За чистије насеље

1 min read

МЛАДИ У АКЦИЈИ

Удружени становници месне заједнице Папазовац и млади активисти Српске напредне странке Смедерева, овог викенда организовали су радну акцију сређивања и чишћења травњака, тротоара, терена и других јавних површина на територији Новог насеља Папазовац.

Захваљујући ентузијазму младих и договору у оквиру месног одбора СНС-а, простор који припада јавним површинама града, а на територији је Новог насеља Папазовац, освануо је чист и уредан са првим јесењим данима.
Покретач ове иницијативе, одборник у Скупштини Града Смедерева и повереник Српске напредне странке, Владимир Нешић, захвалио се Савету месне заједнице и свим грађанима, активистима и омладини, који су узели активно учешће у сређивању свог насеља и додао: „Организовали смо једну акцију чишћења насеља, јер људи који су задужени за то, не могу све сами да постигну, град је велики, па смо се ми организовали и дали свој допринос уређењу“.
То је била прва акција ове иницијативе, која је привукла велики број младих из овог краја. Они су позвали и своје другаре, уметнике из Београда путем друштвених мрежа, да заједнички освеже трибине спортског терена новим модерним графитима. ЈКП Чистоћа је изашло у сусрет обезбеђујући механизацију и људство при кошењу траве и одношењу прикупљеног смећа. Одбор СНС-а донирао је боје, спрејеве, кесе и други материјал који је био потребан за ову акцију.
Председник месне заједнице Папазовац, Зоран Јаћовић, изјавио је: “С обзиром да Скупштина у новембру усваја буџет, надамо се да ћемо и ми бити међу приоритетима, јер се у насељу последњих десет година ништа конкретно није радило. Апелујемо на све да се укључе, захваљујемо ЈКП Чистоћа које се одазвало на наш позив, али упоредо и апелујем на грађане да својим достојанством и својим кућним васпитањем покажу на делу да нису само комуналне службе одговорне за стање какво је било, већ смо и ми, грађани, по мало криви што смо дозволили да испред наших зграда видимо смеће. Захвалио бих овој омладини која је од јутрос била заиста вредна, похвалио бих момке који сликају графите и улепшавају наш крај и надамо се да ћемо у следећем периоду имати више оваквих акција.“
Осим омладинаца, акцији су се придружила и млађа деца из насеља, тако да је председник изразио наду да ће се у наредним акцијама чишћења придружити и њихови родитељи. Нарочито је истакао потребу да сваки грађанин појединачно осети личну одговорност за простор у ком живи и који га окружује. Када свако брине о свом дворишту и испред њега, квалитет живота у целом насељу се подиже, а својим примером одрасли могу да дају модел деци која расту.
Члан савета МЗ Папазовац, Божидар Лакићевић, наглашава да је много тога већ договорено, да је утврђен план и програм рада и да је ово једна од првих акција, којих ће бити још убудуће. „Ово се ради управо за добробит те деце, па онда и нас самих, осталих грађана Папазовца“ изјавио је Лакићевић.
Млади активисти планирају да овакве акције у наредном периоду постану уобичајена пракса. Почетна активност је кренула од насеља као центра ове месне заједнице, али су најављене и акције у Шумадијској улици и Годомину у наредним месецима. У плану је постављање и клупа у парковима као и уређење бетонских конструкција.
Иницијатор ове акције, одборник Владимир Нешић, изјављује да верује да ће свака следећа акција младих активиста имати све више учесника. Млади активисти Папазовца дали су добар пример и задатак осталим месним одборима Смедерева како свако може да учини мало, да би свима животна средина била лепша, уреднија, здравија и боља.

Leave a Reply

Your email address will not be published.