Нова школа, амбуланта и вртић за Бадљевчане

ЗАВРШЕНА АДАПТАЦИЈА СТАРЕ ЗГРАДЕ:

Прошле недеље је свечано отворен обновљени објекат школе у Бадљевици који ће сада, служити за наставу, али и још неколико важних ствари. Наиме ту и просторије за амбуланту и вртић. Да школа буде пуна, а амбуланта празна, мештанима је пожелео Богољуб Спасојевић, председник Скупштине града.

Прича заправо почиње годину дана раније, када је покренута акција „Јасно је – и село и град“, а у оквиру које је мобилни тим локалне самоуправе посетио и Бадљевицу. Као и у сваком месту, потребно је било урадити више тога, али су Бадљевчани, као приоритет навели обнову школе, а како у том селу нема амбуланте ни вртића, остало се само наметнуло као решење: искоришћен је простор школске зграде у којој је места било и за вртић и за амбуланту, али је претходно све требало обновити:
Ово је била стара зграда, реконструкцијом је постала боља него неке нове школе. Хвала Канцеларији за управљање јавним улагањима Владе Србије што је спознала потребу да се уложе средства која нису мала, реч је о 11 милиона динара за обнову ове школе, као и претварање једног дела објекта у амбуланту и вртић. Тим једним потезом, практично су решена три питања, добили сте три нова објекта која су и енергетски ефикасна јер ће се грејати на пелет. Спроводи се у дело идеја којом се води град Смедерево, да треба створити приближно исте услове за грађане на селу и у граду, посебно када је реч о свему што се односи на децу. Желим да школа буде све пунија, а да амбуланту што мање користите. На вама је да одржавате овај простор, верујем да ћете успети у томе – казао је Богољуб Спасојевић, председник Скупштине града.
Директорка бадљевачке, иначе подручне школе „Светитељ Сава“ у Друговцу, Виолета Вељовић, захвалила се окупљеним мештанима на подршци, као и свима који су учествовали или на било који начин допринели обнови школе, након чега се у име свих ђака, обратила и Софија Нешић, ученица трећег разреда:
Желимо да вам се захвалимо што сте омогућили да наша школа буде много лепша, сјајнија и топлија. Добили смо нове подове, прозоре, зидове и кров. Побегла је промаја, нестао је кров који прокишњава, а уселили су се осмеси и осећај сигурности. Добили смо школу какве нигде нема и њоме се диче сви из села. Хвала што сте учинили да наш боравак у школи буде много пријатнији. Наша школа није много велика, али нећете нигде срести више љубави и слоге. Ми ћемо је на тај начин чувати и стварати нове успомене и личности које ће памтити ваше добро дело.
Жарко Марковић, председник Савета МЗ Бадљевица објашњава за Наше новине да је реч заправо о згради која је направљена половином прошлог века. Неминовно, године, тачније деценије су чиниле своје, а нових улагања у одржавање није било: Ми смо се у вези са тим проблемом обратили локалној самоуправи која је потом конкурисала и од Владе Србије добила новац за ове радове. Сада имамо обновљену школу са све учионице, ходником, зборницом, ту је простор за амбуланту, зубну амбуланту, вртић… Све што видите је ново, све је обновљено, само су зидови остали од раније грађевине – напомиње Марковић.
Тренутно, школу похађа петнаестак ђака, а у наредном периоду мештанима остаје да размотре да ли се и на који начин може организовати рад вртића, што, као што је познато, зависи од тога има ли у Бадљевици довољно малишана и заинтересованих родитеља за формирање групе.
Такође, и руководство Дома здравља ће настојати да у неком будућем периоду организује рад лекара у амбуланти у Бадљевици која тек треба да се опреми и формира:
То ћемо учинити с обзиром на то да сада постоји овај простор који је лепо сређен и да је амбуланта потребна становништву, поготово старијим људима. Ту има око 400 домаћинстава, а ми ћемо према њиховим потребама, као и нашем организационом плану Дома здравља и могућностима које имамо када је реч о броју лекара, настојати да изађемо у сусрет и да пружимо адекватну здравствену заштиту. За опремање једне амбуланте је потребно је више тога, комплетан намештај, простор за картотеку, комјутер, штампач за рецепте, и наравно све што чини медицински инвентар да би једна амбуланта могла да ради – каже Светлана Михић Јовановић, директор Дома здравља. Наравно, мештанима и свим потенцијалним спонзорима је овом приликом упућен позив да евентуално, помогну и убрзају опремање амбуланте.

Leave a Reply

Your email address will not be published.