Конкурс за награду Смедеревски Орфеј отворен до 5. октобра

1 min read

ПЕСНИЦИ СМЕДЕРЕВА, ПОШАЉИТЕ ПJЕСАН:

Смедеревски Орфеј, баш као и фестивал поезије у нашем граду настали су у златно доба стиха, које је обележило и локално стваралаштво. Ова награда, намењена завичајним ауторима, тада је била ствар престижа.

За њу се, својевремено надметало и по педесет песника, међу њима њима многи почетници који ће деценијама касније изградити и име и опус. Могли сте, тих година да учествујете и освајате награде на другим конкурсима у земљи, али ко није заслужио „Орфеја“ није сматран доказаним поетом.
Песничка награда Смедеревски Орфеј је установљена 1970. године на Првом фестивалу југословенске поезије „Смедеревска песничка јесен“. Додељивана је песнику члану Књижевног клуба из Смедерева за необјављену песму са анонимног конкурса Књижевног клуба, коју одабере стручни жири.
Данас Смедеревски Орфеј представља најзначајнију завичајну награду, на анонимном конкурсу учествују песници са подручја Смедеревске општине, коју додељује МФП СПЈ (јер Књижевни клуб званично не постоји) – напомиње члан жирија, Радивоје Рале Дамјановић.
Награда се састоји од плакете Смедеревски Орфеј рад академског вајара Селимира Јовановића – Селета и новчаног износа. По три пута су награду добили Горан Ђорђевић и Милосав Славко Пешић, а награда из различитих разлога, није додељена 1975, 1977. и 1978. године. Књижевни клуб Смедерево и Смедеревска песничка јесен, заслужни су за афирмацију већине смедеревских књижевних стваралаца који су добитници ове награде. Награђене песме представљају значајан, ако не и антологијски, преглед развоја завичајне поезије и афирмације смедеревских стваралаца различитих генерација, праваца и опредељења; многи од њих су аутори запажених књига и публикација и добитници најзначајнијих књижевних и друштвених признања и награда. Смедеревски књижевни круг данас може да се похвали једним академиком и са петнаестак смедеревских писаца који су чланови Удружења књижевника Србије – напомиње Дамјановић.
Последњих година, интересовање локалних аутора за овај конкурс слаби. Старији, осведочени „Орфејевци“ су се повукли, оставили место млађима који пак никако да тај простор искористе. Не желимо да верујемо да у овом граду више нема поета у рангу некадашњих, већ да их пре можда треба мало охрабрити и подстаћи да се придруже тој импозантној листи добитника најважније песничке награде у овом граду. Своје песме, могу да пошаљу до 5. октобра (детаљније на страни 23).

Leave a Reply

Your email address will not be published.