места, у школама и у реалном радном месту – привредним субјектима. Из тог разлога, Првиредна комора Србије је ту да помогне како би привреда квалитетно одрадила овај поверени задатак. ПКС жели да се што више привредних субјеката укључи у овај модел образовања. Због тога нас радује чињеница да смо 2015, имали око 25 привредника који су подржавали овај модел образовања за три профила, који је реализовало осам средњих стручних школа. Данас имамо преко 60 средњих стручних школа у програму, 19 образовних профила у целој Србији, преко 200 компанија које ће отворити врата својих објеката за реализацију овог модела образовања, а интересовање је показало чак више од 1800 привредних субјеката. У вашем граду су два образовна профила, модни кројач и оператер прераде метала и један број привредника који ће младима пружити подршку да се школују за ова занимања. Покажимо им да можемо квалитетно да одрадимо овај посао и на тај начин мотивишемо и друге да се укључе у већем броју, па да следеће године, у ово време причамо о успешним резултатима, више компанија и образовних профила и у Смедереву, поручила је Мирјана Ковачевић, директорка сектора за едукацију у ПКС.
Да су Смедерево и привреда већ дуго у нераскидивој вези, а нарочито током последњих година, подсетила је Миљана Кравић, члан Градског већа за просвету и образовање:
Смедерево је надалеко познато по привредном развоју, више страних компанија успешно послује на нашем подручју, само прошле године је отворено преко 3000 радних места. Стопа незапослености из месеца у месец опада. Ја се надам да ће ова, и све наредне активности које следе, само поспешити читаву ту причу и да ће на прави начин скренути пажњу на значај реформи које следе у образовном систему, као и дуалном образовању, које је важно се само због запошљавања, већ и за развој привреде Србије.
О изазовима дуалног образовања, примени новог модела и добрим резултатима који се очекују, било је речи у наставку програма, на панел дискусији која је осим учесника каравана, окупила и ђаке из Смедерева, професоре и директоре све три стручне школе, као и представнике компанија.
О дуланом образовању било је, подсећа Џамић, много полемике, као што је то случај и са сваком новином у нашем друштву, али прва искуства обећавају и храбре:
Данас је чињеница да се образовање толико брзо мења да постоје профили који су најзпошљивији на тржишту рада, а који нису постојали пре само десет година, да не говорим о неком ранијем периоду. Оно што је добро код модела дуалног образовања јесте јасна порука да је за образовање веома важна сарадња са привредом и ја сам као државни секретар веома задовољан што из недеље у недељу имамо одличну сарадњу са ПКС. Било је критичара који нису разумели концепт дуалног образовања, па и неутемељених тврдњи о томе како је то увођење некаквог принудног рада или како нам то уопште не треба. С друге стране је одговор јавности и попуњеност у првом уписном року од 85% свих капацитета дуалних профила. Оно што нас очекује јесте унапређивање модела. А све ово радимо због тога да се више не би дешавало, да млад човек, који заврши студије, дође у ситуацију да га послодавац пита колико имаш радног искуства и да одговор на то питање буде да он има висок просек, одлична теоријска знања али да нема ни дан радног искуства у пракси. То је озбиљан проблем, којим ћемо се бавити и од октобра једном великом конференцијом у Београду, округлим столом где ћемо разговарати о националном моделу студентске праксе. Желимо да повежемо локалну самоуправу, с једне стране, којој је у интерсу да млади остану, привреду која има интереса да младе квалитетне људе са вештинама запосли и с треће, високошколске установе. Поносан сам на то што је наш национални модел дуалног образовања, који је специфичан и није копија оних какве имамо у Аустрији или Швајцарској, веома атрактиван за државе у региону јер постоји више таквих земаља Западног Балкана које желе да на неки начин имплементирају наша решења у свој образовни систем – нагласио је Владимир Џамић.
Од ове школске године, у Техничкој школи у Смедереву, иначе једној од највећих у Србији, која уз то има четири подручја рада што је реткост, једно одељење ће бити део ове велике приче о дуалном образовању.
Наша школа је прихватила и радо ушла у овој систем из много разлога. Тиме ће доћи до растерећења о коме стално причамо, када је реч о неким пратећим предметима у средњим стручним школама. Повећаће се број часова практичне наставе, која се до сада углавном одвијала или у нашим школским просторима, радионицама, а тек понекад у компанијама. Сада ће ученици претежно бити управо у фирмама и фабрикама. На тај начин ће кроз праксу стећи искуства управо на местима где ће после тога радити и још за време школовања имаће прилику да виде како све то изгледа. Компаније ће прихватити те ученике, на само зато што је то уговорна обавеза, већ зато што ће одмах добити онакве кадрове какви су им потребни. То је нешто што је нама увек био проблем, да наши ученици након завршетка школовања, још увек морају пар месеци да проведу на додатним обукама. Ту су и све остале привилегије, скоро бесплатно школовање, услови рада много повољнији у односу на друге. Ми као школа ћемо учиити све да и за остале профиле конкуришемо и добијемо одобрење с обзиром на то да је у граду привредна ситуација тако повољна, осим велике компаније као што је ХБИС и која може да прихвати све наше образовне профиле, ми сарађујемо и са компанијама као што је Метех, ПКЦ фабрика каблова и наши ђаци већ имају праксу тамо. На жалост, то није по дуалном моделу али се надамо да ћемо у наредном периоду и са тим копманијама постићи договор. Позивам све ученике и будуће средњошколце да мало пажљивије бирају и да воде рачуна која су најтраженија занимања у нашем граду, да буду свесни да ће тако имати много више успеха у даљем животу, било да се запошљавају или студирају након средње школе – поручио је Симо Ђорђијески, директор Техничке школе.
На још једну предност оваквог вида образовања, пажњу је скренула Мирјана Ковачевић, директор Центра за едукацију у ПКС, објашњавајући да се још у школама, ту, на лицу места види како ће заправо једнога дана њихов посао изгледати и шта се од њих очекује, ђаци моћи да евентуално преиспитају своје одлуке око тога да ли су направили прави избор и да се не време преорјентишу на нешто друго:
Дуално образовање значи да ће морати да се спреме за оно што им живот носи, одлуче хоће ли стати на том нивоу образовања, или ће ићи на даље усавршавање. Укључили смо велики број привредника, оних који схватају шта овај модел носи и поставља, радимо да их будемо што више, и има их, али је битно да испуне услове, да би се могао постићи квалитет у образовању и да се испуне одређени стандарди.
Говорећи о модном кројачу, другом образовном профилу дуалног образовања који постоји у Смедереву, Миладин Виторовић, директор ТТПШ Деспот Ђурађ је подсетио на то да је у нашем граду, пре 20 година било неколико веома јаких привредних субјеката у текстилној индустрији.
Шта нама сада, модел дуалног образовања конкретно значи? Па, наша радионица у школи је комплетно опремљена и ми радимо за школе, међутим, шта се дешава са том децом када оду да раде? Имају психолошку баријеру, док се не уклопе у ту нову средину производње. Уколико се пракса обавља по фирмама, они би већ били спремни на радно окружење и дисциплину и наравно, као и у свакој фирми где је доста људи, контакт са колективом. Ми као школа имамо опрему која је старије генерације, а у компанијама ће се наши упознати са новом опремом. Осим што ће стећи знања и вештине, могу да покрену и свој бизнис.
Виолета Ђорђевић, директор Економске школе напомиње да та установа, овога пута на жалост није ушла у систем новог концепта, али и да се ђацима, већ дуже време, нуде друге могућности за усавршавање пре свега кроз праксу:
Радимо на томе да постанемо део дуалног система за следећу годину, конкурисаћемо за образовне профиле трговац и конобар, али важно је да је Министарство имало слуха па је све профиле реформисало тако да иако немају префикс дуалног, настава је у многим смеровима осмишљена тако да већину часова ученици имају практичан рад. Ми сарађујемо са свим компанијама у граду, великим трговинским ланцима, све што науче на часу ђаци примењују. Имамо и свој ресторан у центру града који нам је локална самоуправа доделила, практично се ту учи и ради, а посебно бих истакла да смо једна од првих школа у Србији која је још 2005, започела са програмом предузетништва, па имамо дугу и значајну традицију на том пољу са великим достигнућима и наградама.
Ученице те школе су овом приликом детаљније презентовале управо тај сегмент наставе објашњавајући да имају праксу у виду формирања бироа, што је пословно административна обука, где су професорке директорке „предузећа“, а ђаци „запослени“, који оснивају фирму, организују маркетинг, продају, набавку робе и слично…
Након што је приказан промо филм који дочарава пословање компаније ХБИС, средњошколцима су се обратили и представници ове компаније поручујући да управо од њих, на неки начин зависи да ли ће овај град повести узлазном путањом и учинити га најбољим местом за живот:
У Смедереву ради велики број стручњака за челик, ливење и за све остале производне профиле који су нашој фабрици потребни. Тај огроман број стручака је свој врхунац доживео, они полако старе. А једна таква фабрика не може да функционише без младих. Оно што је за вас, као наше будуће колеге битно јесте да сте ви ту да подмладите нашу компанију. Имајте на уму да је важно како одабирате оно што учите. Смедерево је град будућности, ја сам се недавно вратио из Кине, све ово што сте и ви сада у овом филму видели, ја сам видео уживо јер ме је мој послодавац послао тамо. Надоградња је прво на факултету, па у самој компанији, а све то, вреди више од тога да маштате о радним профилима који овом граду нису потребни. Нема потребе да ја вас уверавам у то због чега ви треба да конкуришете да једног дана дођете у фирму у којој ја радим, она је сувише велика за тако нешто. Смедерево је град који ће се тек развијати, ова компанија ће донети сјајну будућност – рекао је Милан Жикић из сектора за Односе са јавношћу компаније ХСТИЛ, док његова колегеница, Јованка Рашковић из Сектора за радне односе додаје: Охрабрујемо вас да нас увек питате, шта год желите, ту смо да вам помогнемо, задовољство је ући у компанију која је трећа на свету, ето ја сам сада део управо такве компаније, а искуство које она нуди је огромно. Оно што се научи у школи је теорија, пракса и живот су имплементација. Пружићемо вам пуну подршку и обезбедићемо најстручније менторе, ипак ово град са железаром која има више од 100 година постојања.
Поред дуалног и предузетничког образовања, караван Дух младости промовише значај редовног и бесплатног вежбања, здравих стилова живота, безбедности младих уз подршку јавности и промотера каравана, међу којима је и Згиб зона Радија С, па су пратећи програми, квиз знања и дружење младих трајали у Смедереву, овом приликом трајали до касних вечерњих сати.

Leave a Reply

Your email address will not be published.